ΤΟΠΙΚΑ

Τίμησαν τον αστρονόμο της χρονιάς στον Βόλο

τίμησαν-τον-αστρονόμο-της-χρονιάς-στο-800623

Κορυφαίος ερασιτέχνης αστρονόμος της χρονιάς αναδείχθηκε ο αστροφυσικός Χαρίτων Τομπουλίδης, ο οποίος βραβεύτηκε το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο της γιορτής αστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο. Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στον Βόλο, βράβευσε τον πρόεδρο του παραρτήματος Νάουσας, απονέμοντάς του δίπλωμα και τιμητική πλακέτα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η απόδοση τιμής πραγματοποιήθηκε μετά την βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό Αστρονομίας και την επίδοση των απολυτηρίων στους μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα αστρονομίας εξ αποστάσεως.

Η ανακήρυξη του ερασιτέχνη της χρονιάς έγινε μετά από την πρόταση τριμελούς επιτροπής, αποτελούμενης από επαγγελματία αστρονόμο, τον πρόεδρο της Εταιρείας και τον αντιπρόεδρο, η οποία συστήθηκε με βάση τον κανονισμό του θεσμού. Η επιτροπή βασίστηκε στις προτάσεις που έλαβε από σωματεία ερασιτεχνών αστρονόμων όλης της χώρας και αφού τις αξιολόγησε, κατέληξε στο πρόσωπο του τιμώμενου.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Τομπουλίδης ανέφερε ότι δέχτηκε με συναισθήματα χαράς και συγκίνησης την βράβευση, η οποία «αποτελεί την αναγνώριση της προσφοράς και των προσπαθειών μου, επί σαράντα και πλέον χρόνια». Ο διακεκριμένος αστροφυσικός δεν δίστασε να εγκαταλείψει, σημειωτέον, την πανεπιστημιακή του καριέρα στην Σουηδία, για να μεταφέρει τις γνώσεις του, στους μαθητές του Λυκείου, στην Ελλάδα.

Ο ίδιος εγκαινίασε το ηλιακό ρολόι στο Παγκύπριο Διδακτήριο του Βόλου το 1995, μετά από πρόσκληση της Εταιρείας Αστρονομίας του Βόλου και ίδρυσε, στην συνέχεια, το πρώτο παράρτημα της Εταιρίας του Βόλου, στην Νάουσα.

Η βράβευση του δρ. Χαρίτωνα Τομπουλίδη εγκαινίασε τον νέο θεσμό, που έχει ως στόχο την απόδοση τιμής, κάθε χρόνο, στον κορυφαίο Ελληνα ερασιτέχνη αστρονόμο, ο οποίος προάγει την ερασιτεχνική Αστρονομία στην περιοχή του και στην Ελλάδα, γενικότερα, και παράλληλα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους Ελληνες ερασιτέχνες αστρονόμους.

Ο Χαρίτων Τομπουλίδης έχει διδακτορικό στην Αστρονομία, διετέλεσε πρόεδρος επί πολλά έτη του παραρτήματος Νάουσας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, συνέγραψε βιβλία Αστρονομίας, δημοσίευσε άρθρα σε έγκυρα αστρονομικά περιοδικά διεθνή και ελληνικά, ασχολήθηκε επί πολλά χρόνια με την αστρονομική εκπαίδευση των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας. Χρησιμοποιώντας δικό του τηλεσκόπιο, έχει πραγματοποιήσει ανακοινώσεις σε αστρονομικά συνέδρια, ενώ το έργο του έχει μεγάλη απήχηση στην πατρίδα του, αλλά και το εξωτερικό, προάγοντας την συγκεκριμένη επιστήμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου