ΤΟΠΙΚΑ

Μικροί «θεματοφύλακες» περιβάλλοντος

μικροί-θεματοφύλακες-περιβάλλοντο-753274

Περισσότερα από 1.000 παιδιά υπολογίζεται ότι συμμετέχουν στο καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο συντονίζει το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή Κώστα Μάγο. Μαθητές από την Πορτογαλία, την Πολωνία, την Ρουμανία και την Ελλάδα συμμετέχουν στις δράσεις του προγράμματος, με τη Μαγνησία να εκπροσωπείται από 400 μαθητές Νηπιαγωγείου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Πρόκειται για το πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Water World Adventure» και θέμα τον «θαλάσσιο γραμματισμό» των μικρών παιδιών, το οποίο ολοκληρώνεται τον ερχόμενο μήνα.

«Σκοπός του είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών προσχολικής ηλικίας σχετικά με την σπουδαιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η ενημέρωσή τους για τους κινδύνους που το απειλούν, αλλά και η γνωριμία τους με τους τρόπους που συμβάλλουν στην προστασία του», εξήγησε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κ. Μάγος.

Στο πλαίσιο του «Water World Adventure» συνεργάστηκαν εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή, το οποίο σύντομα θα διατίθεται ελεύθερα μέσα από το διαδίκτυο. Το υλικό έχει τη μορφή διαδραστικού παιδικού ψηφιακού βιβλίου, είναι προσβάσιμο σε πέντε διαφορετικές γλώσσες (αγγλικά, ελληνικά, πορτογαλικά, πολωνικά και ρουμανικά), ενώ έχει μια ιδιαίτερη ελκυστική εικονογράφηση και δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιήσουν τα παιδιά.

Μέσα από την ενασχόλησή τους με το υλικό, τα μικρά παιδιά εξοικειώνονται με τις βασικές αρχές του θαλάσσιου γραμματισμού, όπως η ποικιλία των θαλασσίων οικοσυστημάτων, η σχέση του θαλάσσιου περιβάλλοντος με τον καιρό και το κλίμα, η σπουδαιότητα της θάλασσας για την εξέλιξη και την διατήρηση της ζωής στην Γη και άλλα.

Συγχρόνως, το υλικό υποστηρίζει και τη διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση των μικρών αναγνωστών, καθώς οι μαθητές μπορούν να γνωρίσουν μια σειρά από στοιχεία σχετικά με τον ρόλο του θαλάσσιου περιβάλλοντος ως δρόμου ανταλλαγής υλικών και πολιτισμικών αγαθών.

Το ψηφιακό βιβλίο συνοδεύεται από τον «Οδηγό του εκπαιδευτικού», ο οποίος επίσης θα διατίθεται ελεύθερα μέσω του διαδικτύου. Σε αυτόν υπάρχουν αφενός πληροφορίες για το περιεχόμενο και τη χρήση του υλικού και αφετέρου προτεινόμενες ενδεικτικές δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις τους.

Δράσεις παρουσίασης του υλικού έγιναν τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο δύο ημερίδων που οργανώθηκαν σε συνεργασία με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τους σχολικούς συμβούλους και τους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα το υλικό παρουσιάσθηκε σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της Μαγνησίας, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών.

Ταυτόχρονα, οργανώθηκε διεθνής διαγωνισμός ζωγραφικής και κατασκευών με θέμα το θαλάσσιο περιβάλλον για μαθητές προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, ενώ ένας δεύτερος διαγωνισμός συγγραφής ιστορίας για το θαλάσσιο περιβάλλον είναι σε εξέλιξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου