ΤΟΠΙΚΑ

Ο «Ντα Βίντσι της Θεσσαλίας» δημιούργησε ένα θαύμα…

ο-ντα-βίντσι-της-θεσσαλίας-δημιούργ-781413

«Ντα Βίντσι της Θεσσαλίας» χαρακτήρισε τον Εβαρίστο Ντε Κίρικο ο κεντρικός σταθμάρχης του σιδηροδρομικού σταθμού Βόλου Γιώργος Αποστολέρης, αναφερόμενος στο έργο του, ενώ σημείωσε την ανάγκη στήριξης των σιδηροδρόμων από την πολιτεία, ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Με αφορμή τα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης αρχειακού υλικού στο Κέντρο Τέχνης «Ντε Κίρικο», ο σταθμάρχης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ντε Κίρικο και το μικρό θαύμα που δημιούργησε, θέτοντας τον Βόλο, την Μαγνησία και την Θεσσαλία σε κορυφαία θέση στον εθνικό μεταφορικό και οικονομικό χάρτη, εδραιώνοντας την έννοια της συγκοινωνίας, μέσω του σιδηροδρόμου, του τρένου και του ιστορικού σταθμού που δημιούργησε.

Παρά το γεγονός ότι ο σιδηρόδρομος δεν κατέχει την θέση που του αρμόζει, και δεν έχει την ανάλογη ώθηση από την πολιτεία, εντούτοις, παραμένει δημοφιλές μέσο μεταφοράς για το επιβατικό κοινό, αποτελώντας σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τον Βόλο και την Μαγνησία, μαζί με το λιμάνι και το αεροδρόμιο.

Σπάνιο αρχειακό υλικό στο κέντρο τέχνης

Το έργο και η προσωπικότητα του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο Ντε Κίρικο, που συνέδεσε το όνομά του με την ίδρυση των Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας και ιδιαίτερα με τη νεόδμητη πόλη του Βόλου με την οποία ταυτίστηκε και συνέβαλε στην ανάπτυξή της, αναδεικνύονται και υπογραμμίζονται μέσα από την έκθεση αρχειακού υλικού, που «φιλοξενείται» στο Κέντρο τέχνης. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ανατυπώσεις επιλεγμένων σχεδίων της γαλλοιταλικής κατασκευαστικής εταιρίας «Εργολαβία Ε. Κίρικο και Σία»/ «Enterprise E. Chirico et Cie» που διηύθυνε ο Εβαρίστο ντε Κίρικο προερχόμενα από το αρχείο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου σε συνδυασμό με φωτογραφικό υλικό, κείμενα και άλλα ντοκουμέντα, με σκοπό να καταδείξει μέρος της δραστηριότητας του Εβαρίστο και της πολυδιάστατης προσωπικότητας του, αλλά και την επιρροή που άσκησε το έργο του στην καλλιτεχνική δημιουργία του υιού του Τζόρτζιο αλλά και του μικρότερου Αντρέα.

Πλήθος κόσμου στο αφιέρωμα στον Εβαρίστο Ντε Κίρικο

Η έκθεση θα παραμείνει ως και τον Οκτώβριο προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και παράλληλες εκδηλώσεις και συνεργασίες, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου