ΤΟΠΙΚΑ

Λύνει τα χέρια των υπερχρεωμένων το Ειρηνοδικείο Βόλου

λύνει-τα-χέρια-των-υπερχρεωμένων-το-ει-593623

Το δικαστήριο όρισε μηνιαία δόση 15 ευρώ προς δύο τράπεζες για άνεργη πολιτικό μηχανικό

Προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και βρήκαν δικαίωση. Υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει ραγδαία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης με τη μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης, ή και την απώλεια κάθε εισοδήματος για την επιβίωσή τους, ενημερώθηκαν με ανακούφιση τις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Βόλου. Ανεργη πολιτικός μηχανικός οφείλει πλέον να καταβάλει μηνιαίως σε δύο τράπεζες συνολικό ποσό 15 ευρώ. Συνταξιούχος έμπορος είδε τη δόση για το σύνολο των οφειλών να μειώνεται στα 350 ευρώ, ενώ το δικαστήριο έλυσε και τα δεμένα χέρια λόγω κρίσης συνταξιούχου οικοδόμου.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σώζει από εκποιήσεις ακινήτων και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων το Ειρηνοδικείο Βόλου. Με τη διαδικασία Εκούσιας Δικαιοδοσίας ρυθμίζει τις αποπληρωμές οφειλών σύμφωνα με τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες υπερχρεωμένων νοικοκυριών και λύνει τα χέρια των ταλαιπωρημένων λόγω της οικονομικής κρίσης πολιτών, που βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία και δικαιούνται να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη.

Πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Βόλου αναγνώρισε την οικονομική αδυναμία στην οποία βρισκόταν 68χρονος οικοδόμος, πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος βρισκόταν σε πλήρη δυσμενή οικονομική κατάσταση και δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Ο 68χρονος έχει δανειακές συμβάσεις ύψους 75.000 ευρώ. Από το 2010 και μετά είδε μεγάλη μείωση στα εισοδήματά του, κατάσταση η οποία εντάχθηκε περαιτέρω με τη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Μέχρι το 2010 κατάφερνε με σύνταξη και συμπληρωματική εργασία να καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις του, που ανέρχονταν στα 600 ευρώ. Έκτοτε δεν μπορούσε να καταβάλει τις δανειακές του υποχρεώσεις, αφού η σύνταξη που λαμβάνει είναι ύψους 600 ευρώ.

Το δικαστήριο αναγνώρισε την οικονομική αδυναμία στην οποία έχει περιέλθει. Η σύζυγος του οικοδόμου είναι άνεργη. Όρισε καταβολή μηνιαίας δόσης ύψους 350 ευρώ για πέντε χρόνια και ύψους 319 ευρώ για δέκα χρόνια.

Οικονομική διευκόλυνση εμπόρου

Στην ευχάριστη θέση να μειωθούν οι μηνιαίες δόσεις της προς τράπεζες βρέθηκε και μία 59χρονη συνταξιούχος ΟΑΕΕ, η οποία είχε περιέλθει σε πλήρη οικονομική αδυναμία και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η έμπορος είδε το τζίρο του καταστήματός της να μειώνεται ραγδαία, και κληθείσα να αντιμετωπίσει τις αυξημένες οικονομικές ανάγκες βρέθηκε χρεωμένη, με δάνειο ύψους 26.900 ευρώ, που είχε λάβει για αναχρηματοδότηση της επιχείρησής της.

Δυστυχώς, η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε περαιτέρω και η έμπορος αναγκάστηκε να μεταβιβάσει το κατάστημά της. Σήμερα, με τη σύνταξη που λαμβάνει από τον ΟΑΕΕ, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις μηνιαίες δόσεις. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι το μηνιαίο κόστος επιβίωσης της τετραμελούς οικογένειάς της είναι 990 ευρώ. Όρισε να πληρώνει μηνιαίως το ποσό των 350 ευρώ για δύο έτη και έντεκα μήνες, και στη συνέχεια την καταβολή ποσού ύψους 7.000 ευρώ σε ένα χρόνο.

Ορισε μηνιαία δόση 15 ευρώ σε άνεργη

Από βέβαιο οικονομικό πνιγμό γλίτωσε και μία 39χρονη αρχιτέκτονας μηχανικός. Η επαγγελματίας εργαζόταν κανονικά έως το 2006 στο αντικείμενό της, και έκτοτε σε διάφορες εργασίες έως και το 2011 που έμεινε άνεργη. Σήμερα δεν έχει κανένα πόρο ζωής και μένει με τους γονείς της.

Ωστόσο, η 39χρονη είναι χρεωμένη με στεγαστικό δάνειο ύψους 15.000 ευρώ το οποίο δεν είναι σε θέση να αποπληρώνει, καθώς παρά τις προσπάθειές της να βρει εργασία αυτό δεν είναι δυνατό. Οι τράπεζες κίνησαν εναντίον της αναγκαστικά μέτρα καθώς οι οφειλές της κατέστησαν ληξιπρόθεσμες. Η πολιτικός μηχανικός περιήλθε σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής.

Το δικαστήριο αναγνώρισε τη δύσκολη οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται, και της όρισε να πληρώνει συνολικό ποσό κάθε μήνα σε δύο τράπεζες ύψους 15 ευρώ για 37 μήνες.

Νέες αιτήσεις

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου, από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα, κατατέθηκαν 290 αιτήσεις για ένταξη στο νόμο Κατσέλη. Ο αριθμός αυτός σε σχέση με το 2015 είναι πολύ μικρότερος καθώς το δικαστικό έτος 2015-2016 σημαδεύτηκε από την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων.

Με τη νέα δικαστική χρονιά (2016-2017) το Ειρηνοδικείο Βόλου αύξησε τις συνεδριάσεις τους σε δύο -από μία που ήταν την εβδομάδα- για την ταχύτερη συζήτηση των υποθέσεων.

Σε κάθε συνεδρίαση εκτιμάται ότι συζητούνται περί τις 20 υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών σύμφωνα με το Νόμο 4336/15.

Το Ειρηνοδικείο Βόλου επαναπροσδιόρισε για συζήτηση την τριετία 2015- 2018, 942 υποθέσεις μετά την έκδοση της με αριθμό 7534 Κοινής Υπουργικής Απόφασης μετά τη δημοσίευση του νόμου 4336/2015 για τα υπερχρεωμένα.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ

Οι κυριότερες τροποποιήσεις

Ως γνωστόν, ο νόμος Κατσέλη τροποποιήθηκε προκειμένου να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν σε αυτόν.

Οι κυριότερες τροποποιήσεις που επιφέρει αυτός νόμος συνοψίζονται στις εξής κατηγορίες:

• Στις τροποποιήσεις που αφορούν τις διευρυμένες, πλέον, οφειλές των υπερχρεωμένων προσώπων,

• Στις τροποποιήσεις σχετικά με τη διαδικασία κατάθεσης και εκδίκασης της αίτησης για υπαγωγή στο νόμο, και

• Στις τροποποιήσεις για τον καθορισμό συγκεκριμένου πεδίου για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως έχουν ανακοινωθεί επίσημα από την ελληνική στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).

Η βασικότερη τροποποίηση που επιφέρει ο ν. 4336/2015 αφορά τη διεύρυνση των υπαγόμενων οφειλών. Μέχρι πρότινος, στο πεδίο του νόμου ενέπιπταν μόνο οι οφειλές προς ιδιώτες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου υπάγονται επίσης:

• οι βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση,

• οι βεβαιωμένες οφειλές προς τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών,

• οι οφειλές προς τους οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως έχουν διαμορφωθεί με τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Αξίζει να σημειωθεί πως για να συμπεριλάβει ο οφειλέτης στη ρύθμιση χρέη προς το Δημόσιο, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον μία οφειλή προς ιδιώτες (π.χ. σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα – τράπεζα). Τέλος οι οφειλές που υπάγονται στο νόμο θα πρέπει να έχουν «γεννηθεί» ένα έτος πριν από την κατάθεση της αίτησης.

Σημαντική ελάφρυνση για τους μικροοφειλέτες αποτελεί και η πρόβλεψη για «ταχεία διαγραφή των μικροοφειλών». Η πρόβλεψη αυτή αφορά οφειλέτες που τα χρέη τους δεν ξεπερνούν συνολικά τα 20.000 ευρώ, το εισόδημά τους είναι μηδενικό, δεν έχουν ακίνητη περιουσία, και τα κινητά περιουσιακά τους στοιχεία δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Ο εν λόγω οφειλέτης δύναται να καταθέσει αίτηση ενώπιον του αρμοδίου ειρηνοδικείου για πλήρη απαλλαγή του από τις οφειλές που τον βαραίνουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου