ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση -αφιέρωμα στον Ντε Κίρικο

πλήθος-κόσμου-στην-εκδήλωση-αφιέρωμα-36382

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 130 χρόνια από τη γέννηση του Ντε Κίρικο πραγματοποιήθηκε προχθές στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή στον Βόλο, με τη συμμετοχή αρκετών φίλων του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

Η επετειακή εκδήλωση για τον κορυφαίο της μεταφυσικής ζωγραφικής, διοργανώθηκε από την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, σε συνεργασία με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή, για να τιμηθεί η μνήμη του «Αργοναύτη της ψυχής», ο οποίος συνέδεσε τις παιδικές του μνήμες με τον Βόλο.

Κέντρο βάρους της εκδήλωσης ήταν η ταινία «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο – Αργοναύτης της ψυχής», δημιούργημα των Γιώργου Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη, που αναδεικνύει μέσα από αρχειακό υλικό τη σχέση του Ντε Κίρικο με τον Βόλο στα παιδικά του χρόνια και η συνακόλουθη επίδραση στη μετέπειτα ζωή του.

Μετά την ολοκλήρωση της προβολής, ακολούθησε ομιλία της ιστορικού τέχνης Φαίης Τζανετουλάκου, η οποία ήταν η επιστημονική σύμβουλος της παραγωγής.

Ξεκινώντας από την ιστορία του πατέρα του καλλιτέχνη, Εβαρίστο ντε Κίρικο, αρχιμηχανικού των «Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας» και βασικού συντελεστή της δημιουργίας του τρένου του Πηλίου στα τέλη του 19ου αιώνα, η ταινία με οδηγό τα ντοκουμέντα και τις εικόνες παρουσιάζει και αναλύει τα βασικά στοιχεία που ο «μεγάλος μεταφυσικός» ζωγράφος – ποιητής γνώρισε κατά τη παραμονή του στον Βόλο και ποτέ δεν τον εγκατέλειψαν: τις εικόνες των τρένων και τον μύθο των Αργοναυτών, όπως υπογράμμισε η κ. Τζανετουλάκου, δίνοντας το στίγμα μιας προσωπικότητας που άφησε εποχή.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου