ΤΟΠΙΚΑ

160 περιστατικά μεσογειακής αναιμίας στη Μαγνησία

160-περιστατικά-μεσογειακής-αναιμίας-στ-27615

Σε 160 υπολογίζονται οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία στη Μαγνησία, με τους 80 περίπου να κάνουν μετάγγιση ανά δεκαπενθήμερο. Σημαντικό είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι έχουν μειωθεί την τελευταία εικοσαετία τα παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, λόγω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού πάνω σε θέματα πρόληψης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα παραπάνω ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η παιδίατρος Δέσποινα Λουκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνεται την Κυριακή 6 Μαΐου στις 6μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο.

Η κ. Λουκάκη επεσήμανε παράλληλα ότι μέχρι τη δεκαετία του ’80 θεωρούνταν καταληκτική νόσος, διότι το προσδόκιμο ζωής δεν υπερέβαινε τη δεύτερη δεκαετία ζωής του ασθενούς, σε αντίθεση με τα σημερινά δεδομένα και την πρόοδο της επιστήμης, που κατατάσσει τη μεσογειακή αναιμία στα χρόνια νοσήματα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία υπογράμμισε, εξάλλου, ότι το κλειδί βρίσκεται στην πρόληψη, ενώ σημείωσε επίσης ότι «πλέον στην Ελλάδα έχουν μειωθεί οι γεννήσεις παιδιών με μεσογειακή αναιμία, διότι είναι υποχρεωτικές οι εξετάσεις πριν τον γάμο».

Η ενημέρωση του πληθυσμού βρίσκεται στις προτεραιότητες του συλλόγου, προκειμένου να καθίσταται δυνατή στην πράξη η ευαισθητοποίηση του κόσμου και η ενίσχυση, ταυτόχρονα, των εθελοντών αιμοδοτών. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι δεκτικοί και μεγάλα τα ποσοστά αιμοδοτών στην Ελλάδα, αλλά οι ανάγκες σε αίμα είναι αυξημένες σε σχέση με άλλες χώρες», επεσήμανε η ίδια, ενώ υπενθύμισε, κλείνοντας, την ανάγκη αύξησης των εθελοντών αιμοδοτών σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο.

Εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Μεσογειακή Αναιμία: Η πορεία ζωής ενός χρόνιου πάσχοντα» διοργανώνεται την Κυριακή 6 Μαΐου στις 6μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης, με αφορμή την 8η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας. Διοργανωτής είναι ο Σύλλογος Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Μέριμνας, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς και έναρξη από την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Δέσποινα Λουκάκη – παιδίατρο.

Ακολουθούν ομιλίες με τίτλο «Μεσογειακή Αναιμία: παρελθόν, παρόν, μέλλον», με ομιλήτρια την Ιουλία Νησιώτου – Μαντέλου, επίκουρη Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – παιδίατρο και «Να είσαι ή να μην είσαι σαν τους άλλους», με ομιλητή τον Στέλιο Κοντακιώτη, κλινικό ψυχολόγο και ψυχαναλυτή.

Τις ομιλίες θα κλείσει ο Σεβασμιότατος κ. Ιγνάτιος. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τη Χορωδία «Ιωνία» (παιδικό, εφηβικό και τμήμα ενηλίκων), υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κ. Κορνηλίας Φραγκογιάννη.

Αλλες εκδηλώσεις

Επίσης τη Δευτέρα 7 Μαΐου έχει προγραμματισθεί εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το 1ο ΓΕΛ και 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, στις εγκαταστάσεις των σχολείων από τις 9.00 έως τις 13.00. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί και ενημέρωση στους μαθητές της Α’ Λυκείου και της Γ΄ Γυμνασίου.

Την Τρίτη 8 Μαΐου διοργανώνεται εθελοντική αιμοδοσία για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου από τις 9.00 έως τις 13.00.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου