ΤΟΠΙΚΑ

Ο “Ζαμπέτας” του Βόλου

ο-ζαμπέτας-του-βόλου-202409

Επιχειρηματίας με μουσικό ταλέντο ~ Ο Δημήτρης Τσιαμαντάνης γράφει εκπληκτικά λαϊκά τραγούδια και θα ηχογραφήσει το δεύτερό του cd στη Σουηδία

Πηγή έμπνευσης είναι η μουσική για τον Βολιώτη επιχειρηματία Δημήτρη Τσιαμαντάνη, ο οποίος πορεύεται σε λαϊκούς χρόνους, έχοντας ως αχώριστο σύντροφο το μπουζούκι του. Ο ταλαντούχος συνθέτης από το Ξουρίχτι εμπνέεται από την καθημερινότητά του και γράφει εκπληκτικά τραγούδια, τα οποία ενθουσίασαν μουσικό παραγωγό που δραστηριοποιείται στη Σουηδία, ανοίγοντας τον δρόμο για ηχογράφηση στο εξωτερικό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οσοι έχουν ακούσει τα τραγούδια του Δημήτρη Τσιαμαντάνη και το πρώτο του cd, που πλαισιώνεται από καλαίσθητη έκδοση, κάνουν λόγο για τον «νέο Ζαμπέτα», συγκρίνοντάς τον με τον κορυφαίο λαϊκό συνθέτη που σφράγισε ανεξίτηλα το ελληνικό πεντάγραμμο, με αμέτρητες επιτυχίες. «Έχω τον δικό μου τρόπο σε αυτά που γράφω, στη σύγχρονη εποχή, αλλά δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις» απαντάει με σεμνότητα, και προσθέτει: «Λατρεύω τον Ζαμπέτα, τον Βαμβακάρη, όλους τους μεγάλους συνθέτες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι για μένα οι “θεοί” της μουσικής».

Ο δραστήριος Βολιώτης επιχειρηματίας διατηρεί μεγάλο πλυντήριο αυτοκινήτων στην οδό Πολυμέρη, ενώ έχει στο ενεργητικό του και άλλες επιτυχημένες δραστηριότητες, που έχουν ως συνισταμένη την ανεξάντλητη δημιουργική του διάθεση.

Ολη η ζωή του είναι συνυφασμένη με τη μουσική, και το μπουζούκι είναι αχώριστος σύντροφος και πιστός φίλος στην καθημερινότητά του, στον χώρο δουλειάς, στις ώρες ανάπαυλας, στα γλέντια με φίλους. «Είμαι 35 χρόνια επιχειρηματίας, και από 16,5 χρονών έχω δικιά μου επιχείρηση», αφηγείται. «Πήγα μέχρι την πρώτη λυκείου και κατόπιν δημιούργησα τη δική μου επιχείρηση. Δούλευα από μικρός σε συνεργείο καθαρισμού, καθάριζα τζάμια, σφουγγάριζα πολυκατοικίες, ήμουν πολύ δραστήριος και εξακολουθώ να δουλεύω, να τραγουδάω, να γράφω», επισημαίνει.

Μέχρι την ηλικία των 6 ετών έμεινε στο Ξουρίχτι, τον τόπο καταγωγής του, και στη συνέχεια η οικογένεια μετακόμισε στον Βόλο. Η μουσική του δραστηριότητα έχει ως αφετηρία την παιδική του ηλικία, κι όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, έπιασε για πρώτη φορά μπουζούκι στα χέρια του σε ηλικία 10 ετών. Παρακολούθησε μαθήματα δίπλα σε βιρτουόζους του Βόλου, τον Δημήτρη Πολίτη και κατόπιν τον Φραγκίσκο Νάκη, ξεδιπλώνοντας το πηγαίο ταλέντο του που εξελίσσεται διαρκώς.

Το δώρο του πατέρα του, έμελλε να ανοίξει συναρπαστικούς δημιουργικούς δρόμους, που πλέον επεκτείνονται και στο δισκογραφικό πεδίο με επιτυχία. «Δεν μου άρεσε να παίζω σε κόσμο, απλώς καθόμουν μόνος μου, έπαιζα και είχα πάντα δίπλα μου το μπουζούκι, συνθέτοντας τα δικά μου τραγούδια, τραγούδια της παρέας. Οι φίλοι μου με ενθάρρυναν, λέγοντάς μου ότι είναι αριστουργήματα και με προέτρεπαν να συνεχίσω να γράφω», αναφέρει, υπογραμμίζοντας την καθοριστική συνδρομή των φίλων του.

Ο Δημήτρης Τσιαμαντάνης στην επιχείρησή του

Συνεργασία με σπουδαίους καλλιτέχνες

Ο δισκογραφικός δρόμος άνοιξε συμπτωματικά, χάρη στον επιστήθιο φίλο του, τον γνωστό συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, ο οποίος τον οδήγησε στο στούντιο, όπου ηχογράφησε τα πρώτα του τραγούδια, κι όπως ομολογεί, συγκινήθηκε ακούγοντάς τα.

Στη συνέχεια «βρήκα έναν μουσικό παραγωγό στην Αθήνα και γράψαμε στο στούντιο έξι δικά μου κομμάτια, με δικά μου έξοδα, και κατόπιν έκανα ηχογράφηση στο στούντιο του Ζαγόρη, στον Βόλο. Με βοήθησαν πολλοί φίλου μου, μουσικοί. Χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσα να εκδώσω το πρώτο μου cd» υπογραμμίζει.

Φίλοι επιστήθιοι, όπως ο Μπάμπης Τσέρτος, οι ηθοποιοί Μιχάλης Μητρούσης και Τάσος Νούσιας, ο βιρτουόζος του βιολιού Κυριάκος Γκουβέντας, ο Κώστας Γεδίκης, το μπουζούκι του Γιώργου Νταλάρα, ο Απόστολος Μόσιος, ο Δημήτρης Γακιόπουλος, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ο Νίκος Γύρας, όλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες, συμμετέχουν στον «Καθρέφτη ολονών», την πρώτη δισκογραφική δουλειά με συνθέσεις του Δημήτρη Τσιαμαντάνη, που αγαπήθηκαν από τον κόσμο. Η έκδοση του cd κοσμείται από έργα του εικαστικού Αστέρη Γκέκα.

«Χρωστάω πολλά στον Ανδρέα Κατσιγιάννη, που είναι εκπληκτικός μουσικός, στον εικαστικό Αστέρη Γκέκα, στους φίλους μου, που παρακολουθούν τα βήματά μου και με ενθαρρύνουν να συνεχίσω» αναφέρει ο ίδιος.

Το πρώτο δισκογραφικό βήμα σημείωσε επιτυχία και σύντομα αναμένεται το επόμενο, που είναι ακόμη πιο σημαντικό, διότι η ηχογράφηση θα γίνει στη Σουηδία, μετά από πρόταση μουσικού παραγωγού, ο οποίος τον άκουσε να παίζει στον Κατηγιώργη, όπου διατηρεί εξοχική κατοικία και ενθουσιάστηκε. «Εχω ήδη ταξιδέψει δύο φορές στο Γκέτεμποργκ και την πρώτη φορά, ο ίδιος επιχειρηματίας, ο οποίος διατηρεί νυχτερινό κέντρο, μας κάλεσε να εμφανιστούμε στο μαγαζί του. Ενιωσα μεγάλη συγκίνηση βλέποντας τον κόσμο να χορεύει με τα τραγούδια μου» ομολογεί.

Η πρόταση ηχογράφησης των τραγουδιών του στο εξωτερικό, ανοίγει προοπτικές για εμφανίσεις και συναυλίες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με όχημα τη μουσική του έμπνευση και το προσωπικό του μουσικό στίγμα.

Ο Δημήτρης Τσιαμαντάνης με αγαπημένους φίλους του καλλιτεχνικού χώρου

Πολύτιμοι οι φίλοι

Πηγή έμπνευσης είναι για τον Δημήτρη Τσιαμαντάνη η οικογένεια και οι φίλοι του, οι στίχοι του αποτυπώνουν τους προβληματισμούς του, τα ερεθίσματα που «εισπράττει» από την καθημερινότητά του. Τα τραγούδια του είναι βγαλμένα από την ψυχή του και ακολουθούν λαϊκούς δρόμους, με τον ίδιο να δηλώνει σε έμμετρο λόγο: «Εγώ δεν είμαι στιχουργός, ούτε είμαι και συνθέτης, είμαι ένας τραγουδοποιός, ένας φτωχός ρεμπέτης».

Ο πολυτάλαντος λαϊκός δημιουργός έχει πραγματοποιήσει συναυλία στον Λαύκο, έχει παρουσιάσει τα τραγούδια του στο κοινό και κατά καιρούς, εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές της πόλης, σε χώρους παρεΐστικους, που τον εμπνέουν.

«Η μουσική είναι η καθημερινή μου έκφραση. Η μουσική, η βάρκα μου κι ο εγγονός μου, ο Δημητράκης, είναι η ευτυχία μου» επισημαίνει ο ίδιος. Το μπουζούκι του βρίσκεται πάντα δίπλα του, πιστός φίλος, έτοιμος να καταγράψει ανά πάσα στιγμή τους παλμούς της έμπνευσής του, λαϊκές πενιές, την έκφραση της ψυχής του. «Ό,τι περνάω στη ζωή μου, το κάνω τραγούδι. Εχω γράψει τραγούδια για τους φίλους μου, γράφω διαρκώς τραγούδια, όλα σε λαϊκούς δρόμους, γιατί το λαϊκό είναι το τραγούδι του λαού», τονίζει.

Οι φίλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Καμαρώνει την οικογένειά του, τα παιδιά του, Αριστέα και Ηλία, ενώ υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «οι φίλοι μου είναι για μένα η περιουσία μου, είναι οι δικοί μου άνθρωποι, που με στηρίζουν για να μπορώ να παρουσιάζω τα τραγούδια μου. Ο εικαστικός Αστέρης Γκέκας, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, με έχουν βοηθήσει σε πολλές φάσεις της ζωής μου. Υπάρχουν αρκετοί φίλοι που με βοηθάνε από την αρχή και τους είμαι ευγνώμων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου