ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ζωντανεύει η «Λωξάντρα»

ζωντανεύει-η-λωξάντρα-23797

Τη θρυλική «Λωξάνδρα» της Μαρίας Ιορδανίδου παρουσιάζουν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, αύριο Τετάρτη 9 Μαΐου στις 7.30μ.μ. στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας, σε θεατρική απόδοση από τη φιλόλογο του σχολείου Ελένη Βαβάλιου, δίνοντας το θεατρικό τους στίγμα με ένα έργο-σταθμό στα ελληνικά γράμματα.

Η παράσταση προετοιμάστηκε στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος που εκπονήθηκε κατά το σχολικό έτος 2017-18 με υπεύθυνες καθηγήτριες την Ελένη Βαβάλιου, τη Βασιλική Βλάχου και συντονίστρια τη Βάσσα Παρασκευά. Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «ΙΩΝΕΣ» και τη Διεύθυνση του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τους χαρακτήρες του έργου ενσαρκώνουν οι μαθητές: Κωνσταντίνα – Ασημίνα Καραπαντζίδη, Κυριάκος Ζαχαράκης, Ειρήνη Ψαριανού, Θανάσης Μίγκος, Ξανθίππη Φιλατζικιώτη, Κατερίνα Μποτίλα, Χριστίνα – Καλλιόπη Κονάκη, Νικολέττα Κεφαλά, Μαρία Γαϊτάνη, Χρυσόστομος Σμυρλής, Χάρης Κερασιώτης, Γιώργος Βλάχος, Ηλιάνα Λαγού, Φρειδερίκη Εμμανουήλ, Ξανθίππη Φιλατζικιώτη και οι μικροί Κωνσταντίνος Τζάλας, Παναγιώτης Παλτατζής. Αφήγηση Γιάννης Μόσιος.

Οι συντελεστές της παράστασης ευχαριστούν ιδιαίτερα τη μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου Μαρία Γρηγορούλη για τη σχεδίαση και κατασκευή των σκηνικών, τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου για την παραχώρηση της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας και την παροχή των κουστουμιών, και τον Ιωάννη Βογιατζή και τον μαθητή Αναστάση Ζαχείλα για την ηχητική και μουσική επένδυση της παράστασης.

Στο έργο περιγράφεται η ζωή της Λωξάντρας, μιας γυναίκας από την Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα. Η περιγραφή της ξεκινά από τότε που παντρεύτηκε, έκανε παιδιά κι ανέλαβε τα παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του άντρα της. Η Λωξάντρα ήταν γυναίκα της οικογένειας, φρόντιζε τα παιδιά της και ασχολούνταν με αυτά. Καβγάδιζε με τα παιδιά, αλλά τα αγαπούσε πολύ. Μέσα από τις περιγραφές φαίνεται η νοικοκυροσύνη της και η αγάπη της για τη παραδοσιακή μαγειρική και το φαγητό. Ακόμη, η Λωξάντρα λάτρευε την Κωνσταντινούπολη και όλες τις περιοχές γύρω από αυτήν, για τα έθιμα και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Η καθημερινότητά της κυλούσε ήρεμα με συζητήσεις, κουτσομπολιό και ιστορίες από το παρελθόν, που ζωντανεύουν στη σκηνή από μαθητές με ταλέντο και μεράκι.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου