ΤΟΠΙΚΑ

Ερχεται στο Πήλιο το… πιο μεγάλο τηγάνι

ερχεται-στο-πήλιο-το-πιο-μεγάλο-τηγάν-738986

Το όνομά του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και οι μανιταρολιχουδιές που φέρουν την υπογραφή του «ταξιδεύουν» και εκτός συνόρων, κάνοντας ευρύτερα γνωστό τον πλούτο της ελληνικής γης. Ο διακεκριμένος σεφ Φώτης Παρασκευαΐδης, γνωστός και σαν «το πιο μεγάλο τηγάνι», θα βρίσκεται στη Μακρυράχη την ερχόμενη Κυριακή 14 Οκτωβρίου, συμμετέχοντας στη μεγάλη γιορτή που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά και συγκεντρώνει πλήθος συμμετοχών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο γνωστός σεφ, που αναδεικνύει με τη δράση του τη γευστική διάσταση των μανιταριών, που απλόχερα προσφέρει η φύση, θα επισκεφτεί για μια ακόμη φορά το Πήλιο, τον παράδεισο που διαθέτει περισσότερα από 100 είδη μανιταριών, για να μεταφέρει την τεχνογνωσία του, σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο πεδίο.

Ο Φώτης Παρασκευαΐδης, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην τυποποίηση και προώθηση του μανιταριού, με ποικίλες γευστικές προτάσεις, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την δυναμική του συγκεκριμένου προϊόντος, το οποίο προσφέρει προοπτικές ανάπτυξης, ακόμη και σε δύσκολες εποχές.

Ο ίδιος έχει αναπτύξει δίκτυο συνεργασίας με παραγωγούς του Πηλίου και όπως επισήμανε, είναι πολύ σημαντικό να ανοίξει ο κύκλος του πρωτογενούς τομέα στο Πήλιο, με εναλλακτικές δράσεις, που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία.

Το Πήλιο είναι αγαπημένη περιοχή για τον ίδιο και σε κάθε επίσκεψή του, δεν παραλείπει να μοιράζεται με τους φίλους των μανιταριών ιδέες, γνώσεις, μυστικά και γεύσεις. Ανάλογο θα είναι το μενού στην γιορτή μανιταριών και βοτάνων της ερχόμενης Κυριακής, το οποίο θα διαμορφωθεί «σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες» όπως αναφέρει ο διάσημος σεφ, ο οποίος θα παρασκευάσει στο γιγαντιαίο, διαμέτρου ενός περίπου μέτρου, τηγάνι του, δημιουργίες – εκπλήξεις, με τοπικό χρώμα, που θα απολαύσουν οι παριστάμενοι.

Πολύχρωμη γευστική παλέτα

Ο κορυφαίος μανιταροσέφ και επιχειρηματίας, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι έχει δημιουργήσει περισσότερες από 200 συνταγές με βάση το μανιτάρι, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κριθαράκι με μανιτάρι, πλιγούρι με μανιτάρι, ζυμαρικά που περιέχουν μανιτάρι, γλυκό κουταλιού, λουκούμι, κριτσίνια με μανιτάρι. «Ολα αυτά θα τα παρουσιάσω στη Μακρυράχη και παράλληλα θα δείξω στους ντόπιους μια τηγανιά με μανιτάρια και αποξηραμένο μήλο, ένα προϊόν που βρίσκεται σε αφθονία στην περιοχή», ανέφερε ο ίδιος.

Πάγια θέση του είναι ότι μπορεί να αναπτυχθεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της οικονομίας γύρω από το μανιτάρι, ενώ η συμβουλή που απευθύνει σε όλους, είναι «να μην φεύγουμε από τα χωριά μας και να εκμεταλλευόμαστε τον πλούτο που έχει η κάθε περιοχή». Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι έχει αναπτύξει συνεργασία με τρεις συλλέκτες μανιταριών από το Πήλιο, ενώ σημείωσε ότι θα ωφελήσει πολύ την περιοχή η δημιουργία μονάδας τυποποίησης και προώθησης του τοπικού προϊόντος.

Γιορτή στο Πήλιο

Η 2η γιορτή μανιταριών και βοτάνων διοργανώνεται στη Μακρυράχη Πηλίου το διήμερο 13 – 14 Οκτωβρίου, με ώρα έναρξης στις 19.00. Ο Σύλλογος των Απανταχού Μακρυραχιωτών «Γεώργιος Κανισκέρης» διοργανώνει τις διήμερες εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Οι διήμερες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες με εισηγητές τον Βασίλειο Καουνά για τα μανιτάρια και τον Χρήστο Λύκα για τα βότανα, εξόρμηση στο δάσος για αναζήτηση μανιταριών και βοτάνων, επιστροφή και ταυτοποίησή τους.

Ο Βασίλης Καουνάς έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στα μανιτάρια, εργάστηκε ως εποχικός δασοπόνος στο Δασαρχείο Μεγάρων και ανήκει στη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών με τον βαθμό του αρχιπυροσβέστη. Είναι γραμματέας των μανιταρόφιλων Μεσογαίας και μέλος των μανιταρόφιλων Ελλάδας. Από το 2007 καταγράφει, μελετά και αναγνωρίζει τα υπόγεια μανιτάρια της Ελλάδας, πολλά από αυτά είναι νέες καταγραφές για την Ελλάδα. Εχει συμμετάσχει σε αρκετές δημοσιεύσεις σε διεθνή μυκητολογικά περιοδικά, με θέμα τα υπόγεια μανιτάρια της Ελλάδας.

Ο Χρήστος Λύκας είναι επίκουρος καθηγητής, διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο. Εχει ασχοληθεί εντατικά με την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, τη σημαντικότητά τους στην οικονομική ανάπτυξη και στην ήπια περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού τοπίου μιας περιοχής, την ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Εχει αναπτύξει συνεργασία με αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση προϊόντων που αξιοποιούν τις βιοδραστικές θυσίες που παράγονται από τα αυτοφυή και τα καλλιεργούμενα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 20 ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα με διάφορους φορείς.

Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου