ΤΟΠΙΚΑ

Μουσείο με τη σφραγίδα Βολιώτων, υποψήφιο για ευρωπαϊκό βραβείο

μουσείο-με-τη-σφραγίδα-βολιώτων-υποψή-207777

Τη σφραγίδα της Βολιώτισσας Ανθής Μπάτζιου, νυν προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, της επίσης Βολιώτισσας Ασπας Ντίνα, πρώην προϊσταμένης της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και μεγάλης ομάδας εργασίας, φέρει το Διαχρονικό Μουσείου Λάρισας, το οποίο διεκδικεί μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών το βραβείο για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς (2018).

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των μουσείων.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση και η παραπάνω υποψηφιότητα «οφείλεται στην συνολική προσπάθεια των συναδέλφων της Εφορείας, τόσο της ΙΕ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, όσο και της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μέχρις όπου ολοκληρωθεί το έργο. Η αποδοχή δικαιώνει τις προσπάθειες, όσων εργάστηκαν» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Μπάτζιου.

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας δημιουργήθηκε στη διάρκεια της θητείας της ως προϊσταμένης της ΙΕ Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, αρχικά, και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, στη συνέχεια. Η ίδια ήταν πρόεδρος της ομάδας που ανέλαβε την μουσειολογική και την μουσειογραφική μελέτη, για τη διοργάνωση της έκθεσης, ενώ προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ήταν η επίσης Βολιώτισσα, Ασπα Ντίνα, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα, στην υλοποίηση του έργου. Συντονίστριες του έργου ήταν οι: Σταυρούλα Σδρόλια, Ανθή Μπάτζιου και Ασπασία Ντίνα.

Την επίβλεψη είχαν οι Αννα Γιαλούρη, Στέλλα Κατακούτα, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό η Δάφνη Τσιρώνη, τις αρχές μουσειολογικής – μουσειογραφικής μελέτης συνυπέγραψαν οι Σοφία Αηδόνη, Μάρλεν Μούλιου. Την επιμέλεια των ενοτήτων Παλαιολιθικής – Νεολιθικής εποχής επιμελήθηκε ο Γιώργος Τουφεξής, τα Παλαιοντολογικά ευρήματα οι Αθανάσιος Αθανασίου, Γιώργος Τουφεξής, τα Παλαιολιθικά και νεολιθικά εργαλεία οι Αντίκλεια Μουνδρέα – Αγραφιώτη, Γιώργος Τουφεξής. Την επιμέλεια της ενότητας για την εποχή του χαλκού επιμελήθηκε η Ανθή Μπάτζιου, τις εποχές Σιδήρου, Αρχαϊκής – Κλασικής περιόδου, Ελληνιστικών – Ρωμαϊκών χρόνων οι Στέλλα Καρακούτα, Ελένη Βαγγέλη. Τις ενότητες Παλαιοχριστιανικής, Βυζαντινής Μεταβυζαντινής περιόδου οι Σταυρούλα Σδρόλια, Αννα Γιαλούρη, Αρχοντούλα Αναστασιάδου, Μαρία Κοντογιαννοπούλου, Μαρία Βλαχάκη.

Την συντήρηση ευρημάτων ανέλαβαν οι: Βασιλική Τούλη, Αναστασία Ντίνα, Μάριος Μητσάτσικας, Μαρία Βαλαή, Σταματία Γκουτζουρέλα, Ιωάννα Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνα Τσατσούλη, Μάριος Γκέρος, Ελισάβετ Ζήλου, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Ζωή Κομπογιαννοπούλου, Γιάννης Μπέης. Τα σχέδια και την γραφιστική επεξεργασία ανέλαβαν οι Γιώργος Δάλλας, Περσεφόνη Πολύζου, Κωνσταντίνος Φαφούτης, Αλέξανδρος Ζουριδάκης και Γιάννης Μπέης.

Τα εκθέματα καλύπτουν μεγάλη χρονική περίοδο, που εκτείνεται από το 10.000πΧ και την παλαιολιθική εποχή, μέχρι τη νεώτερη περίοδο, καλύπτοντας διάφορες ενότητες του καθημερινού βίου. «Το έργο ήταν, πραγματικά, πολύ μεγάλο και το αποτέλεσμα δικαιώνει όλους όσους εργάστηκαν» επισημαίνει η ίδια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου