ΤΟΠΙΚΑ

Υψηλές πτήσεις για το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου

υψηλές-πτήσεις-για-το-αεροδρόμιο-ν-αγχ-37453

Θετικό πρόσημο και ευοίωνες προοπτικές προσδίδει στον τουρισμό επικαιροποιημένη μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με την οποία αναμένεται αύξηση 18% στις αφίξεις ξένων επισκεπτών από το εξωτερικό, στα δύο περιφερειακά αεροδρόμια, της Σκιάθου και της Κεντρικής Ελλάδας, σε σύγκριση με πέρυσι.

Η επικαιροποιημένη μελέτη του SETE Intelligence με τίτλο «Outlook 2018 – οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018», κάνει λόγο για αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου κατά 66%, ενώ αύξηση που θα μεταφραστεί σε μονοψήφιο νούμερο και ποσοστό 8%, περίπου, αναμένεται να σημειωθεί αντίστοιχα στο αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαιώνουν, επί της ουσίας, τις προσδοκίες αλλά και τις προβλέψεις των ξενοδόχων. Ενδεικτική είναι η θέση που διατύπωσε ευθύς εξαρχής ο Αλέκος Ευσταθίου, τουριστικός πράκτορας και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, ο οποίος διέβλεψε μικρή αύξηση στις φετινές αφίξεις του εξωτερικού προς το αεροδρόμιο της Σκιάθου, σε σχέση με πέρυσι.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, δήλωσε, αντίστοιχα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «είναι αυξημένη, όπως διαπιστώνουμε, η ζήτηση από τις χώρες με τις οποίες υπάρχει αεροπορική σύνδεση με τη Μαγνησία, κι ήταν αυτό ακριβώς που θέλαμε να πετύχουμε. Όταν καθιερωθεί μια πτήση ή όταν προστεθούν πτήσεις low cost, όπως οι αντίστοιχες από την Easy Jet, το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών αυξάνεται».

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι προσπάθειες για προβολή και προώθηση του προορισμού που έχουν προηγηθεί και συνεχίζονται, αποδίδουν τα αναμενόμενα στο πεδίο της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, ενισχύοντας, επίσης, την πολυπόθητη αύξηση των τουριστικών δεικτών.

Νέα τουριστικά δεδομένα

Η μελέτη του ΣΕΤΕ, αναφορικά με τον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων της θερινής περιόδου ανά περιφερειακό αεροδρόμιο, δείχνει ότι στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου οι 24.764 επιβάτες του 2017, θα αυξηθούν φέτος σε 41.114 (+66%), ενώ στο αεροδρόμιο Σκιάθου από 238.714 τουρίστες το 2017, φέτος αναμένονται 258.146, αντίστοιχα(+8%).

Αντίθετα στα αεροδρόμια Χίου και Λήμνου αναμένεται πτώση της επιβατικής κίνησης, πιθανόν λόγω του προσφυγικού.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των τουριστικών προορισμών, καθώς τα στοιχεία δείχνουν άνοδο τουλάχιστον 18% έναντι τις περσινής θερινής περιόδου.

Οι αυξημένες αεροπορικές θέσεις αποτελούν προάγγελο της ανόδου των αφίξεων στους ελληνικούς προορισμούς, σύμφωνα με την επικαιροποίηση της μελέτης του «SETE Intelligence» με τίτλο «Outlook 2018 – οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018» και με στοιχεία προγραμματισμού πτήσεων της 31ης Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας βάσει του προγραμματισμού των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών στις 31/03/2018 για την θερινή περίοδο του 2018 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς αποτυπώνεται άνοδος 18% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία για την θερινή περίοδο του 2017.

Παρότι το συγκεκριμένο γεγονός προοιωνίζει ένα νέο ρεκόρ αφίξεων για τον ελληνικό τουρισμό, το ινστιτούτο του ΣΕΤΕ τονίζει ότι αφενός ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν και αφετέρου οι αφίξεις υπολείπονται του αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων. Συνεπώς, η αναμενόμενη τελική μεταβολή αεροπορικών αφίξεων θα διαφοροποιηθεί από αυτήν που δείχνει ο προγραμματισμός θέσεων του Μαρτίου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου