ΤΟΠΙΚΑ

Επιστρέφουν στην πατρική εστία

επιστρέφουν-στην-πατρική-εστία-767435

Δραματική τροπή σημειώνεται στην καθημερινότητα αρκετών νέων, οι οποίοι φθάνουν σε οριακό οικονομικό σημείο και αναγκάζονται να ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία, επιστρέφοντας στην οικογενειακή εστία. Δεκάδες Βολιώτες, ηλικίας 35 έως 45 ετών, βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να αδυνατούν πλέον να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της καθημερινότητας, ζητώντας τη συμβουλή του ψυχολόγου, στον οποίο εκμυστηρεύονται τις αδιέξοδες καταστάσεις που βιώνουν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεκάδες περιπτώσεις νέων που παθαίνουν κρίσεις πανικού καταγράφονται σε καθημερινή βάση, με την κατάθλιψη να βρίσκεται ψηλά στη λίστα των ψυχολογικών προβλημάτων που δυστυχώς, κερδίζουν διαρκώς έδαφος.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η ψυχολόγος Μαρία Τόπα, αναφέρει ότι η αύξηση των κρίσεων πανικού και της κατάθλιψης, μαρτυρά την αντικειμενική δυσκολία που αντιμετωπίζουν αρκετοί, σε σχέση με την καθημερινότητά τους.

Υπάρχουν εκείνοι που είχαν σχεδόν τα πάντα από υλικά αγαθά και αναγκάζονται πλέον να προσαρμοστούν σε μια ζωή για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένοι και νιώθουν υποδεέστεροι, διότι δεν μπορούν πλέον να απολαμβάνουν όσα είχαν κατά το παρελθόν. «Από την άλλη, υπάρχουν οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης, οι οποίοι χάνουν τα σπίτια τους, τα παιδιά τους σταματούν τα φροντιστήρια, ελλείψει χρημάτων και εκεί βρίσκεται η πραγματική δυσκολία της ζωής» επισημαίνει η ίδια.

Δεκάδες νέοι, παράλληλα, οι οποίοι λαμβάνουν πολύ λίγα χρήματα από την εργασία τους, αναγκάζονται να επιστρέψουν στην πατρική εστία, εγκαταλείποντας, για οικονομικούς λόγους, την προσπάθεια να ανεξαρτητοποιηθούν. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, ολόκληρες οικογένειες, γονείς με τα ανήλικα παιδιά τους, αναγκάζονται να επιλέξουν, μην έχοντας άλλη λύση, την επιστροφή στο σπίτι των γονέων ή των πεθερικών τους. Η νέα πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία τους, με αποτέλεσμα να ζητούν τη συμβουλή του ειδικού, για να καταφέρουν να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα.

«Χρειάζεται ενσυναίσθηση για να καταλάβουμε πώς νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με την αξιοπρέπειά τους, τον εγωισμό τους, δεν είναι εύκολο αυτό» τονίζει η κ. Τόπα, για να προσθέσει ότι «χρειάζονται ενσυναίσθηση και καλή διαχείριση προτεραιοτήτων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου