ΤΟΠΙΚΑ

Σε γυναίκες το 60% της αγροτικής γης

σε-γυναίκες-το-60-της-αγροτικής-γης-50610

Κερδίζει διαρκώς έδαφος η ενασχόληση των γυναικών με τον πρωτογενή τομέα, με τις γυναίκες να κατέχουν το εντυπωσιακό 60% της αγροτικής γης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας που παρουσιάστηκε χθες στη Ζαγορά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Φωτεινής Κούβελα, γενικής γραμματέως Ισότητας των Φύλων, η οποία μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, αλλά και τον δρόμο που πρέπει να διανυθεί για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Ζαγορά, την περιοχή όπου σταθμίστηκαν τα εργαλεία της έρευνας, μέσα από τις επισημάνσεις ομάδας γυναικών, προκειμένου στη συνέχεια να τελειοποιηθεί.

Η γενική γραμματεία Ισότητας των Φύλων και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, που είναι ευρέως γνωστός από το εμπορικό σήμα «ΖΑGORIN», διοργάνωσαν τη χθεσινή εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς, η οποία πλαισιώθηκε από έκθεση προϊόντων των συνεταιρισμών της Μαγνησίας.

Η γενική γραμματέας Ισότητας, Φωτεινή Κούβελα, στη διάρκεια της ομιλίας της υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ο αγροτικός τομέας αποτελεί τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και προσφέρει προοπτικές απασχόλησης, τόσο για βιοποριστικούς λόγους, όσο και για επιχειρηματική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου ένας από τους στρατηγικούς στόχους της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων είναι να στραφούν οι γυναίκες σε παραγωγές στον πρωτογενή και μεταποιητικό αγροτοδιατροφικό τομέα με υψηλής προστιθέμενης αξίας και καινοτόμες εφαρμογές, ακολουθώντας οικολογικές πρακτικές που είναι ανταγωνιστικές ακόμη και στη διεθνή αγορά».

Αύξηση στην ποσόστωση φύλου

Παράλληλα η κ. Κούβελα δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι σημαντική παρέμβαση είναι το νομοσχέδιο που προωθεί την ουσιαστική ισότητα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

«Μέσα από αυτό αυξάνουμε την ποσόστωση φύλου, από το 1/3 στο 40% τουλάχιστον, με την προοπτική να φτάσουμε στο 50 – 50 που είναι στόχος ευρωπαϊκός και του ΟΗΕ. Επίσης, θεσμοθετούμε και νομιμοποιούμε στη χώρα μας το δίκτυο που έχουμε σε όλη την Ελλάδα για τις κακοποιημένες γυναίκες, που είναι συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες φιλοξενίας, η γραμμή ΣΟΣ 15900, τα οποία σταθεροποιήσαμε με δεύτερο πρόγραμμα ΕΣΠΑ».

Σε ό,τι αφορά τη γυναίκα αγρότισσα, η ίδια επεσήμανε ότι «χρειάζεται ειδική παρέμβαση. Σήμερα η θέση της είναι καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έχουμε παρέμβει και στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Θεσμοθετήθηκε η ισότιμη συμμετοχή τους στα διοικητικά συμβούλια των αγροτικών συνεταιρισμών, ενώ προωθείται το ίδιο και στα ΔΣ των συνδικαλιστικών φορέων».

Η έρευνα

Τα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας για την Ελληνίδα αγρότισσα, παρουσίασε, ως επιστημονικά υπεύθυνη, η Μαρία Γκασούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία είχε την ευθύνη σχεδιασμού και συγγραφής της μελέτης με τη συμβολή της Ξανθίππης Φουλίδη, μεταδιδακτορικής ερευνήτριας Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην υλοποίηση του έργου συνέβαλε, εξάλλου, δωδεκαμελής ερευνητική ομάδα, από επιστήμονες-συνεργάτες και πλήθος εθελοντών.

Αποκωδικοποιώντας τα αποτελέσματα, η κ. Γκασούκα σημείωσε: «Εξάγονται πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μας ξάφνιασαν. Εχει βελτιωθεί πολύ το μορφωτικό επίπεδο των αγροτισσών, ενώ παράλληλα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, που ανήλθε στο 68% του δείγματος, ασχολείται με τις τεχνολογίες».

«Εχει μεγάλο ενδιαφέρον η έρευνα, διότι δείχνει αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου ιδιοκτήτες αγροτικής παραγωγής, είτε είναι ποιμενικής είτε γεωργικής, είναι άντρες. Κι ενώ η γη κληρονομείται στην υπόλοιπη Ευρώπη από τους άντρες, στην Ελλάδα σήμερα μοιράζεται εξίσου σε όλα τα παιδιά, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να έχουν, σύμφωνα με στοιχεία που μας έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης, πάνω από το 60% της αγροτικής γης».

Στην ίδια έρευνα καταγράφεται η διαπίστωση ότι είναι υψηλό το ποσοστό των γυναικών που ασχολούνται με τη γεωργία, και είναι ενημερωμένες για τις καλλιέργειες νέου τύπου.

Καθίσταται πλέον σαφές ότι οι γυναίκες στρέφονται πλέον στον αγροτικό χώρο, παρά τη μείωση του αγροτικού εργασιακού δυναμικού, που παρατηρήθηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια μέχρι το μέσον της κρίσης. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια αντιστροφή του φαινομένου και αυτό δεν είναι άσχετο με το έλλειμμα στην αγορά εργασίας», υπογράμμισε η κ. Γκασούκα, η οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια την ερευνητική ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα.

Οι γυναίκες πρωτοπορούν

Η σημαντική δράση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και η έντονη παρουσία των γυναικών στον αγροτικό τομέα, υπογραμμίστηκαν από τους ομιλητές αλλά και τους παριστάμενους της χθεσινής εκδήλωσης. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Αντώνης Λάσκος, απηύθυνε θερμό καλωσόρισμα στους παριστάμενους, αναφέρθηκε στην παρουσίαση του δίτομου έργου για την ιστορία του συνεταιρισμού σε Βόλο και προσεχώς στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, και επεσήμανε, ταυτόχρονα, τη σημασία της συνεργασίας στο πεδίο του συνεταιρισμού.

Η αντιπρόεδρος του ίδιου συνεταιρισμού, Δέσποινα Βαρούτα, αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης, την ενεργή παρουσία των 300 και πλέον γυναικών που είναι μέλη του συνεταιρισμού και τόνισε ότι «η γυναίκα αγρότισσα αποτελεί βάση της αγροτικής παραγωγής και είναι θεματοφύλακας του πολιτισμού».

Στη χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, εκ μέρους της Περιφέρειας ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Χατζόπουλος, ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα ισότητας Τζωρτζίνα Χριστοδούλου. Επίσης παραβρέθηκαν η Κατερίνα Παπούλια, συνεργάτης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας,δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, τα μέλη του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ζαγοράς, μέλη αγροτικών συλλόγων από όλη τη Μαγνησία, αλλά και πλήθος κόσμου που επικρότησε την προσπάθεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου