ΤΟΠΙΚΑ

Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων

στα-ύψη-οι-τιμές-των-καυσίμων-19070

Ρεκόρ τετραετίας χαρακτηρίζεται από τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων η ραγδαία αύξηση στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης, που υπολογίζεται σε δέκα λεπτά περίπου στο διάστημα των είκοσι τελευταίων ημερών. Οι πρατηριούχοι εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι, με την πρόεδρο του τοπικού συλλόγου Βάσω Κοντοχρήστου να κάνει λόγο για «μούδιασμα» από την πλευρά των καταναλωτών και μείωση, αντίστοιχα, στα έσοδα των επαγγελματιών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αναλύοντας με αριθμούς τη σαφή αυξητική τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις τιμές των υγρών καυσίμων, η κ. Κοντοχρήστου αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η τιμή του βαρελιού έχει σκαρφαλώσει στα 77 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 7 δολαρίων σε λίγες μόλις μέρες. Η παραπάνω αύξηση αποδίδεται στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τη συμφωνία με το Ιράν.

«Βλέπουμε εκτόξευση της τιμής του βαρελιού διεθνώς, και αυτό μετακυλά και στη διεθνή αγορά, με συνεπακόλουθες ανοδικές τάσεις στις τιμές των καυσίμων, το τελευταίο εικοσαήμερο», αναφέρει η πρόεδρος των βενζινοπωλών.

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι 1,60 ευρώ ανά λίτρο, για το πετρέλαιο 1,40 ευρώ και το υγραέριο 0,85 το λίτρο, δέκα λεπτά επιπλέον, σε σχέση με το προηγούμενο εικοσαήμερο.

Η ραγδαία αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων έχει άμεσο αντίκτυπο στην κίνηση των πρατηρίων και στους τζίρους των επαγγελματιών, καθώς η κατανάλωση ακολουθεί καθοδική, αντίθετα, πορεία. «Δεν υπάρχει κινητικότητα τις τελευταίες μέρες. Γίνονται μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις, και λόγω της δυσμενούς εγχώριας οικονομικής κατάστασης οι καταναλωτές προμηθεύονται βενζίνη της τάξης των 10 έως 20 ευρώ, περιορίζοντας κατά πολύ τις μετακινήσεις τους», επισημαίνει η ίδια.

Τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο διεθνές σκηνικό δημιουργούν φόβους για «θερμό» καλοκαίρι, με ακόμη μικρότερες εισπράξεις για τους επαγγελματίες, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων. Παράλληλα η κ. Κοντοχρήστου αναφέρει ότι αρκετοί δεν χρησιμοποιούν τα οχήματά τους, ενώ περιορίζουν σημαντικά τις μετακινήσεις τους στο κέντρο.

Το μέλλον, κατά συνέπεια, διαγράφεται αβέβαιο για τους επαγγελματίες, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση. «Βλέπουμε τις καταναλώσεις μας να μειώνονται, τις ασφαλιστικές και τις φορολογικές εισφορές να αυξάνονται στο 85% των καθαρών εσόδων, με αποτέλεσμα να ανησυχούμε έντονα για το μέλλον μας», τονίζει η πρόεδρος των πρατηριούχων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου