ΤΟΠΙΚΑ

Κρυφά σχολειά στη Μαγνησία την περίοδο της Τουρκοκρατίας

κρυφά-σχολειά-στη-μαγνησία-την-περίοδ-733605

«Η παιδεία στους χρόνους της Τουρκοκρατίας και το κρυφό σχολειό» ήταν το θέμα της ομιλίας που πραγματοποίησε προχθές ο ομότιμος καθηγητής Αστέριος Αργυρίου, στη μεγάλη αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο κτίριο «Ματσάγγου».

Το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» και ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνεργασία, μέσω της παραπάνω εκδήλωσης, που συγκέντρωσε πυκνό ακροατήριο. Ο κ. Αργυρίου είναι, σημειωτέον, ομότιμος καθηγητής των Γαλλικών Πανεπιστημίων, ενώ χρημάτισε επίσης υποπρόξενος και πρόξενος της Ελλάδας στο Στρασβούργο επί 17 έτη.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διακεκριμένος καθηγητής ανέφερε ότι κρυφά σχολειά λειτούργησαν στην περίοδο της Τουρκοκρατίας στη Μακρινίτσα, τις Μηλιές, αλλά και τη Ζαγορά, στην σχολή που ίδρυσε ο έμπορος Ιωάννης Πρίγκος, ο οποίος συγκαταλέγεται στους μεγάλους ευεργέτες της περιοχής.

Ο κ. Αργυρίου ανέφερε επίσης ότι οι μαθητές των κρυφών σχολειών που λειτούργησαν στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν ηλικίας 14 ετών και άνω, έφηβοι και ενήλικες άνδρες. «Παιδάκια δεν υπήρχαν στα σχολειά, μόνο στην εποχή του διαφωτισμού σε μερικά μέρη ιδρύσαν σχολεία για παιδιά σχολικής ηλικίας» είπε.

Ο ομιλητής είναι διακεκριμένο μέλος του «Κοινόν των Μαγνήτων» και πρώην τρόφιμος της Παιδόπολης Λαρίσης, της Παιδόπολης Αγριάς Βόλου «Αγία Σοφία» και της Θεσσαλονίκης από το 1948 έως το 1956. Τον περασμένο Οκτώβριο αναδείχθηκε «Παιδοπολίτης της Χρονιάς» από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, το οποίο τιμά κάθε χρόνο ένα πρόσωπο για τις ενέργειές του.

Στην προχθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, αλλά και αρκετοί φιλίστορες, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη διάλεξη.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου