ΤΟΠΙΚΑ

Εγιναν αγκαλιά για την τρίτη ηλικία

εγιναν-αγκαλιά-για-την-τρίτη-ηλικία-818351

Δυναμικό άνοιγμα επιχειρεί το Ιδρυμα «Γηροκομείο Βόλου» σε όλη τη Μαγνησία με μια σειρά ημερίδων, που έχουν στόχο την ενημέρωση του κοινού για ιατρικά θέματα, αλλά και συμβουλές, προκειμένου να διασφαλιστεί η «Ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία». Το εναρκτήριο λάκτισμα της σημαντικής αυτής προσπάθειας δόθηκε μέσω της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας, και θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δράσεις σε όλη τη Μαγνησία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο μεταξύ, η τοπική κοινωνία έχει ανοίξει διάπλατα την αγκαλιά της στο Γηροκομείο του Βόλου, που προσφέρει αντίστοιχα φροντίδα σε 130 ηλικιωμένους, ενώ η ύπαρξη λίστας αναμονής αποδεικνύει την πολύ μεγάλη απήχηση που έχει το έργο που αναπτύσσεται.

Ο αντιπρόεδρος του Γηροκομείου, Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνονται ανάλογες ημερίδες, με ιατρικά θέματα που αφορούν την τρίτη ηλικία. «Η συγκεκριμένη δράση, που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε, θα γίνει σε έξι ημερίδες, σε όλους τους δήμους της χερσαίας Μαγνησίας, και εάν καταστεί δυνατό θα επεκταθούμε και στα νησιά», είπε ο κ. Ζιγγιρίδης, ο οποίος σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά, το τελευταίο τουλάχιστον διάστημα, που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη δράση». Συνοδοιπόροι και υποστηρικτέςς της προσπάθειας είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων.

Ο αντιπρόεδρος στο ΔΣ του Γηροκομείου συντόνισε την ημερίδα και ακολούθησε συνοπτική παρουσίαση του Γηροκομείου από τους: Γεώργιο Ραπτόπουλο, γενικό διευθυντή του ιδρύματος και τις κοινωνικές λειτουργούς Βάσια Παναγοπούλου και Τίνα Βλαχονάτσιου.

Κοντά στους ηλικιωμένους

Αναλύοντας το σκεπτικό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος, Γιώργος Ραπτόπουλος, επεσήμανε κατ’ αρχάς ότι η προσπάθεια είναι συλλογική. «Στόχος είναι να ενημερωθεί το κοινό και ειδικά το ευπαθές κοινό της τρίτης ηλικίας για όλες τις παροχές του Ιδρύματος Γηροκομείου Βόλου, ως μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων και παράλληλα να δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν ποιες είναι οι δυνατότητές τους σε αυτή τη νέα φάση της ζωής τους. Να αντιμετωπιστεί, δηλαδή, η τρίτη ηλικία ως μια νέα φάση της ζωής τους και παράλληλα να γνωρίσουμε και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να απευθυνθούν σε μια αντίστοιχη δομή, σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύπτει, κατά τη διάρκεια της ευάλωτης περιόδου την οποία διανύουν», επεσήμανε ο κ. Ραπτόπουλος.

Ομιλητές της ημερίδας ήταν οι: Γεώργιος Λύκας, γενικός ιατρός με θέμα «Παθήσεις της τρίτης ηλικίας», Παναγιώτης Πρίνος, ιατρός καρδιολόγος με θέμα «Εμφραγμα μυοκαρδίου – Τι είναι, πώς προλαμβάνεται και πώς αντιμετωπίζεται», Μιχάλης Μεικόπουλος, ιατρός παθολόγος με θέμα «Τρίτη ηλικία, μια νέα φάση της ζωής μας», Ελευθερία Αδάμου και Ιωάννα Κοτσαγιώτη, β. φυσικοθεραπευτές με θέμα «Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στην πρόληψη πτώσεων σε άτομα τρίτης ηλικίας». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής υπέρτασης από το νοσηλευτικό προσωπικό του Γηροκομείου.

Ο γενικός διευθυντής του Γηροκομείου υπογράμμισε παράλληλα ότι η πρώτη ενημερωτική ημερίδα για θέματα υγείας που αφορούν την τρίτη ηλικία, ξεκίνησε από τη Νέα Ιωνία του Βόλου «ως μια περιοχή με αρκετά μεγάλο ηλικιακά πληθυσμό, και έπειτα θα γίνουν αντίστοιχες δράσεις στον Αλμυρό, στο Νότιο Πήλιο, στο Βελεστίνο, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται σε μακρύτερες περιοχές σε σχέση με το κέντρο του Βόλου, να πληροφορηθούν για τις δυνατότητες της μονάδας».

Ο κ. Ραπτόπουλος σημείωσε, κλείνοντας ότι: «Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τους φιλοξενούμενούς μας, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τους προβληματισμούς τους, είμαστε κοντά τους και καλούμε και τους υπόλοιπους να έρθουν κοντά μας, με όποιον τρόπο. Είτε πηγαίνοντας εμείς στο σπίτι τους για να αφουγκραστούμε τα προβλήματά τους, είτε να έρθουν στη μονάδα φροντίδας με σκοπό απλά και μόνο την παρέα, τη συντροφιά και όχι απαραίτητα τη μόνιμη φιλοξενία». Δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει την τοπική κοινωνία «που έχει γίνει μια μεγάλη αγκαλιά για το Ιδρυμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου