ΤΟΠΙΚΑ

Ανεκτίμητος πλούτος τα μανιτάρια

ανεκτίμητος-πλούτος-τα-μανιτάρια-274325

Σημαντικό βήμα για την ανάδειξη του πλούτου του Πηλίου αποτελεί η 1η Γιορτή Μανιταριού που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην πλατεία της Μακρυράχης, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Απανταχού Μακρυραχιωτών και συνδιοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρυράχης.

Ο σύλλογος ευελπιστεί να θεσπίσει την ετήσια γιορτή, στον τόπο μιας εξαιρετικής παραγωγής και ποικιλίας μανιταριών. Η γιορτή αρχίζει σήμερα στις 7μμ με ομιλία – παρουσίαση του γνωστού και ειδικού στο θέμα Γ. Κωνσταντινίδη που έχει τίτλο: «Ο θαυμαστός κόσμος των μανιταριών».

Στις 8.00 θα ακολουθήσουν κεράσματα από τα φρέσκα μανιταρο-μαγειρέματα του σεφ Φώτη Παρασκευαΐδη στους παρευρισκόμενους, ενώ, αμέσως μετά, το συγκρότημα Manitarock θα προσφέρει διασκέδαση με ζωντανή ελληνική μουσική.

Αύριο στις 10.00 το πρωί όλοι οι λάτρεις της αγαπημένης αυτής γευστικής προτίμησης θα συγκεντρωθούν στον χώρο της εκδήλωσης για περίπατο στο δάσος προς αναζήτηση μανιταριών, ενώ στη μία το μεσημέρι θα ξαναβρεθούν στο ίδιο σημείο για ταυτοποίηση των μανιταριών που συνέλεξαν. Στις 14.00 θα ακολουθήσουν και πάλι ζωντανά μανιταρο-μαγειρέματα από τον σεφ Φώτη Παρασκευαΐδη, αλλά με συνταγές και ποικίλες ιδέες για τους ενδιαφερόμενους.

Προοπτικές ανάπτυξης

Στο μεταξύ, αρκετοί κάτοικοι αλλά και λάτρεις του Πηλίου έχουν εντάξει τα μανιτάρια στην καθημερινή τους διατροφή, αναπτύσσοντας παράλληλα δράσεις που σχετίζονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Φιλάρετος Ψημμένος, ο οποίος είναι λάτρης των μανιταριών και διατηρεί ξενώνα στην περιοχή της Τσαγκαράδας, τα μανιτάρια αποτελούν προστιθέμενη αξία και μπορούν να αξιοποιηθούν παράλληλα με άλλες δραστηριότητες, για την ενίσχυση του τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα προτρέπει τους εστιάτορες και τους επαγγελματίες, γενικότερα, του Πηλίου, να εντάξουν τον πλούτο του Πηλίου στο καθημερινό μενού των καταστημάτων τους. Ο ίδιος έχει αναπτύξει εναλλακτικές δραστηριότητες γύρω από το μανιτάρι, τα βότανα και τα αρωματικά του Πηλίου, υπογραμμίζοντας ότι η φύση διαθέτει ανεξάντλητο πλούτο, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ποικιλία γεύσεων με βάση το μανιτάρι, τις οποίες αξιοποιεί στον ξενώνα που διατηρεί.

Η νέα τάση που δημιουργείται και ταυτόχρονα η προσπάθεια που αναπτύσσεται με στόχο την προώθηση του μανιταριού, υπολογίζεται ότι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στο μέλλον.

Ο Σύλλογος Απανταχού Μακρυραχιωτών, με αμείωτο το ενδιαφέρον για τον τόπο καταγωγής των μελών του, συνεχίζει με τον τρόπο αυτόν να στηρίζει και να προωθεί τον τοπικό πολιτισμό, καθώς και να κάνει γνωστά τα χαρίσματα του πηλιορείτικου περιβάλλοντος όπου ανήκει.

Ευπρόσδεκτοι στη διήμερη εκδήλωση είναι όλοι οι φίλοι του συλλόγου, αλλά κυρίως οι μανιταρόφιλοι του Πηλίου και κάθε περιοχής.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου