ΛΑΡΙΣΑ

Διάκριση της ομάδας του Καθηγητή Δημ. Κουρέτα

διάκριση-της-ομάδας-του-καθηγητή-δημ-κ-73036

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η συσκευή μέτρησης των αντιοξειδωτικών στο κρασί, που δημιουργήθηκε από την επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, στο Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με εγχώρια επιχείρηση. Η συσκευή παρουσιάζεται σήμερα στη Γαλλία, μετά από πρόσκληση της γαλλικής κυβέρνησης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Παράλληλα, στη Γαλλία ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας και ο γνωστός σεφ Ηλίας Μαλαλάκης, θα παρουσιάσουν το βιβλίο με τίτλο «Τρώμε και ομορφαίνουμε» που μετράει αισίως τρεις εκδόσεις και φέρει τις δυνατές συγγραφικές υπογραφές και των δύο. Το βιβλίο προσελκύει το ενδιαφέρον αρκετών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κουρέτας, ο οποίος σημειώνει ότι προγραμματίζεται παρουσίαση και στον Βόλο.

Η σημερινή παρουσίαση της συσκευής μέτρησης αντιοξειδωτικών πραγματοποιείται στην πόλη Αβινιόν, προκειμένου να ενημερωθούν οι οινοπαραγωγοί της περιοχής για το συγκεκριμένο επίτευγμα, που αποτελεί ταυτόχρονα χρήσιμο εργαλείο για τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Η ομάδα του Δημ. Κουρέτα έχει λάβει βραβείο για τη συσκευή και στο εξωτερικό. Ενδιαφέρον επέδειξε το γαλλικό κράτος, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο του Caen να οργανώσει σήμερα τη μεγάλη εκδήλωση προώθησης της συσκευής στη Γαλλία, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν μικρές οινοποιητικές μονάδες για τον έλεγχο της αντιοξειδωτικής δύναμης των οίνων τους.

«Φαίνεται ότι η αναγνώριση έρχεται συνήθως πρώτα από το εξωτερικό. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα υλοποιήσει επίσης ερευνητικό πρόγραμμα στα πλαίσια της δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ» του Υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορά την εφαρμογή της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε για την έγκαιρη συγκομιδή και δημιουργία χυμών από ελληνικά φρούτα με αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα σε διάφορους αγρούς της χώρας μας», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας, στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Στο μεταξύ, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο, από Ευρώπη, μέχρι Αμερική αλλά και τη Βραζιλία, προκειμένου η συγκεκριμένη πατέντα να «ταξιδέψει» σε διάφορες χώρες.

Διεθνές ενδιαφέρον

Η ίδια συσκευή μπορεί να υπολογίσει την αντιοξειδωτική ικανότητα υγρών τροφίμων, όπως ο καφές, οι χυμοί, η μπύρα και το κρασί, το γάλα.

«Πρόκειται για ροφήματα που, λίγο πολύ, όλοι μας χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη που μπορούν να προκύψουν, αν η κατανάλωσή τους ρυθμιστεί, ώστε να λαμβάνουμε την ιδανική ποσότητα», επισημαίνει ο κ. Κουρέτας.

Οι έλεγχοι της αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφών μπορούν να διεξάγονται από τις αντίστοιχες βιομηχανίες, ωστόσο τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι πανάκριβα και απαιτούν εξειδίκευση για τον χειρισμό τους. Με αποτέλεσμα ο απλός καταναλωτής ή οι ενδιαφερόμενοι διατροφολόγοι να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν παρόμοιους ελέγχους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου