ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλη συγκέντρωση στον Βόλο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας [photos]

μεγάλη-συγκέντρωση-στον-βόλο-για-την-ε-821621

«Πλημμύρισε» παλμό και συνθήματα υπέρ της Μακεδονίας η παραλία του Βόλου, στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε για να διατρανωθεί η ελληνικότητα της Μακεδονίας. Περισσότερα από 1.500 άτομα, μικροί και μεγάλοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας, κρατώντας την ελληνική σημαία και λάβαρα πολιτιστικών συλλόγων, έδωσαν χρώμα και παλμό στη μεγάλη συγκέντρωση, όπου κυριάρχησε το μήνυμα: «Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το πλήθος των συμμετεχόντων που άρχισαν να καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Μαγνησίας, ξέσπασε σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα στη θέα του Γιώργου Καρανικόλα, εκπροσώπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς» ο οποίος προσήλθε στον χώρο ντυμένος με στολή του Μακεδονομάχου, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης και ανεβάζοντας κατακόρυφα τη φόρτιση, όταν ανέβηκε στην εξέδρα μαζί με τους διοργανωτές.

Το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης που ακούστηκε απ’ άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την παραλία συμπυκνώνεται στο «Διπλή ονομασία σημαίνει καπηλεία». Βασικό αίτημα την ενότητα, η οποία εκφράστηκε με το σύνθημα «Ελλάδα ενωμένη, ποτέ νικημένη».

Έμπλεοι ικανοποίησης, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Μακεδόνων Βόλου «Μέγας Αλέξανδρος», καθώς οι πολίτες ανταποκρίθηκαν μαζικά και συμμετείχαν στο ειρηνικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος, με κεντρικό ομιλητή τον Βολιώτη Αθανάσιο Καραθανάση, Ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ και καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Παλμός και ενθουσιασμός

Το συγκεντρωμένο πλήθος συμμετείχε με ενθουσιασμό, επαναλαμβάνοντας με δύναμη και παλμό τα συνθήματα που έδωσαν το στίγμα της επιτυχημένης, κατά γενική ομολογία, διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Βόλου, Βενετία Μπελιτσιώτη, απηύθυνε χαιρετισμό, καθιστώντας σαφές ότι: «Δεν ξεπουλάμε το όνομά μας. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν και σε καμία περίπτωση να το καταστήσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και δεν θα αφήσουμε να αλλοιωθεί η ιστορική αλήθεια. Αρνούμαστε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που θα περιλαμβάνει το ιερό όνομα της Μακεδονίας. Θα υπερασπιστούμε το όνομά μας, τις αιώνιες αξίες μας, την ιστορία μας».

Η πρόεδρος των Μακεδόνων διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι «δεν θα δεχθούμε καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Δίνουμε ξεκάθαρη εντολή σε όλους τους πολιτικούς της Ελλάδας να εγκαταλείψουν την αντεθνική πολιτική της σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Δεν θα δεχθούμε το ξεπούλημα της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Μακεδονίας. Αρνούμαστε τελείως την άμεση ή έμμεση χρήση του ονόματος της Μακεδονίας και οποιουδήποτε παραγώγου της».

Αίτημα για δημοψήφισμα

Το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε θερμό χειροκρότημα στο άκουσμα συνθημάτων όπως, «Διπλή ονομασία σημαίνει καπηλεία», επικροτώντας την θέση: «Ελληνες οι Μακεδόνες, το φωνάζουν οι αιώνες».

Ενθουσιώδεις ήταν, παράλληλα, οι αντιδράσεις του κόσμου στα ιστορικά γεγονότα που παρέθεσε ο κεντρικός ομιλητής της χθεσινής ανοιχτής εκδήλωσης, καθηγητής Αθανάσιος Καραθανάσης, ο οποίος ανέλυσε και τεκμηρίωσε τη διαχρονική παρουσία της Μακεδονίας στην ελληνική ιστορία, τους αγώνες του έθνους αλλά και τη συμμετοχή τοπικών ηρώων, όπως ο καπετάν Γαρέφης από τις Μηλιές, στον Μακεδονικό Αγώνα.

Ο κ. Καραθανάσης υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι: «Το ορθότερον είναι να γίνει δημοψήφισμα, γιατί δεν μπορεί η όποια κυβέρνηση, όσο ισχυρή κι αν είναι, να λάβει μιαν απόφαση που θα δίνει στα Σκόπια όνομα, ιστορία, πολιτισμό της Μακεδονίας, με τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε εθνική τραγωδία. Βέβαια, ξέρουμε πια όλοι ότι ο λαός μας είναι αποφασισμένος να μην κάνει καμία παραχώρηση και ίσως δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Αλλά όποιοι τολμήσουν να δώσουν ονομασία απλή, σύνθετη, γεωγραφική, που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία, οφείλουν να μας ρωτήσουν αν συμφωνούμε», τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπερτόνισε τη σημασία της ενότητας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μια και μόνη ιερή υποχρέωση προς την πατρίδα, να είμαστε ενωμένοι, να δείξουμε έναν γενναίο και τίμιο πατριωτισμό, γιατί όποιος υπερασπίζεται την πατρίδα του, δεν είναι εθνικιστής αλλά πατριώτης. Και οι Ελληνες είναι όλοι πατριώτες».

Ο κεντρικός ομιλητής της ανοιχτής εκδήλωσης επεσήμανε επίσης ότι «το ζήτημα της ονομασίας θα λυθεί με τη βούληση και την αποφασιστικότητα του ηγέτη λαού μας», ενώ κάλεσε «τους πολιτικούς ηγέτες μας να πουν όχι στις πιέσεις των ισχυρών για εκχώρηση του ονόματος “Μακεδονία” στα Σκόπια. Δεν καταλαβαίνουν, επιτέλους, τις τραγικές, για την πατρίδα μας, συνέπειες αυτής της υποχώρησης».

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με την «επισφράγιση» του συνθήματος «Η Μακεδονία είναι ελληνική». Οι διαδηλωτές αποχώρησαν ειρηνικά, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου