ΤΟΠΙΚΑ

Γολγοθάς για χιλιάδες φορολογούμενους στη Μαγνησία

γολγοθάς-για-χιλιάδες-φορολογούμενο-783167

Ξεκίνησε χθες η αντίστροφη θέση για τους 120.000 φορολογούμενους της Μαγνησίας, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, με τους έξι στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να βρίσκονται σε δεινή θέση, αδυνατώντας να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα ανεβαίνουν για μια ακόμη χρονιά τον «Γολγοθά» της βαριάς φορολογίας και των δυσβάστακτων υποχρεώσεων, που αυξάνουν κατακόρυφα την αγωνία και τον προβληματισμό τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται στις πρώτες γραμμές της οικονομικής δυστοκίας, που απορρέει από την κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων τους και την αύξηση, αντίστροφα, των υποχρεώσεών τους.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αντιπροέδρου του Συλλόγου Φοροτεχνικών, Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας Νίκου Πουμάνα η φορολογία θα κινηθεί σε γενικές γραμμές στα περσινά δεδομένα, αλλά ο μέσος όρος θα καθοριστεί με βάση τη συνολική εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί. Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι, στο μεταξύ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, λόγω των τεκμηρίων, καθώς δεν έγινε παρακράτηση φόρου πέρυσι και καλούνται να πληρώσουν φέτος μεγάλα ποσά. Οι παρακρατήσεις στους μισθωτούς, αντίστοιχα, είχαν γίνει από το 2017. Οι φοροτεχνικοί είναι αποδέκτες του προβληματισμού και της αγωνίας των φορολογουμένων, οι οποίοι κυριολεκτικά έχουν χάσει τον ύπνο τους, αναλογιζόμενοι, παράλληλα, τον ΕΝΦΙΑ που έπεται στο τέλος του καλοκαιριού.

Με μελανά χρώματα περιγράφει την καθημερινότητα των δεκάδων επαγγελματιών ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), Τρύφωνας Πλαστάρας, ο οποίος δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «άρχισε ο Γολγοθάς για τους επαγγελματίες που καλούνται να αποδώσουν την πρώτη δόση νομικού προσώπου, τον ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα αυξηθούν οι εκπρόθεσμες υποχρεώσεις και πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν». Παράλληλα ο ίδιος υπογραμμίζει ότι πρέπει να ληφθεί δέσμη μέτρων ελάφρυνσης για τους επαγγελματίες και να θεσπιστεί ο ισομερισμός των φορολογικών υποχρεώσεων, που θα δίνει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να αποπληρώσουν σταδιακά τις υποχρεώσεις τους από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να διευκολυνθούν.

«Οτιδήποτε προστίθεται ως υποχρέωση, γενικότερα, μας δίνει ένα χτύπημα. Οι υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές, ενώ διανύουμε ένα έτος στο οποίο δεν έχουμε καταφέρει να δούμε αύξηση, γενικότερα, σε σχέση με το προηγούμενο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Απόστολος Οντόπουλος. Ο ίδιος υπενθύμισε, εξάλλου, ότι στην παρούσα φάση υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, μεγαλύτερο σε σύγκριση με πέρυσι, και κατά συνέπεια «οποιαδήποτε επιβάρυνση, σε επίπεδο υποχρεώσεων, είναι ένα ακόμη χτύπημα για μας». Τα μειωμένα έσοδα από τη μια πλευρά και οι αυξημένες υποχρεώσεις από την άλλη, επιβαρύνουν την ψυχολογία των επαγγελματιών, οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο και αναλογίζονται με ανησυχία τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εξάλλου, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, αναφέρονται τα εξής: «…Τέσσερις στους δέκα φορολογουμένους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν αυξημένο φόρο έως και 40%, ενώ δύο στους δέκα διπλάσιο φόρο. Επίσης, εκατομμύρια φορολογούμενοι και χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν μόνο τις τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά καλούνται κάθε μήνα να πληρώνουν δόσεις για παλαιότερες φορολογικές οφειλές τις οποίες έχουν τακτοποιήσει με τη ρύθμιση των 100-120 δόσεων και την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους στο α’ εξάμηνο του 2018 ξεπέρασαν ήδη τα 5 δις ευρώ και ως εκ τούτου τα ερωτήματα που παραμένουν είναι δύο, αφενός κατά πόσο τα νοικοκυριά διαθέτουν τα χρήματα για να πληρώσουν και αφετέρου εάν οι επιχειρήσεις έχουν εισπράξει αυτά που τους οφείλονται ώστε να καταβάλουν εγκαίρως τους 6 φόρους, τους επόμενους 6 μήνες. Ήρθε η ώρα της «λυπητερής» για τους συνεπείς και η ημέρα του «ταμείου» για το κράτος με αποτέλεσμα, να «γονατίσει» η αγορά από τη στασιμότητα της κατανάλωσης λόγω υπερφορολόγησης…».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου