ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εφόδιο ανάπτυξης και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, η συνεργασία

εφόδιο-ανάπτυξης-και-προώθησης-της-πο-740042

Η σημασία της συντονισμένης συνεργασίας στο πεδίο της ανάπτυξης, προβολής και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε πανελλήνια βάση αποτέλεσε το επίκεντρο του συνεδρίου που ξεκίνησε χθες στο ξενοδοχείο «Valis» στην Αγριά. Σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτισμού από κάθε γωνιά της Ελλάδας, θεσμικοί φορείς και φιλίστορες, παρακολούθησαν την εναρκτήρια συνεδρίαση μιας πολύ σημαντικής διοργάνωσης, που φιλοδοξεί να αναδείξει την προσφορά και το έργο των απανταχού φίλων των μουσείων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Διοργανωτές είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Σωματείων Φίλων Μουσείων, (ΕΟΣΦΙΜ) και το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων». Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε η πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου Βόλου, Κερασία Μπαρτζιώκα, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έχει μια τεράστια δύναμη, που είναι τα Μουσεία, οι αρχαιολογικοί της χώροι, η ιστορία της, το πολιτιστικό της απόθεμα». Αναφερόμενη στην προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, τόνισε ότι «το Μουσείο σήμερα αποτελεί ενεργό κύτταρο του κοινωνικού γίγνεσθαι, οι δε «Φίλοι των Μουσείων» είναι μια κίνηση που έχει αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό, πλαισιώνοντας τους σκοπούς και το έργο των μουσείων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Η δημιουργία διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και των μουσείων ανά την Ελλάδα, υπογραμμίστηκε ιδιαιτέρως από την πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων, Λίλα Ντε Τσάβες, η οποία σημείωσε, μεταξύ άλλων, την σημασία της επίτευξης ενός μεγάλου στόχου. Η κ. Ντε Τσάβες επικεντρώθηκε στις έννοιες της «σύζευξης», τονίζοντας ότι «οι φίλοι των μουσείων είμαστε η γέφυρα μεταξύ της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών και των μουσείων», σκιαγραφώντας ένα «πολύτιμο θεσμικό έργο», που διαπνέεται από «τον κώδικα δεοντολογίας», όπως είπε.

Για τη σημασία της συνεργασίας μίλησε επίσης η Ανθή Μπάτζιου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, η οποία δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι είναι καθοριστική η στήριξη του Συλλόγου Φίλων των Μουσείων. Παράλληλα σημείωσε ότι «ένα σωματείο φίλων και ανθρώπων ευαίσθητων και κοντά στον πολιτισμό ή τα προβλήματα του πολιτισμού, μπορεί να διευκολύνει πολλές φορές το έργο της Εφορείας αλλά και να το προχωρήσει ως ένα βαθμό, είτε με κάποιες συμβολικές οικονομικές προσφορές είτε με κάποιες διαδικασίες, που ξεπερνούν τα στεγανά του δημοσίου».

Δίκτυο μουσείων

Οι εισηγητές, ο καθένας από την πλευρά του, συνέβαλαν στην επίτευξη του στόχου του συνεδρίου, που είναι η ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμών, αλλά και τεχνογνωσίας, για την δημιουργία συντονισμένων, πρωτοβουλιών και δράσεων.

Ενδεικτική είναι η θέση που διατύπωσε η δρ. Βασιλική Αδρύμη – Σισμάνη, διευθύντρια επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Μαγνησίας – ιδρυτικό μέλος των φίλων του Μουσείου Βόλου, η οποία επεσήμανε ότι «το κύριο ζητούμενο αποτελεί η υπέρβαση της εσωστρέφειας των Μουσείων». Η ίδια υπογράμμισε ότι τα Μουσεία αποτελούν παράγοντα αειφορίας και υπογράμμισε ότι «θα βοηθούσε η συνεργασία ή καλύτερα η δικτύωση όλων των τοπικών Μουσείων του Βόλου, με κεντρικό πυρήνα το αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου».

Στον κομβικό ρόλο των φίλων των μουσείων αναφέρθηκε, παράλληλα, η Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, επί τιμή έφορος αρχαιοτήτων Μαγνησίας, ιδρυτικό μέλος των φίλων του Μουσείου Βόλου. «Το έργο, είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι καλλιεργεί την επικοινωνία ανάμεσα στα μουσεία, τους αρχαιολόγους και την κοινωνία» είπε η κ. Ιντζεσίλογλου και προσέθεσε: «Οι Φίλοι του Μουσείου φέρνουν πιο κοντά την πολιτιστική κληρονομιά με τους πολίτες».

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο, στον ίδιο χώρο, με εξίσου ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου