ΤΟΠΙΚΑ

Σπάνια τεκμήρια στο φως

σπάνια-τεκμήρια-στο-φως-734258

Συγκλονιστικά ντοκουμέντα παλαιότερων εποχών στην ενότητα «Ο Βόλος δύο φορές ελεύθερος» – Συνεργασία με Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Σημαντικές δράσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό συνθέτουν τη θεματική ενότητα «Ο Βόλος δύο φορές ελεύθερος», που αναφέρεται στην απελευθέρωση του Βόλου στις 19 Οκτωβρίου 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής και στις 2 Νοεμβρίου 1881 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της τοπικής Ιστορίας. Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Μαγνησία, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, διοργανώνουν σειρά δράσεων, ανοιχτές για τους μαθητές της έκτης Δημοτικού και του Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς επίσης και για το ευρύ κοινό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με αφορμή τις δράσεις που αναδεικνύουν δύο κομβικές για την Ιστορία του Βόλου ημερομηνίες, οι συντελεστές παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου στο αναγνωστήριο των ΓΑΚ Μαγνησίας, με φόντο τα ιστορικά τεκμήρια που θα παρουσιαστούν στο κοινό.

«Δύο είναι οι δράσεις που έχουν ως επίκεντρο το αρχειακό υλικό που έχει συγκεντρωθεί. Η έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στο αναγνωστήριό μας, είναι χωρισμένη σε δύο θεματικές, τη δεκαετία του ΄40 και την απελευθέρωση του Βόλου από την ίδρυσή του μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα» είπε η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά. Η ίδια ανέφερε ότι «οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες μας, 40 σχολεία θα συμμετάσχουν και 10 ακόμη βρίσκονται σε λίστα αναμονής», ενώ τόνισε ότι «είναι μια ευκαιρία να προσφέρουμε τον πλούτο των αρχείων στο ευρύ κοινό και να φωτίσουμε από διαφορετικές πτυχές αυτή την εποχή».

Ο προϊστάμενους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Πολύζος τόνισε ότι «οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των σχολείων μας αγκάλιασαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί αντιλαμβάνονται ότι η τοπική Ιστορία είναι ένα κομμάτι της γενικότερης Ιστορίας και μαθαίνουν πάρα πολλά γεγονότα για τον τόπο τους, διότι ερχόμαστε σε επαφή με αυτό το πλούσιο και σπουδαίο αρχειακό υλικό».

Παίρνοντας τον λόγο η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σοφία Κανταράκη επισήμανε ότι «η εκμάθηση της Ιστορίας προϋποθέτει ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η οποία οφείλει να συστεγάζεται με ανάλογες βιωματικές δράσεις που τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει με πολύ ζήλο η κ. Πρασσά και τα ΓΑΚ, αλλά και όλο το προσωπικό που δουλεύει σε αυτό τον χώρο».

Ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αντώνης Αντωνίου τόνισε από την πλευρά του ότι «ενώνουμε με έναν τρόπο πολύ ουσιαστικό την επαφή με το παρελθόν και κάνουμε το μάθημα της Ιστορίας από άνευρο και ανελαστικό, πολύ ενδιαφέρον και καταφεύγουμε με σύγχρονο τρόπο στις πηγές». Ο ίδιος προσέθεσε ότι «συμβάλλουμε έτσι στην ενδυνάμωση της ταυτότητας του αυριανού πολίτη μέσα από την εκπαιδευτική κοινότητα».

Δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Ο κύκλος ανοίγει την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου με το «Open Day» που διοργανώνεται στα Γ.Α.Κ. (Μαγνήτων 141), από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην έκθεση αρχειακού υλικού, για το ευρύ κοινό.

Από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου θα υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Βόλος δύο φορές ελεύθερος», για τους μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού.

Οι παραπάνω δράσεις συνδέονται με άλλες δύο. Αύριο Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στις 6.00 μ.μ., η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (ΟΠΙΒΟ) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Δεκαετία του 1940. Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία. Προφορικές μαρτυρίες» στο αμφιθέατρο «Σαράτση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 8.00 μ.μ. ομάδα καλλιτεχνών μελών της ΟΠΙΒΟ οργανώνει δρώμενο μπροστά στην Κίτρινη Αποθήκη.

Το αφιέρωμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους επιμελούνται οι Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά και Αλκηστις Σανίδά.

Ντοκουμέντα από την Τουρκοκρατία

Στην έκθεση αρχειακού υλικού αξιοποιείται το πλούσιο αρχειακό υλικό των Γ.Α.Κ. και αναδεικνύεται το ιστορικό πλαίσιο των δύο εποχών, την ίδρυση του Βόλου και την ενσωμάτωσή του στο Ελληνικό Κράτος (μέσα -τέλη 19ου αιώνα) και τη δεκαετία ΄40. «Δύο περίοδοι που δεν αναδεικνύονται ιδιαίτερα από τη σχολική Ιστορία. Ιδιαίτερα για τη δεκαετία του ’40 η ιστορική έρευνα έχει εμβαθύνει εστιάζοντας σε νέες θεματικές, αξιοποιώντας τον πλούτο των πληροφοριών που προσφέρουν τα αρχεία και η προφορική ιστορία. Με την έκθεση αυτή θέλουμε η Ιστορία να βγει από τα αρχεία στον δημόσιο χώρο» υπογραμμίζει η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας.

Οι επισκέπτες θα δουν, μεταξύ άλλων, μοναδικά έγγραφα του Ελληνικού Υποπροξενείου που λειτουργούσε στον Βόλο την περίοδο της Τουρκοκρατίας, τουρκικό φιρμάνι των αρχών του 18ου αιώνα, τις πρώτες συμβολαιογραφικές πράξεις, δικαστικές αποφάσεις και εταιρείες μετά το 1881. Για τη δεκαετία του ’40 σημαντική θέση έχει η αναγνώριση της δράσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, τα πρακτικά και οι αποφάσεις από τις δίκες των δωσίλογων, οι καταθέσεις μαρτύρων και το πόρισμα από τη δικογραφία για τη γνωστή εκτέλεση των γυναικών Τοπάλη και της Καλαβρού στα Λεχώνια και πολλά ακόμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου