ΤΟΠΙΚΑ

Καταδίκη 41χρονης για απάτη με οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ

καταδίκη-41χρονης-για-απάτη-με-οικογενε-594322

Λάμβανε από το ’96 έως και το 2013 οικογενειακά επιδόματα συνολικού ύψους περίπου 30.000 ευρώ για τέσσερα ανήλικα τέκνα, πλην όμως διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν γονέας.

Το γεγονός αφορά σε 41χρονη Τσιγγάνα, η οποία αναζητείται από τις αρχές. Η κατηγορούμενη καταδικάστηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ερήμην σε 2,5 χρόνια φυλάκιση, για απάτη κατ’ εξακολούθηση και για απόπειρα απάτης.

Ο σύζυγός της, που ήταν συγκατηγορούμενος, καταδικάστηκε μόνο για την απόπειρα απάτης σε έξι μήνες φυλάκιση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 41χρονη, το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2011 έως και το Δεκέμβριο του 2012, ενώ είχε δηλώσει ψευδώς από το ’96 στο Τμήμα Πληρωμής Επιδομάτων του ΟΓΑ ότι είναι γονέας τεσσάρων ανήλικων παιδιών, προσκόμισε στο υποκατάστημα στο Βόλο ισάριθμες ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, αποκρύβοντας ότι δεν ήταν γονέας, με απώτερο στόχο να ιδιοποιηθεί οικογενειακά επιδόματα που δεν δικαιούταν, ύψους 2000 ευρώ για το κάθε έτος ξεχωριστά.

Επιπλέον, η 41χρονη υπέβαλε ηλεκτρονικά μέσω ιστοσελίδας αίτηση για χορήγηση ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων το 2013, πλην, όμως, η λήψη του δεν προχώρησε, καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διαπίστωσε ότι τα δύο από τα παιδιά ήταν ενηλικιωμένα.

Ο σύζυγός της βρέθηκε κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση, καθώς το ’97 είχε αναγνωρίσει δύο από τα παιδιά της 41χρονης. Όπως ισχυρίστηκε στο δικαστήριο, τα παιδιά δεν τα γνώριζε, καθώς τα μεγάλωνε η μητέρα της καταδικασθείσας στη Λάρισα και η σύζυγός του δεν τα έφερνε σε επαφή, ισχυριζόμενη ότι δεν ήθελε να εμποδίσουν την καινούργια ζωή της. Όταν τελικά αυτός επέμεινε ότι ήθελε να τα δει, το 2000, τότε εκείνη σηκώθηκε και έφυγε από το σπίτι.

Για την απόπειρα απάτης με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, υποστήριξε ότι η σύζυγός του, με την οποία αν και χωρισμένοι δεν έχουν πάρει ακόμη διαζύγιο, πήρε τον κλειδάριθμό του από τη λογίστρια και έκανε την αίτηση στο όνομά του.

Ο 42χρονος κρίθηκε αθώος για το αδίκημα της απάτης. Εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο από τον κ. Κώστα Γούση.

Να επισημανθεί ότι τα αδικήματα της υπόθεσης για τα έτη από το ’96 έως και το 2010 παραγράφηκαν λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου επρόκειτο να δικαστεί και άλλη υπόθεση με απάτη με επιδόματα του ΟΓΑ, με δεκαεφτά κατηγορούμενους, δεκαέξι γυναίκες και έναν άνδρα, οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν αναβολή για το Φεβρουάριο του 2018.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου