ΤΟΠΙΚΑ

Μανώλης Βαρβούνης: «Λάθος το όνομα Βόρεια Μακεδονία»

μανώλης-βαρβούνης-λάθος-το-όνομα-βόρ-813435

Την επιστημονική του άποψη πάνω στο μείζον θέμα της ονομασίας των Σκοπίων κατέθεσε ο διακεκριμένος εθνολόγος Μανώλης Βαρβούνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος είπε ότι «το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι λάθος, διότι προσδιορίζει το γεωγραφικό, αλλά δεν προσδιορίζει το εθνολογικό».

Ερωτηθείς για το μεγάλο εθνικό ζήτημα, ο κ. Βαρβούνης, ο οποίος τιμήθηκε προχθές με τον Χρυσό Σταυρό της Μητρόπολης Δημητριάδος, ήταν σαφής και κατηγορηματικός, ενώ τεκμηρίωσε την άποψή του λέγοντας: «Κατά την άποψή μου η πιο ενδεδειγμένη ονομασία θα ήταν Σλαβομακεδονία». Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να προβλέψει κανείς το μέλλον αλλά «είναι σίγουρο ότι το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για διάφορες διεκδικήσεις στο μέλλον», ενώ τόνισε ότι η κοινή γνώμη, τόσο στη Θράκη όσο και στη Μακεδονία, είναι συντριπτικά αντίθετη σε αυτή την εξέλιξη.

Στο έργο και την προσφορά του διακεκριμένου καθηγητή ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα.

Ο τιμώμενος είναι καθηγητής Λαογραφίας και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας του Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος».

Αναφερόμενος στο έργο και την προσφορά του, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε ότι «έχει προσφέρει πάρα πολλά στον λαϊκό πολιτισμό, αλλά ταυτόχρονα και ως πιστόμέλος της εκκλησίας της Ελλάδος και όχι μόνο έχει προσφέρει πολλά και στην Ορθοδοξία. Χαιρόμαστε γιατί είναι η “ψυχή” του προγράμματος για τον λαϊκό πολιτισμό στα μαθήματα που προσφέρονται, άρα τον τιμούμε γιατί το αξίζει, και τον τιμούμε γιατί ως άνθρωπος είναι παράδειγμα για πολλούς».

Ο Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, τόνισε από την πλευρά του «ότι είμαστε πολύ περήφανοι για την προσφορά του στην τοπική Εκκλησία και τη Σάμο, το ακριτικό νησί, με τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει. Σε όλη μας την προσπάθεια ο κ. Βαρβούνης είναι βοηθός και συμπαραστάτης, και καμαρώνουμε που κατάγεται από το νησί μας».

Η Μαρίας Γκασούκα, καθηγήτρια Λαογραφίας & Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σημείωσε από τη πλευρά της πόσο σημαντική είναι η λαογραφία και ο λαϊκός πολιτισμός στην καθημερινότητά μας, ενώ τόνισε ότι «ο λαϊκός πολιτισμός είναι μια πολύ σπουδαία ιστορία, που δεν πρέπει να μείνει μόνο στα πανεπιστήμια».

Η τιμητική βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τελετής λήξης του Α’ εξαμήνου με τίτλο «Εισαγωγή στη Λαογραφία», του τριετούς κύκλου σπουδών «Εισαγωγή στην Επιστήμη της Λαογραφίας», που διεξάγεται από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της «Μαγνήτων Κιβωτού».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου