ΤΟΠΙΚΑ

Αδυνατούν για δοσοποίηση ποινών

αδυνατούν-για-δοσοποίηση-ποινών-568272

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟ 1/3 ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ραγδαία πτώση καταγράφουν στα Δικαστήρια Βόλου οι αποφάσεις για χορήγηση προθεσμίας για την πληρωμή των χρηματικών ποινών ή των προστίμων. Οι καταδικασθέντες -κατά κύριο λόγο για οικονομικά αδικήματα- φαίνεται ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά και εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια για τακτοποίηση των εκκρεμών υποθέσεών τους μέχρι να βρεθούν προ τετελεσμένου γεγονότος.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Μείωση κατά το ένα τρίτο παρουσιάζουν οι αποφάσεις με τις οποίες τα δικαστήρια έκαναν δεκτά τα αιτήματα των καταδικασθέντων και όρισαν προθεσμία για την καταβολή των χρηματικών ποινών, είτε με δόσεις είτε εφάπαξ. Οι αποφάσεις το 2016, σύμφωνα με στοιχεία από τα Δικαστήρια Βόλου ήταν μόλις 30, όταν πλέον οι συλλείψεις για την εκτέλεση καταδικαστικών αποφάσεων αποτελούν καθημερινότητα για το αστυνομικό δελτίο.

Τα προηγούμενα χρόνια η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Το 2011 ενδεικτικά, οι αιτήσεις που είχαν εκδοθεί αριθμούσαν τις 84, το 2012 114, το 2013 97, το 2014 49 και το 2015 42. Την περασμένη χρονιά οι αποφάσεις ήταν οι πιο λίγες της τελευταίας εξαετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αισθητή μείωση των αποφάσεων για χορήγηση προθεσμίας αποδίδεται στο γεγονός ότι οι υπόχρεοι φαίνεται να εγκαταλείπουν την προσπάθεια να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.

Πλέον, όπως επισημάνθηκε, οι καταδικασθέντες εξαντλούν κάθε δικαίωμα που παρέχει η κείμενη νομοθεσία, και όταν τα χρονικά περιθώρια γίνουν ασφυκτικά και λόγω δεινής ανάγκης, τότε επειδή δεν είχαν άλλο περιθώριο επιλογής, και αν και εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις, αιτούνται το δικαίωμα που παρέχει η κείμενη νομοθεσία.

Στην πορεία της υλοποίησης των δικαστικών αποφάσεων δεν είναι τυχαίο που ένας μεγάλος αριθμός καταδικασθέντων, που φτάνει και το 60-70%, δεν έχει τη δυνατότητα τήρησης των ρυθμίσεων, και τότε λαμβάνονται άλλα μέτρα, καθώς σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα αρχίζει η εκτέλεση των ποινών.

Οι περισσότερες από τις αποφάσεις για χορήγηση προθεσμίας αφορούσαν σε αδικήματα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου και μάλιστα οικονομικής φύσεως όπως μη καταβολή ΦΠΑ, μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, διάφορες φορολογικές υποθέσεις.

Τι προβλέπει η κείμενη νομοθεσία

Σύμφωνα με το άρθρο 82 του Ποινικού Κώδικα, η περιοριστική της ελευθερίας ποινή που είναι μεγαλύτερη από ένα έτος και δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη, μετατρέπεται σε χρηματική ποινή (εκτός αν ο δράστης είναι υπότροπος).

Το ποσό της μετατροπής καθορίζεται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, αφού ληφθεί υπόψη η προσωπική και οικονομική κατάσταση του δράστη, για τον προσδιορισμό της οποίας λαμβάνονται υπόψη τα καθαρά έσοδα που έχει από την εργασία του κατά μέσο όρο κάθε ημέρα, άλλα εισοδήματα και η περιουσία του, καθώς και οι οικογενειακές του υποχρεώσεις. Άλλες υποχρεώσεις του μπορούν επίσης να συνυπολογισθούν από το δικαστήριο.

Το δικαστήριο εκτιμά αν εκείνος που καταδικάστηκε μπορεί να καταβάλει αμέσως το σύνολο του ποσού της μετατροπής. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει αδυναμία άμεσης καταβολής ή ότι η καταβολή θα συνεπαγόταν την αδυναμία καταβολής της αποζημίωσης στο θύμα, το δικαστήριο καθορίζει προθεσμία, από δύο ως τρία έτη, ώστε μέσα σε αυτήν να καταβάλει εκείνος που καταδικάστηκε το πιο πάνω ποσό σε δόσεις που ορίζει το ίδιο δικαστήριο.

Αν εκείνος που καταδικάστηκε δηλώσει ότι δεν θα μπορέσει να καταβάλει το ποσό της μετατροπής μέσα στην προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου, το δικαστήριο μετατρέπει περαιτέρω τη χρηματική ποινή ή το πρόστιμο εν όλω ή εν μέρει, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, εφόσον συμφωνεί ή το ζητά εκείνος που καταδικάστηκε.

Να επισημανθεί ότι η μετατροπή της ποινής σε χρηματική ή πρόστιμο αποκλείεται στις περιπτώσεις καταδίκης για κακούργημα εμπορίας ναρκωτικών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου