ΤΟΠΙΚΑ

156 συλλήψεις φυγόποινων στη Μαγνησία το 2016

156-συλλήψεις-φυγόποινων-στη-μαγνησία-το-535091

780 ποινικά κρατούμενοι, με ανώτερο όριο κράτησης τις τρεις με τέσσερις ημέρες

Δεκάδες συλλήψεις κάθε χρόνο για καταδιωκτικά έγγραφα. Εντάλματα σύλληψης για ποινικές υποθέσεις και εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις οδήγησαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας με χειροπέδες 156 άτομα το 2016. Μόνο τον τελευταίο μήνα πανθεσσαλικά, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, κινήθηκε αυτόφωρη διαδικασία κατά 33 ατόμων φυγόποινων.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η πλειοψηφία των συλληφθέντων, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά σε Βολιώτες, οι οποίοι έχουν εκκρεμείς καταδικαστικές αποφάσεις. Σε τυχαίους ελέγχους της ΟΠΚΕ, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και των κατά τόπους Αστυνομικών Τμημάτων, οι αστυνομικοί διαπιστώνουν τη μη εκτέλεση των ποινών και κινούν την προβλεπόμενη διαδικασία.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας απασχόλησαν 27 υποθέσεις. Ανάμεσα σε αυτές υπήρχαν και συλλήψεις μετά από διεθνές εντάλματα, όπως η πρόσφατη 42χρονου Ρουμάνου, σε βάρος του οποίου υπήρχε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Η Διεύθυνση Αστυνομίας ενημερώνεται ηλεκτρονικά από την Ελληνική Αστυνομία για όλα τα στοιχεία των προσαχθέντων. Η Ασφάλεια Αττικής έχει όλα τα έγγραφα που έχουν κοινοποιήσει άλλες χώρες, κατά κύριο λόγο Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία.

Η πλειοψηφία των συλλήψεων αφορούσε σε Βολιώτες. Ανάμεσά τους υπήρχαν και φυγόποινοι για αποφάσεις ΚΟΚ, με καταδίκη ακόμη και ημερών… Το 2016, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, στη Μαγνησία έγιναν συνολικά 156 συλλήψεις, ενώ το 2015 ο αριθμός τους ήταν 153 και το 2014 ήταν 210. Στη μείωση του αριθμού των συλλήψεων φαίνεται ότι επέδρασε καταλυτικά η κατάργηση του αυτοφώρου για οφειλές στο Δημόσιο.

Δεκάδες πολίτες, οι οποίοι αποφεύγουν την έκτιση των ποινών ή τη δίκη για αδικήματα που διέπραξαν, φαίνεται ότι οδηγούνται σε αυτή τη θέση για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Στα Δικαστήρια Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις για χορήγηση προθεσμίας για την πληρωμή των χρηματικών ποινών ή των προστίμων μειώθηκαν ραγδαία.

Οι καταδικασθέντες -κατά κύριο λόγο για οικονομικά αδικήματα- φαίνεται ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά και εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια για τακτοποίηση των εκκρεμών υποθέσεών τους μέχρι να βρεθούν προ τετελεσμένου γεγονότος.

Οι σχετικές αποφάσεις το 2016, σύμφωνα με στοιχεία από τα Δικαστήρια Βόλου, ήταν μόλις 30. Το 2011 ενδεικτικά οι αιτήσεις που είχαν εκδοθεί αριθμούσαν 84, το 2012 ήταν 114, το 2013 ήταν 97, το 2014 ήταν 49 και το 2015 ήταν 42. Την περασμένη χρονιά οι αποφάσεις ήταν οι λιγότερες της τελευταίας εξαετίας.

Οι ποινικοί κρατούμενοι

Οκτακόσια εβδομήντα άτομα οδηγήθηκαν το 2016 στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνονομίας Μαγνησίας. Ο ανώτερος χρόνος κράτησής τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες.

Ένα σημαντικό μέρος αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούσε σε αλλοδαπούς, σε βάρος των οποίων κινήθηκαν οι διαδικασίες διοικητικής απέλασης.

Συγκριμένα, περίπου το ένα τρίτο των κρατουμένων ήταν αλλοδαποί. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, περίπου 300 αλλοδαποί που απασχόλησαν τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές με διάφορες μορφές εγκληματικότητας, ή επειδή βρίσκονταν στη χώρα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, κρατήθηκαν και εναντίον τους, μετά από απόφαση της Εισαγγελίας Βόλου, κινήθηκε διοικητική απέλαση.

Τα δύο τρίτα των κρατουμένων ήταν Έλληνες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών ήταν φυγόποινοι – φυγόδικοι. Τα συχνότερα αδικήματα για τα οποία απασχόλησαν ήταν παραβάσεις ΚΟΚ, ναρκωτικά, κλοπές, σωματικές βλάβες, ενδοοικογενειακή βία, επαιτεία, άλλα αδικήματα.

Στα κρατητήρια

Με την επιτήρηση των κρατητηρίων επιφορτίζονται τρεις φύλακες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη των μεταγωγών, με αριθμό κρατουμένων από τρεις έως και οκτώ.

Τα κρατητήρια βρίσκονται στο ισόγειο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας. Συνολικά είναι τέσσερα και έχουν δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 48 ατόμων. Οι συνθήκες κράτησης είναι σύγχρονες, καθώς με τη μεταφορά των κρατητηρίων από το παλιό κτήριο του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας, αντιμετωπίστηκαν οριστικά και αμετάκλητα τα προβλήματα.

Οι χώροι είναι διαμπερείς. Εχουν σταθερά κρεβάτια και τουαλέτες και επικοινωνούν με διάδρομο. Ανώτερος αριθμός φιλοξενίας ποινικών κρατουμένων συνήθως είναι τα είκοσι άτομα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου