ΤΟΠΙΚΟ

Αλλαγές προανήγγειλε ο Στ. Κοντονής

αλλαγές-προανήγγειλε-ο-στ-κοντονής-575547

Στη χθεσινή συνάντηση με τα Ερασιτεχνικά Σωματεία της Μαγνησίας

Το πλαίσιο που θα διέπει το καθεστώς απασχόλησης των γυμναστών και τη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις υποχρεώσεις των Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων ζήτησαν οι εκπρόσωποι των αθλητικών συλλόγων από το νέο Υφυπουργό Αθλητισμού κ.Σταύρο Κοντονή.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Η συνάντηση των Ερασιτεχνικών Σωματείων της Μαγνησίας στο γραφείο του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή κρίθηκε απαραίτητη μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα τσουχτερά πρόστιμα που έφαγαν αθλητικοί σύλλογοι, όπως αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Οπως τονίστηκε από τους Βολιώτες παράγοντες, το πρόβλημα των ερασιτεχνικών συλλόγων μετά τις καμπάνες από τους ελέγχους του ΙΚΑ το τελευταίο διάστημα είναι ότι αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις για αυτό και ζήτησαν από τον Υφυπουργό την άμεση διευκρίνιση ως προς το καθεστώς απασχόλησης των γυμναστών και τη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις υποχρεώσεις των Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων.

Ο κ. Κοντονής διευκρίνισε ότι παρόλο που δεν εμπίπτει στην κάθε αυτού δική του αρμοδιότητα – διότι είναι καθαρά ασφαλιστικό θέμα – θα γίνει συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να υπάρξει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό να βρεθεί μια λύση προς όφελος των αθλητικών σωματείων, αφού το ΙΚΑ είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως ο νέος νόμος θα αποσαφηνίζει τη σχέση των προπονητών με τα ερασιτεχνικά σωματεία, προκειμένου να μην υπάρξει ανάλογο πρόβλημα στο μέλλον.

Από τον κ. Τσεκούρα εξάλλου απευθύνθηκε πρόσκληση στον κ. Κοντονή για τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό, η οποία θα λάβει χώρα μέσα στο Μάιο στο Βόλο, με τον Υφυπουργό να αποδέχεται με ικανοποίηση το κάλεσμα, ώστε να παραστεί ως κεντρικός ομιλητής.

Στην χθεσινή συνάντηση παρόντες ήταν οι Βουλευτές Μαγνησίας, κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος- που είχε έρθει πρώτος σε επαφή με τον Υφυπουργό και τον κ. Ξάνθη, προκειμένου να κλειστεί το χθεσινό ραντεβού- και η κ. Δανάη Τζήκα, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, εκπρόσωπος της κ. Χρυσοβελώνη, και από τους συλλόγους του Βόλου, από την Ερασιτεχνική Νίκη Βόλου οι Γιάννης Ξάνθης, Γεράσιμος Τσιαπάρας, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού Βόλου, Νίκος Τσεκούρας και η έφορος κολύμβησης του ΟΕΑΝΑΒ, Ηλέκτρα Μανουσάκη.

«Ψαλίδι» στις επιχορηγήσεις αλλά…

Οπως ανακοινώθηκε από τη Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού και λίγη ώρα μετά τη χθεσινή συνάντηση, υπάρχει μείωση 15,09 εκατ. ευρώ στις επιχορηγήσεις για το 2015, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ υπάρχει αύξηση στις περισσότερες Εθν. Ομοσπονδίες.

Συγκεκριμένα η ΓΓΑ ανακοίνωσε τα χρηματικά ποσά που θα δαπανήσει το 2015 για επιχορηγήσεις.

«Ανακοινώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ότι όλοι οι εποπτευόμενοι και επιχορηγούμενοι φορείς, Εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, διοικήσεις Εθνικών Σταδίων κλπ έχουν ενημερωθεί επίσημα από την 27η Μαρτίου για το ύψος της τακτικής ετήσιας επιχορήγησης του 2015, οι οποίες έχουν υπογραφεί από τον Υφυπουργό Αθλητισμού από την 17η Μαρτίου 2015.

Δυστυχώς, η αθλητική ηγεσία ήταν αναγκασμένη να κινηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που ήδη είχε διαμορφωθεί και ψηφισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Συνολικά ο προϋπολογισμός για τον αθλητισμό που κληρονόμησε η νέα αθλητική ηγεσία είναι κατά 15,09 εκατ. ευρώ μειωμένος σε σχέση με το 2014.

Ειδικότερα όσον αφορά στον κωδικό των Μεταβιβαστικών Πληρωμών, από τον οποίο χρηματοδοτούνται Ομοσπονδίες και Στάδια, υποχρεωθήκαμε να περιορισθούμε στο συνολικό ποσό των 46.952.000 ευρώ, το οποίο είναι μειωμένο κατά 12,35 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2014.

Παρόλα αυτά, με αντικειμενικά και αναπτυξιακά κριτήρια κατανείμαμε την ετήσια επιχορήγηση στις Εθνικές ομοσπονδίες αυξάνοντάς την, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, σε σχέση με την πρώτη διαμόρφωση του 2014, με την υπόδειξη προς τους αποδέκτες ότι κατά προτεραιότητα θα εξοφλούνται οι μισθοδοσίες και οι ασφαλιστικές εισφορές. Από αυτήν η πρώτη δόση αφορά το 40% του συνόλου.

Αυξημένη επίσης είναι η χρηματοδότηση των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων λόγω των ιδιαίτερα εκρηκτικών αναγκών συντήρησης κι επισκευών, που συνοδεύτηκε με την δέσμευση ποσού της τάξης των 3000 ευρώ για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για τα ιατρεία των γηπέδων. Ειδικότερα το ΟΑΚΑ επιχορηγείται με επιπλέον ποσά τα οποία δεσμεύονται για το Εργαστήριο Ντόπινγκ και το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών.

Επιπλέον, επανήλθε η πίστωση των 2,6 εκατ. ευρώ για τα Προγράμματα Αθλησης για Ολους, τα οποία παραλάβαμε περικομμένα κατά 50%. Για δε το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ ζητήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η επιπλέον ενίσχυσή του λόγω της προολυμπιακής περιόδου και η διαμόρφωση του ετήσιου προϋπολογισμού του από 50 σε 200 χιλ ευρώ.

Η Γενική γραμματεία Αθλητισμού ήδη, με βάση τη δυνατότητα που παρέχουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει και δεύτερη αυξητική αναμόρφωση του προϋπολογισμού για τον αθλητισμό, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις επείγουσες ανάγκες των φορέων του και να κυμανθεί τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.

Παράλληλα γίνεται αναμόρφωση και εξορθολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για αθλητικά έργα, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις περιφερειακές ανάγκες της χώρας συνολικά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου