ΤΟΠΙΚΑ

Προσφορά 125 χρόνων από το Ορφανοτροφείο Βόλου

προσφορά-125-χρόνων-από-το-ορφανοτροφείο-14004

Η πολυετής διαδρομή, οι άρρηκτοι δεσμοί με την τοπική κοινωνία και η σημαντική προσφορά σε δύσκολους καιρούς, συνθέτουν την ιστορική πορεία 125 χρόνων που συμπληρώνει το Ορφανοτροφείο του Βόλου, από της δημιουργίας του μέχρι σήμερα. Οι παραπάνω ενότητες υπογραμμίστηκαν στην εκδήλωση με θέμα «Το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Ορφανοτροφείο Βόλου μέσα από το έργο και την προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Βόλου, της Εκκλησίας και Εκπαιδευτικών φορέων», που πραγματοποιήθηκε προχθές στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δημοτικός Οργανισμός ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα «Ορφανοτροφείο Βόλου», σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στην αίθουσα τελετών του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το σημαντικό ερευνητικό έργο, προϊόν συστηματικής επιστημονικής έρευνας γύρω από την εκατονταετή και πλέον παρουσία στην πόλη του Βόλου του Ιδρύματος Ορφανοτροφείο Βόλου. Μέσα από τις εισηγήσεις των καταξιωμένων Βολιωτών επιστημόνων Δημήτρη Παντελοδήμου, ομότιμου καθηγητή Ε.Κ.Π.Α., π. Κωνσταντίνο Κωστίμπα, προϊστάμενου Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Βόλου και Πασχάλη Δήμου, διευθυντή 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, αναδείχθηκαν οι πτυχές του πολυδιάστατου έργου και προσφοράς της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Βόλου στην ίδρυση, στήριξη και στη μελλοντική προοπτική του Ιδρύματος Ορφανοτροφείο Βόλου.

Την ένθερμη και διαρκή στήριξη της τοπικής Εκκλησίας υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος επεσήμανε ότι «ο χώρος αυτός είναι ταυτισμένος με την ιστορία της πόλης μας, και ταυτόχρονα η πόλη με την ιστορία της τοπικής Εκκλησίας. Αυτό που προσπαθούμε είναι να μείνει ζωντανό κύτταρο και, αν μπορέσει, να ξεπεράσει και τις δυσκολίες της σύγχρονης εποχής. Συνεργαζόμαστε πάντοτε άψογα με την εκάστοτε διοίκηση και έτσι θα συνεχίσουμε, γιατί τα παιδιά είναι ό,τι πολυτιμότερο και δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες», είπε.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Κώστας Θεοδώρου, εξήρε την προσφορά των προγενέστερων, τη βαριά κληρονομιά που καλούνται να συνεχίσουν οι μεταγενέστεροι και ευχαρίστησε, εκ μέρους του έμψυχου δυναμικού, όλους όσοι αγκάλιασαν με αγάπη το Ιδρυμα και τα παιδιά. «Πιστεύουμε ότι η σημερινή μέρα είναι πολύ μεγάλη, γιατί θα αναδείξει στην τοπική κοινωνία, την προσφορά αυτών των ανθρώπων», είπε ο κ. Θεοδώρου, ενώ προσέθεσε ότι «γίνεται μια προσπάθεια επανεκκίνησης της προσφοράς και του εθελοντισμού στο Ίδρυμά μας».

Σημαντικό έργο

Ο π. Κωνσταντίνος Κωστίμπας αναφέρθηκε στους αρραγείς δεσμούς μεταξύ του Ορφανοτροφείου και της τοπικής Εκκλησίας, υπογράμμισε την «προσφορά εθελοντών φιλάνθρωπων» και σημείωσε ότι «οι επιφανέστεροι πολίτες του Βόλου προσέφεραν γενναίες δωρεές», προκειμένου να δημιουργηθεί το Ιδρυμα και ο παρακείμενος ναός του Αγίου Παντελεήμονα.

Ο ομότιμος καθηγητής Δημήτρης Παντελοδήμος ανέλυσε το έργο και την προσφορά του Ιδρύματος σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, στην παρουσία αρχικά του Γηροκομείου και του Πτωχοκομείου, τη μακρά πορεία του Ορφανοτροφείου που αποτέλεσε διαχρονικά μια μεγάλη αγκαλιά για πολλά ορφανά παιδιά της προσφυγιάς και του πολέμου. Εχοντας ως σταθμούς της ιστορικής αναδρομής μαύρες περιόδους, όπως η Μικρασιατική καταστροφή και ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, ο ομιλητής τόνισε ότι «έχει προσφέρει ανυπολόγιστες υπηρεσίες το Ιδρυμα».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Πασχάλης Δήμου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και δρω» που υιοθετούν οι μαθητές του σχολείου όπου είναι διευθυντής, ενώ τόνισε παράλληλα ότι το ζητούμενο είναι η διαρκής στήριξη της τοπικής κοινωνίας στο Ιδρυμα. Ο ίδιος κάλεσε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να στηρίξει το έργο του Ιδρύματος, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε απόψε, είναι ότι όλοι πρέπει να είμαστε κοντά στο Ορφανοτροφείο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου