ΤΟΠΙΚΑ

Μικρότερη παραγωγή κερασιών στη Μαγνησία

μικρότερη-παραγωγή-κερασιών-στη-μαγν-21752

Μείωση παρατηρείται φέτος στην παραγωγή των κερασιών, με τα ποσοστά να ποικίλλουν, από 10 μέχρι 40% σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας. Σύμφωνα με την εκτίμηση του γεωπόνου Θανάση Κούντρια, η μείωση της παραγωγής σε περιοχές όπως το Περίβλεπτο, η Χλόη, το Πήλιο, είναι ευδιάκριτη και αποδίδεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην διάρκεια του φετινού χειμώνα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Το κεράσι είναι ορεινή καλλιέργεια και πρέπει να συμπληρώσει ορισμένες ώρες ψύχους τον χειμώνα, προκειμένου να γίνει καλή καρπόδεση» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Κατά συνέπεια, λόγω του ήπιου χειμώνα «δεν συμπλήρωσε αρκετές ώρες ψύχους η κερασιά ούτως ώστε να «κοιμηθεί» σωστά, να «ξυπνήσει» με την έλευση της άνοιξης και να διαφοροποιήσει τους επτά ανθοφόρους οφθαλμούς, ούτως ώστε να γίνει μεγαλύτερη καρπόδεση», όπως εξηγεί ο ειδικός.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα ορεινά σημεία, ενώ παρατηρείται σε μικρότερο βαθμό σε ημιορεινές περιοχές.

Στο μεταξύ, η εικόνα που επικρατεί στην παραγωγή φρούτων, γενικότερα, θεωρείται ικανοποιητική, όπως επεσήμανε από την πλευρά του ο Απόστολος Χανιάς, αγρότης στην περιοχή των Κάτω Λεχωνίων, ο οποίος ανέφερε, ωστόσο, ότι υπάρχουν διακυμάνσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι υπάρχει μικρή μείωση στην παραγωγή των αχλαδιών, οι βανίλιες, κορόμηλα και σανταρόζα, βρίσκονται στα περσινά επίπεδα, ενώ σε κάποιες ποικιλίες υπάρχει επίσης μειωμένη παραγωγή. «Ο ζεστός χειμώνας φέτος, μας έχει στοιχίσει σε παραγωγές» επεσήμανε.

Η συνολική εικόνα που παρουσιάζει η ανθοφορία της ελιάς, τέλος, είναι σχετικά ικανοποιητική και προϊδεάζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καλής παραγωγής. «Η διαδρομή από την ανθοφορία μέχρι την παραγωγή είναι μεγάλη αλλά μέχρι στιγμής, η ανθοφορία είναι ικανοποιητική σε όλο το κεντρικό και νότιο Πήλιο. Ας μην ξεχνάμε ότι η ελιά καρπεί ανά δεύτερο έτος, παρόλα αυτά όμως, φαίνεται ότι αν οι καιρικές συνθήκες εξελιχθούν ομαλά, θα είναι εξίσου ικανοποιητική η καρπόδεση» δήλωσε, από την πλευρά του, ο Γιάννης Διανελλάκης, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου.

Τα δεδομένα που υπάρχουν στο πεδίο της καλλιέργειας της ελιάς είναι ικανοποιητικά και αποδίδονται, αντίστοιχα, στις καιρικές συνθήκες και τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν, στη διάρκεια του χειμώνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου