ΤΟΠΙΚΑ

«Λουκέτο» σε αρχαιολογικούς χώρους για την πώληση μνημείων

λουκέτο-σε-αρχαιολογικούς-χώρους-γ-738423

Πανελλήνιες διαστάσεις έχει λάβει ο σάλος που έχει ξεσπάσει για τη λίστα – μυστήριο και τα μνημεία που περνούν στο Υπερταμείο, προκειμένου να παραχωρηθεί σε άλλα χέρια η διαχείρισή τους. «Τσουνάμι» αλλεπάλληλων διαμαρτυριών εκδηλώνεται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με όλες Εφορείες Αρχαιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας, να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε για μεθαύριο Πέμπτη 11 Οκτωβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ).

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Λουκέτο» βάζουν για 24 ώρες μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, με το αίτημα να δημοσιοποιηθεί «ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο των δανειστών, όπως και οι όροι παράδοσής τους».

Οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγοι και αρχαιοφύλακες δεν εφησυχάζουν από την διαβεβαίωση της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού περί εξαίρεσης των αρχαιολογικών χώρων από το καθεστώς πώλησης. «Δεν εφησυχάζουμε, διότι δεν εξαιρούνται από το καθεστώς διαχείρισης από ιδιώτη» όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ελσα Νικολάου, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, Βορείου Ελλάδος.

Οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ανάστατοι, ενώ όπως επεσήμανε η κ. Νικολάου, «τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι αδιαπραγμάτευτοι. Εχουν απαλλοτριωθεί για αρχαιολογικούς σκοπούς και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αλλάξει η χρήση τους».

Πανελλαδική απεργία

Η Ομοσπονδία έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για τους μόνιμους και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εργαζόμενους σε υπηρεσίες του υπουργείου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

«Ο λόγος της απεργιακής αυτής κινητοποίησης είναι η παραχώρηση-παράδοση κτιρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο που δημιουργήθηκε για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους προς τους δανειστές της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, η οποία ζητά άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία «όχι απλά για τη θεσμική κατοχύρωση της άρσης της παράδοσης αλλά και για τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα κάνει αδύνατη στο μέλλον παρόμοια προσπάθεια παραχώρησης κυριότητας αλλά και διαχείρισης».

Να δημοσιοποιηθεί «ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο των δανειστών, όπως και οι όροι παράδοσής τους» ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ).

Συμμετέχουν οι φύλακες αρχαιοτήτων

Σε απεργιακό κλοιό και οι φύλακες αρχαιοτήτων, οι οποίοι συμμετέχουν στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΥΦΑ, του πανελλήνιου συνδικαλιστικού τους οργάνου.

Οι αρχαιοφύλακες ζητούν από το υπουργείο Πολιτισμού: « α) Να δώσει στη δημοσιότητα εδώ και τώρα τον πλήρη κατάλογο των παραχωρηθέντων μνημείων, β) να δημοσιοποιηθούν οι όροι παράδοσης στους δανειστές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και η σύνθεση της επιτροπής που έλαβε την σχετική απόφαση, γ)να κατοχυρωθεί θεσμικά η άρση της παράδοσης αλλά και η δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα κάνει αδύνατη στο μέλλον τη δυνατότητα παραχώρησης της κυριότητας αλλά και της διαχείρισης των μνημείων μας».

Επίσης, ζητούν άμεσα από την ηγεσία του υπουργείου να καταργήσει «τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, που θίγουν το καθεστώς ιδιοκτησίας των μνημείων και των μουσείων της χώρας μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου