ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Γαμήλιος προορισμός η Μαγνησία

γαμήλιος-προορισμός-η-μαγνησία-799750

Δημοφιλής γαμήλιος προορισμός είναι η Μαγνησία, χερσαία και νησιωτική, που προσελκύει μελλόνυμφους από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, οι οποίοι επιθυμούν να παντρευτούν σε Ναούς της πόλης, του Πηλίου, αλλά και των νησιών. Δεκάδες περιπτώσεις μικτών γάμων καταγράφονται στη διάρκεια του καλοκαιριού, με χώρες προέλευσης των μελλονύμφων από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, μέχρι το μακρινό Γιοχάνεσμπουργκ.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Κάθε γραφικό εκκλησάκι, κάθε ξωκλήσι, αλλά και κεντρικοί ναοί, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεκάδων ομογενών αλλά και αλλοδαπών, που γοητεύονται από τις ομορφιές της Μαγνησίες και των μνημείων της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ζευγάρι ομογενών που γεννήθηκε και ζει στο Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά επέλεξε τον Ναό της Αγίας Παρασκευής στη Σκιάθο για να τελέσει τον γάμο του, σε κλίμα κατάνυξης, σύμφωνα με τις παραδόσεις του νησιού του Παπαδιαμάντη. Το ζευγάρι διατηρεί στενούς δεσμούς με το νησί και βάπτισε, στη συνέχεια, τα παιδιά του στο Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, το οποίο επισκέπτεται κάθε χρόνο.

Παράλληλα με τους γάμους αλά «Μάμα Μία», σε ακτές και ειδυλλιακές περιοχές που σχετίζονται με την διάσημη ταινία, διατηρείται αναλλοίωτο το παραδοσιακό στοιχείο και οι γαμήλιες τελετές σε γραφικά εκκλησάκια.

Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο π. Ιωσήφ, ηγούμενος της Μονής Ευαγγελιστρίας Σκιάθου, «πολλοί επισκέπτες ζητούν ευχή για τον γάμο τους». Οι ναοί του νησιού, στους οποίους τελούνται γάμοι είναι η Αγία Παρασκευή, ο Αγιος Γεώργιος, ο Αγιος Νικόλαος, ο Αγιος Φανούριος, που έχει πανοραμική θέα. «Υπάρχει αυξημένη κίνηση στη Σκιάθο, αρκετοί ζητούν να παντρευτούν σε ξωκλήσια και πολλοί επισκέπτονται το Μοναστήρι, για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν διακριτικά, πριν φύγουν» αναφέρει ο π. Ιωσήφ.

Πόλος έλξης είναι για τους απανταχού μελλόνυμφους και ο Ναός του Αγίου Νικολάου στην Πορταριά, όπου τελούνται κατά μέσο όρο τριάντα γάμοι στη διάρκεια της χρονιάς. Ο εφημέριος του ναού π. Αγάθωνας Ντάτσιος υπογραμμίζει ότι πολλοί έρχονται στο Πήλιο, από την Ευρώπη, την Αμερική, ακόμη και την Αυστραλία, για να τελέσουν τους γάμους τους στον ιστορικό ναό, που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. «Οι περισσότεροι άνθρωποι εκκλησιάζονται στον Ναό τυχαία Πάσχα, Χριστούγεννα και Δεκαπενταύγουστο και αποφασίζουν στην συνέχεια να έρθουν, για να τελέσουν και το Μυστήριο είτε του γάμου είτε της βάπτισης» επισημαίνει ο ίδιος.

Στο μεταξύ, διατηρείται αμείωτη η υψηλή επισκεψιμότητα του ναού, όχι μόνο από ενήλικες αλλά και πολλούς μαθητές οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή, στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών.

Ανάλογες πληροφορίες για μικτούς γάμους καταγράφονται, εξάλλου, σε αρκετούς ναούς του Βόλου, μεταξύ αυτών στον Αγιο Κωνσταντίνο, όπου έχουν τελέσει τους γάμους τους ζευγάρια προερχόμενα από την Αγγλία και την Σκωτία, τα οποία επέστρεψαν, στην συνέχεια, στην πατρίδα τους.

Πολλοί επισκέπτες του Βόλου και της Μαγνησίας, βλέπουν στους ναούς που επισκέπτονται, τον πιθανό τόπο τέλεσης των γάμων τους, και παίρνουν την μεγάλη απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή, την ιστορία αλλά και το περιβάλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου