ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ψωμί αφηγείται την ιστορία του

το-ψωμί-αφηγείται-την-ιστορία-του-270285

Εμπνευσμένα από τον αγώνα για τον άρτο, τον επιούσιο, είναι τα έργα που συνθέτουν την πρωτότυπη έκθεση γλυπτικής με τίτλο «Οι δρόμοι του ψωμιού», που εγκαινιάστηκε προχθές στο Συνεδριακό κέντρο της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα. Ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών, Θεόδωρος Παπαγιάννης, παρουσιάζει μέσα από τα γλυπτά του έργα, απολύτως φυσικά στην όψη, πτυχές του εμβληματικού αγώνα των ανθρώπων για να εξασφαλίσουν το καθημερινό καρβέλι.

Δημιουργίες που κοσμούν το μουσείο, το οποίο με πολύ μεράκι δημιούργησε ο ίδιος μόλις ολοκλήρωσε την ακαδημαϊκή του καριέρα, έχουν τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στο Συνεδριακό της Μητρόπολης, δίνοντας έντονα την αίσθηση αχνιστού ψωμιού ή πρόσφορου που μόλις βγήκε από τον φούρνο.

Την έκθεση διοργάνωσε ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», τιμής ένεκεν στον παγκόσμια αναγνωρισμένο γλύπτη, έργα του οποίου είναι εγκατεστημένα από το Σικάγο μέχρι την Οδησσό και στις σπουδαιότερες ελληνικές πόλεις (είναι ο δημιουργός και του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης που εγκαταστάθηκε στην παραλία του Βόλου το 1987).

Πολύς κόσμος στα εγκαίνια της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στο ψωμί

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Παπαγιάννης ξεδίπλωσε τις μνήμες των παιδικών του χρόνων, με πρωταγωνιστές τις φιγούρες των ανθρώπων του μόχθου, που πάσχιζαν για να εξασφαλίσουν το ψωμί, το πιο πολύτιμο αγαθό για τις οικογένειές τους. «Ειδικά οι Ηπειρώτες, είμαστε πολύ προσηλωμένοι στο ψωμί. Ο πατέρας μου στην Κατοχή, έπαιρνε με ένα μουλάρι κι άλλους δύο χωριανούς μας, πέρναγε όλη την Πίνδο και ταξίδευε σε όλη τη Θεσσαλία να πάρει ένα φόρτωμα σιτάρι και να το φέρει να το κάνει αλεύρι να μας ταΐσει». Τα έργα του έχουν έντονα βιωματικά στοιχεία, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ τονίζει ότι το μήνυμα που στέλνει στον κόσμο είναι «να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, να μη χάνεται».

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το ψωμί, και αποδέκτες του μαθητές των σχολείων της περιοχής μας, ενώ ταυτόχρονα υπενθυμίζει στους ενήλικες την διαχρονική αξία και σημασία του ψωμιού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου