ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τριάντα μουσεία στη Μαγνησία

τριάντα-μουσεία-στη-μαγνησία-737857

Περισσότερα από τριάντα μουσεία λειτουργούν στην περιοχή της Μαγνησίας, χερσαίας και νησιωτικής, όπως αναφέρθηκε στο πανελλήνιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η παραπάνω επισήμανση ανέδειξε τον πλήθος των σημαντικών προσπαθειών που αναπτύσσονται στη Μαγνησία, με στόχο την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της επισκεψιμότητας της περιοχής.

Ο κομβικός τους ρόλος, οι μελλοντικές προοπτικές και η ανάγκη δημιουργίας δικτύου υπογραμμίστηκαν στο παραπάνω συνέδριο, που είχε ως θέμα «Μικρά μουσεία σε περιόδους κρίσης. Προκλήσεις και προοπτικές». Διοργανωτές ήταν το μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, που γιορτάζει τα δεκάχρονά του, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Καίρια ερωτήματα και απαντήσεις δόθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης που πλαισίωσε το συνέδριο, με συντονίστρια την Μάρλεν Μούλιου λέκτορα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συμμετοχή των Ιωάννας Λαλιώτου αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναπληρώτριας καθηγήτριας τμήμα ΙΑΚΑ, Βασιλικής Αδρύμη – Συσμάνη δρ. αρχαιολόγου, π. προϊσταμένης του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, Αίγλης Δημόγλου δρ. Ιστορίας, προϊσταμένης Δ/νσης Αρχείων Μουσείων Βιβλιοθηκών Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. Δήμου Βόλου, Σωτήρη Γκανάτσιου δικηγόρου, ιδρυτή του μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας και Κωνσταντίνου Α. Μοράρου σύμβουλου Ανάπτυξης – ιστορικού, συνιδρυτή μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου.

Στη διάρκεια της συζήτησης διατυπώθηκαν προτάσεις για το μέλλον, με την κ. Αδρύμη να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «θα βοηθούσε η συνεργασία ή καλύτερα η δικτύωση όλων των τοπικών μουσείων του Βόλου, κρατικών και δημοτικών, που είναι περισσότερα από 30, με τη δημιουργία κοινών δράσεων με κεντρικό πυρήνα το αρχαιολογικό μουσείο Βόλου, το οποίο θα μπορούσε να συσπειρώσει τις δυνάμεις όλων των πολιτιστικών μουσείων».

Πεδίο διαλόγου και προβληματισμού, σχετικά με τα μικρά μουσεία, την εποχή της κρίσης και τα οράματα για το μέλλον, αποτέλεσε το συγκεκριμένο πανελλήνιο συνέδριο, που συγκέντρωσε συμμετοχές από τη Μαγνησία και άλλες περιοχές, αναδεικνύοντας το έργο και την προσφορά των μικρών μουσείων.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου