ΤΟΠΙΚΑ

Διαδικτυακές σπουδές από την τοπική Εκκλησία

διαδικτυακές-σπουδές-από-την-τοπική-ε-212342

Δρόμους πολύπλευρης ανάπτυξης ανοίγει σε καιρούς κρίσης η ψηφιοποίηση της εθνικής κληρονομιάς, η οποία προϋπήρχε ήδη από την αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν οι αλγόριθμοι, ηλικίας χιλιάδων χρόνων που ήρθαν στο φως. Η Μητρόπολη Δημητριάδος πρωτοστατεί, εξάλλου, στο συγκεκριμένο πεδίο, με διαδικτυακά μαθήματα και ταυτόχρονα μέσω της δημιουργίας της πρώτης Παγκόσμιας ψηφιακής βιβλιοθήκης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι καινοτόμες πρωτοβουλίες και οι σημαντικές προοπτικές που δημιουργούνται στα πεδία της απασχόλησης και της οικονομικής, τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, κυριάρχησαν στη χθεσινή, πρώτη μέρα του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, που πραγματοποιείται μέχρι αύριο στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ανήγγειλε, στο πλαίσιο του συνεδρίου, τη νέα δραστηριότητα που προέκυψε από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού, και θα λειτουργήσει σε συνεργασία με πανεπιστήμια και περιλαμβάνει σειρά μαθημάτων e – learning, τα οποία θα παραδίδονται μέσω διαδικτύου. «Η συγκεκριμένη δραστηριότητα προετοιμάζεται και θα προκύψει στη διάρκεια του χρόνου», είπε ο κ. Ιγνάτιος, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η τοπική Εκκλησία λειτουργεί την πρώτη παγκόσμια Ορθόδοξη Θεολογική Βιβλιοθήκη στον ψηφιακό χώρο, με ελεύθερη πρόσβαση από όλο τον κόσμο. Ο όγκος των βιβλίων που έχουν ψηφιοποιηθεί είναι τεράστιος, όσον αφορά τη βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, ενώ όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, η διαδικασία ψηφιοποίησης του αρχείου της τοπικής Εκκλησίας έχει φτάσει σε πολύ καλό βαθμό. «Ελπίζω να προχωρήσουμε και στην ψηφιοποίηση των κειμηλίων, πλέον, που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ» σημείωσε ο κ. Ιγνάτιος.

Διοργανωτές του συνεδρίου είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου -ΤΕΠΑΚ, το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Δίκτυο «Περραιβία» – Δευτεροβάθμιος Οργανισμός Πολιτισμού και Επιστημών, και συνδυάζεται με τα παγκόσμια Συνέδρια EuroMed που διοργανώνει το ΤΕ.ΠΑ.Κ. στην Κύπρο κάθε δύο χρόνια. Τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου. Παράλληλα έχει την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδος, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπεί στο συνέδριο ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Καισάρειος Χρόνης, διευθυντής της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, ο οποίος τόνισε: «Το Πατριαρχείο είναι υπέρμαχο της ψηφιοποίησης. Επιστήμη και θρησκεία, πλέον, συνηγορούν και συμπράττουν. Τους διακρίνει μια ιδιαίτερη σχέση συναλληλίας και συμπόρευσης προς το κοινό καλό, το οποίο έχει ως αποδέκτη πάντοτε τον άνθρωπο. Πάντοτε αυτές οι δύο σχέσεις συμπλέουν και συνοδοιπορούν».

Οδηγός προόδου η επιστήμη

Οι συγγραφείς των εκατό και πλέον εργασιών που θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του τριημέρου πλησιάζουν τους 300, ενώ οι σύνεδροι είναι πολλοί περισσότεροι και προέρχονται εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο από τις χώρες: ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Καναδά, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αίγυπτο, Κατάρ ,Τουρκία κ.ά.

Στις εργασίες συμμετέχει ο Digital Champion της Κύπρου, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Στέλιος Χειμώνας, ο οποίος δήλωσε από την πλευρά του ότι προωθούνται δυναμικά οι ψηφιακές τεχνολογίες. «Εχουμε χρέος πρώτα να διασώσουμε και να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό μας και δεύτερον να τον χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο ανάπτυξης, έρευνας, αλλά και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Στην πολυμελή αντιπροσωπεία της Κύπρου, μετέχει ο Κυριάκος Θεμιστοκλέους, από το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, ο οποίος επεσήμανε ιδιαιτέρως την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της εθνικής ταυτότητας της κάθε χώρας και παράλληλα της ιστορικής μνήμης. Ο ίδιος συνηγόρησε, εξάλλου, υπέρ της διασποράς της πληροφορίας μέσω της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από πολέμους, φυσικές καταστροφές, σεισμούς, πλημμύρες, για να μη χαθεί η μνήμη, ενώ τόνισε ότι «Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αναπτύξουμε τον τουρισμό μας και να αναπτυχθούμε οικονομικά».

Ψηφιοποίηση από την αρχαιότητα

Ενδιαφέρουσες πτυχές του θέματος αναπτύχθηκαν και αναδείχθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης μέρας του συνεδρίου, ενώ εντύπωση προκάλεσε η διαπίστωση ότι έχουν ανακαλυφθεί αλγόριθμοι χιλιάδων χρόνων, οι οποίοι πιστοποιούν ότι η ψηφιοποίηση ανάγεται στην αρχαιότητα. «Υπήρχαν πάντα έξυπνοι άνθρωποι που είχαν ανακαλύψει αλγόριθμους, κώδικες, ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Εμείς έχουμε ανεπτυγμένη τεχνολογία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε αναλλοίωτα, στους επόμενους αιώνες, τα χαρακτηριστικά των μνημείων μας, ανεξάρτητα από τη φυσική τους κατάσταση» επεσήμανε ο Δημήτρης Τσελές, Αντιπρύτανης του ΑΕΙ Πειραιά, Τεχνολογικού Τομέα. Ο ίδιος σημείωσε, επίσης, ότι: «Το ενδιαφέρον μας δεν είναι μόνο η διάσωση, συντήρηση, η ανάδειξη, η ψηφιοποίηση των μνημείων που είναι μέσα στον ελλαδικό ή τον κυπριακό χώρο, αλλά όπου υπάρχει ελληνικό ίχνος και μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα ίχνη είναι ζωντανά».

«Ψυχή» του συνεδρίου είναι ο Κώστας Σκριάπας, πρόεδρος του Δικτύου Περραιβία, ο οποίος τόνισε την ανάγκη μελέτης, καταγραφής, διάσωσης και ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. «Το «βαρύ πυροβολικό» της Ελλάδος είναι ο πολιτισμός. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ρεύμα πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα και εξ αυτού του λόγου να δημιουργήσουμε ανάπτυξη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που έχει πολλά πολιτιστικά μνημεία και κατ’ επέκταση, θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου