ΤΟΠΙΚΑ

Οργιάζει στο Βόλο το λαθρεμπόριο καπνού

οργιάζει-στο-βόλο-το-λαθρεμπόριο-καπν-585692

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΕΣ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ 2016

Ραγδαία αύξηση κατέγραψε το 2016 στη διακίνηση του λαθραίου καπνού. Οι υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές αρχές και το Τελωνείο Βόλου είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με το 2015, ενώ ήδη, με την έναρξη του 2017, την περασμένη Τετάρτη, είχαμε την πρώτη σύλληψη για λαθρεμπόριο, η οποία συνοδεύτηκε με μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες κατάσχεσης που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη Μαγνησία, αυτή των έντεκα κιλών.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οι ποσότητες λαθραίου καπνού και τσιγάρων που κατάσχονται δεν είναι μεγάλες. Στις αστυνομικές αρχές είναι γνωστό ότι ο εντοπισμός της παραγωγής και η πηγή της διακίνησης είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθούν, καθώς η πώληση γίνεται μεταξύ ατόμων που διαπνέονται από σχέσεις εμπιστοσύνης. Ωστόσο, ο πολλαπλάσιος αριθμός των υποθέσεων καταδεικνύει τη σαφής τάση που υπάρχει για περαιτέρω αύξηση του λαθρεμπορίου και το 2017, με απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για το κράτος.

Οι περιπτερούχοι διαμαρτύρονται για τα ελλιπή μέτρα καταπολέμησης του φαινομένου και τις απανωτές αυξήσεις στα διάφορα είδη καπνού, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του προβλήματος και την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για το κράτος. Πρόθεση της κυβέρνησης, πάντως, φαίνεται να είναι η προμήθεια ανιχνευτών για τον έλεγχο των φορτίων, και μάλιστα ο Βόλος διεκδικεί για το λιμάνι του ένα τέτοιο μηχάνημα.

Τα στατιστικά στοιχεία

Αναλυτικά το 2016, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Τελωνείου Βόλου, το οποίο συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές για το εν λόγω θέμα, καταγράφηκαν 25 περιπτώσεις λαθρεμπορίου, ενώ το 2015 μόλις εφτά, το 2014 τρεις και το 2013 έξι.

Σε όλες τις υποθέσεις έμεινε αναπάντητο το ερώτημα για τον τόπο προέλευσης του καπνού, ενώ παραμένει άγνωστη η χημική σύσταση των ποσοτήτων που κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν από την τελωνειακή αρχή. Οι κάτοχοι ή διακινητές που συνελήφθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσαν στο σύνολό τους άγνοια όσον αφορά την πηγή προμήθειας, και η αστυνομική έρευνα δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε βάθος.

Ωστόσο, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι ο λαθραίος καπνός είναι είτε εγχώριος είτε προέρχεται από την Αλβανία. Και στις δύο περιπτώσεις είναι παράνομος, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το προϊόν επιβαρύνεται με ειδικό φόρο, ο οποίος θα πρέπει να καταβάλλεται στον τόπο της κατανάλωσης.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι σύμφωνα με το Νόμο 2960 του 2001 από 1.500 ευρώ και άνω, ανάλογα με την ποσότητα που κατάσχεται. Στο παρελθόν έχει επιβληθεί και πρόστιμο ύψους 10.000-15.000 ευρώ.

Οι αυξήσεις στο προϊόν μεγέθυναν το λαθρεμπόριο

Η Ένωση Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών φωνάζει εδώ και χρόνια ότι δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος για τον περιορισμό της διακίνησης, και η νομοθεσία δεν είναι αρκετά αυστηρή για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Επισημαίνει σε κάθε περίπτωση, ότι οι απανωτές αυξήσεις στην πώληση των προϊόντων στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, και ιδιαίτερα από το Νοέμβριο και μέχρι σήμερα, στρέφουν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών στην προμήθεια λαθραίου καπνού και όχι νόμιμου, καθώς το κόστος είναι πλέον απαγορευτικό, με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο για το Ελληνικό Δημόσιο, και δημιουργία σημαντικού εδάφους για τη δράση επιτήδειων.

Τονίζει ότι όχι μόνο οι επικείμενες αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν, αλλά και η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα την ευρωπαϊκή οδηγία που εντάσσει την Ελλάδα στις χώρες που εξαιρούνται από τη βαριά φορολογία για το εν λόγω προϊόν (Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Εσθονία και η Πολωνία).

«Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στο Υπουργείο Οικονομικών από πέρυσι, και έχουμε τεκμηριώσει την απώλεια των εσόδων του κράτους από το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει την ιχνηλασία των καπνικών προϊόντων. Για να καταστεί εφικτή η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου χρειάζεται να υπάρχει ηλεκτρονική παρακολούθηση με τσιπάκια στα τσιγάρα σε κάθε σημείο πώλησης και στους αντιπροσώπους» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης, Βασίλης Τόπας.

Επιπλέον, η Ένωση επισημαίνει ότι χρειάζεται σε κάθε πακέτο και καπνό να υπάρχει κωδικός ώστε να φαίνεται ο τόπος προέλευσης και προορισμού του προϊόντος. «Ακόμη, το υπουργείο δεν προχώρησε στην εφαρμογή των μέτρων. Δεν τοποθέτησε ανιχνευτές (πέραν των δύο στο Πειραιά) για τον έλεγχο των φορτίων» πρόσθεσε ο ίδιος.

Πτώσεις στις πωλήσεις

Το καταναλωτικών κοινό με την ανακοίνωση αυξήσεων στις τιμές πώλησης το Νοέμβριο αντέδρασε άμεσα. Ο κ. Τόπας τονίζει ότι «υπήρξε μείωση ύψους 20-30% στην κατανάλωση. Οι καταναλωτές προτίμησαν το έτοιμο τσιγάρο που βρίσκεται σε πιο οικονομική τιμή ή κατέφυγαν σε άλλες λύσεις. Τώρα ετοιμάζονται νέες αυξήσεις σύμφωνα με την κατεύθυνση που έδωσαν οι καπνοβιομηχανίες.

Εμείς πλέον δεν έχουν κέρδος από την πώληση του είδους. Εάν εφαρμοστεί νέα ανατίμηση του προϊόντος, τότε θα κλείσουν και τα εναπομείντα σημεία πώλησης, ή δεν θα πωλούν καθόλου καπνό. Μακάρι ο καταναλωτής να μπορούσε να σταματήσει την καταστροφική συνήθεια για την υγεία του. Όμως, βλέπουμε ότι ο κόσμος πηγαινοέρχεται στα Σκόπια και παίρνουν τσιγάρα στη μισή τιμή. Το κράτος χάνει έσοδα εκατομμυρίων ευρώ. Το λαθρεμπόριο ανθεί» συμπλήρωσε.

Τι λέει η Αστυνομία και η Ενωση Καταναλωτών

Μεγάλη έμφαση στην πάταξη της διακίνησης του λαθραίου καπνού δίνει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου. Ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης, Γιώργος Ντιζές, τόνισε ότι η αύξηση των υποθέσεων που απασχόλησαν το 2016 τις αστυνομικές αρχές, αποδεικνύει την ενασχόληση των αστυνομικών με το φαινόμενο. «Η αστυνομία δίνει μεγάλη σημασία. Η προμήθεια λαθραίου καπνού δεν έχει να κάνει μόνο με την αποφυγή καταβολής των δασμών αλλά και με τη δημόσια υγεία. Ο καπνός, που πωλείται παράνομα, είναι αγνώστου τόπου προελεύσεως και χημικής σύνθεσης» τόνισε ο ίδιος.

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας προτρέπει τους καταναλωτές να μην καταναλώνουν αφορολόγητο καπνό. «Ο καπνός είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνος, όμως ιδιαίτερα ο λαθραίος δεν υπόκειται σε κανέναν απολύτως έλεγχο, σε κανένα από τα στάδια παραγωγής του» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης, Αλέκος Κουτσελίνης.

«Το φαινόμενο της διακίνησης λαθραίου καπνού λαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις στις μέρες μας. Το κέρδος είναι μεγάλο. Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν, όπως και σε όλα τα προϊόντα έτσι και σε αυτό, να προμηθεύονται το είδος από επίσημα σημεία πώλησης. Στο λαθραίο καπνό δεν υπάρχουν πιστοποιητικά ποιότητας παραγωγής» είπε ο ίδιος.

Οι πιο πρόσφατες υποθέσεις

Ποινική δίωξη για λαθρεμπορία σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε την Πέμπτη η Εισαγγελία κατά του 43χρονου Αλβανού, που συνελήφθη την Τετάρτη στο Βόλο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας για κατοχή συνολικά έντεκα κιλών και τριακοσίων εξήντα γραμμαρίων λαθραίου καπνού.

Ο 43χρονος παραπέμφθηκε για να δικαστεί από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, από το οποίο ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017.

Να επισημανθεί ότι ο λαθραίος καπνός παραδόθηκε στο Τελωνείο Βόλου προκειμένου να υπολογιστεί η αξία των δασμών και φόρων που δεν είχαν καταβληθεί.

Ο συλληφθείς έχει το δικαίωμα να πληρώσει τους φόρους που αντιστοιχούν στον καπνό που βρέθηκε να κατέχει, και να απαλλαχτεί από το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης.

Πουλούσαν παράνομο καπνό στη λαϊκή

Ποινή φυλάκισης δεκαπέντε μηνών και χρηματικό πρόστιμο 200 ευρώ με αναστολή τριετίας, επέβαλε στις 14 Δεκεμβρίου το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, σε ζευγάρι Ελλήνων με καταγωγή από τη Γεωργία, πωλητές λαϊκής αγοράς ειδών προικός, για λαθρεμπόριο καπνού και παραβίαση του νόμου περί αθυρμάτων.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου συνέλαβε το ζευγάρι επ’ αυτοφώρω να μεταφέρει στην καρότσα του φορτηγού του αφορολόγητο καπνό. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε έλεγχο στο σπίτι της οικογένειας, όπου εντοπίστηκαν και άλλα πακέτα τσιγάρων χωρίς την ταινία του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου κατάσχεσε συνολικά 470 πακέτα τσιγάρων και 27 περίπου συσκευασίες καπνού των 50 γραμμαρίων.

Τα κέρδη των επιτήδειων

Σε μια από τις πλέον κερδοφόρες εν Ελλάδι βιομηχανίες έχει εξελιχθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων, με το ελληνικό Δημόσιο να στερείται σε ετήσια βάση έσοδα της τάξης των 670 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, καθώς ένα στα πέντε τσιγάρα που καταναλώνονται στη χώρα είναι παράνομο.

Το «μαύρο» εμπόριο τσιγάρων στη χώρα μας έχει εκτιναχθεί στο 21,8%, με τις απώλειες δημοσίων εσόδων να ανέρχονται σε 670 εκατομμύρια ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς έχουν επισημάνει πως όταν το 85% της τελικής τιμής ενός πακέτου τσιγάρων είναι δασμός, εύλογα ανοίγει τις ορέξεις των λαθρεμπόρων, και όσο υψηλότερες οι λιανικές τιμές, τόσο μεγαλύτερο το κίνητρο για ανάπτυξη του λαθρεμπορίου.

Τρανταχτό παράδειγμα η Βρετανία όπου όταν προ ετών προχώρησε στην επιβολή υψηλών δασμών στα τσιγάρα, το λαθρεμπόριο άρχισε να διογκώνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου