ΤΟΠΙΚΑ

Αφησε εποχή ο Κυριάκος Νησιώτης στον Βόλο

αφησε-εποχή-ο-κυριάκος-νησιώτης-στον-β-34903

Με συναισθήματα θλίψης και συγκίνησης αποχαιρέτησαν χθες τον Κυριάκο Νησιώτη όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου. Ο 91χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός, ο οποίος διακρίθηκε ως επιστήμονας, μα πάνω απ’ όλα ως άνθρωπος, έφυγε προχθές αργά το βράδυ από τη ζωή αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη γνώσης και προσφοράς.

Γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες, συνεχίζοντας την οικογενειακή επιστημονική παράδοση, καθώς ο πατέρας του, Λεωνίδας Νησιώτης, διατηρούσε για εξήντα περίπου χρόνια φαρμακείο στο φαρδύ, στη συμβολή των οδών Δημοκρατίας και Ειρήνης.

Στα παιδικά του χρόνια έζησε τον αγώνα των προσφύγων να χτίσουν την πόλη τους και την Ευαγγελίστρια, γνώρισε τους ιερείς που στήριξαν τους πρόσφυγες τα δύσκολα πρώτα χρόνια, έψαλε κοντά σε σπουδαίους ψάλτες. Μεγαλώνοντας σ’ αυτή την ατμόσφαιρα, απέκτησε δυο αγάπες, την εκκλησιαστική ζωή και τον κόσμο του φαρμακείου.

Σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου γνώρισε φωτισμένους δασκάλους, και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Υγειονομικό Σώμα.

Παντρεύτηκε την Αθηνά Πατριαρχέα και απέκτησε μαζί της τρία παιδιά, την Ιουλία, τον Λεωνίδα και τη Μαρία, σύζυγο του Κώστα Ματσιόλη, προέδρου του τοπικού Συλλόγου Φαρμακοποιών, όλοι επίλεκτα μέλη της τοπικής κοινωνίας, από τα οποία ευτύχησε να δει πέντε εγγόνια και ένα δισέγγονο.

Εργάστηκε αρχικά ως φαρμακοποιός στο Νοσοκομείο Βόλου, από το οποίο αποχώρησε το 1963, για να ιδρύσει το δικό του φαρμακείο στην πλατεία Αγίου Νικολάου στον Βόλο, στη συμβολή των οδών Γκλαβάνη και Ερμού, προσφέροντας απλόχερα τις γνώσεις του για τα βότανα του Πηλίου.

Γνώστης του φαρμακείου της φύσης

Το ενδιαφέρον του για τα βότανα και τη σοφία της λαϊκής ιατρικής ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια, αλλά εδραιώθηκε παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα. Καλλιεργούσε ή προμηθευόταν βότανα, τα συσκεύαζε ή ετοίμαζε τα ανάλογα παρασκευάσματα έχοντας καλή εργαστηριακή εμπειρία, και σύστηνε στους πελάτες του να τα χρησιμοποιούν δίνοντας τις ανάλογες οδηγίες.

Μετά τη συνταξιοδότησή του συνέχισε να ασχολείται με τα βότανα. Από το βήμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Ορθόδοξη Μαρτυρία», με την εκπομπή «Ο Φαρμακοποιός της γειτονιάς» και με τα άρθρα του σε τοπικές εφημερίδες κάθε Κυριακή συνέχισε να ενημερώνει το κοινό για τις ιδιότητες των βοτάνων, των λαχανικών, των φρούτων, τη συμβολή τους στη διατήρηση της υγείας και τις εναλλακτικές θεραπείες, προβάλλοντας συγχρόνως το ιδιαίτερα προικισμένο φυσικό περιβάλλον του Πηλίου αλλά και όλης της περιοχής.

Η κοινωνική δράση που ανέπτυξε ήταν πολύ σημαντική, ενώ από τα νεανικά του χρόνια υπήρξε ενεργό στέλεχος και κυκλάρχης της ΓΕΧΑ. Παράλληλα, εργάστηκε ως μέλος του Δ.Σ. της Λαϊκής Βιβλιοθήκης του Θρησκευτικοφιλολογικού Συλλόγου «Τρεις Ιεράρχαι», οργανώνοντας εβδομαδιαίες ομιλίες και στηρίζοντας τη δραστηριότητα της βιβλιοθήκης.

Για τις δραστηριότητές του τιμήθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας, την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες» και την «Ενωση Χριστιανών Επιστημόνων».

Συλλυπητήριο ψήφισμα εξέδωσε με αφορμή τον θάνατό του το διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλίας, ενώ πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην εξόδιο ακολουθία για να αποχαιρετήσει τον διακεκριμένο επιστήμονα, το σημαίνον μέλος της τοπικής κοινωνίας, που διακρινόταν για την καλοσύνη και την ανεξάντλητη διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου