ΤΟΠΙΚΑ

Ανήλικα προσφυγόπουλα αναζητούν δρόμους ελπίδας

ανήλικα-προσφυγόπουλα-αναζητούν-δρό-40478

Κινητικότητα παρατηρείται στον ξενώνα της Αρσις στη Μακρινίτσα όπου φιλοξενούνται 26 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τα οποία είτε ζητούν άσυλο είτε προσδοκούν να ανοίξει ο δρόμος της επανένωσης με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού. Στο μεταξύ, από την αρχή της χρονιάς σημειώθηκαν 15 καινούργιες αφίξεις, ενώ στο εγγύς μέλλον ενδέχεται να προστεθούν και ασυνόδευτα ανήλικα από τη Συρία, λόγω της μετακίνησης πληθυσμών από την εμπόλεμη ζώνη σε άλλες χώρες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η κινητικότητα είναι διαρκής, όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κώστας Παπαδημητρίου, ψυχολόγος και υπεύθυνος επιστημονικού προσωπικού της παραπάνω δομής, ενώ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει την καθοριστική συνδρομή των εθελοντών, οι οποίοι διευκολύνουν την καθημερινότητα των παιδιών που φιλοξενούνται στον ξενώνα της Αρσις.

Οι χώρες προέλευσης των προσφυγόπουλων είναι κατά βάση το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο, το Κουβέιτ, ενώ πριν από λίγο καιρό, ανήλικο παιδί από τη Συρία, το οποίο φιλοξενήθηκε στον ξενώνα της Μακρινίτσας, ενώθηκε με την οικογένειά του που βρίσκεται στη Νορβηγία.

Οι ηλικίες των φιλοξενούμενων ποικίλλουν από 14 έως 17 ετών, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που ζητούν άσυλο, πηγαίνουν στο σχολείο και παράλληλα υπάρχει συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, μέσω της οποίας καθίσταται δυνατή η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, προκειμένου να βοηθηθούν τα παιδιά που στοχεύουν στην οικογενειακή επανένωση.

Η παραπάνω συνεργασία προέκυψε μέσω της εθελοντικής οργάνωσης «German doctors», που απαρτίζεται από γιατρούς και ψυχιάτρους, οι οποίοι επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα τον ξενώνα της «Αρσις» και βοηθούν τα παιδιά να αποβάλλουν τις τραυματικές εμπειρίες που έχουν βιώσει, αλλά και να ατενίσουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου