ΤΟΠΙΚΑ

Εμπορικοί πρεσβευτές της Μαγνησίας οι Αργοναύτες

εμπορικοί-πρεσβευτές-της-μαγνησίας-ο-277075

Τη διαχρονική σημασία της Αργοναυτικής εκστρατείας υπογράμμισε ο διακεκριμένος καθηγητής Αγγελος Αργυρίου, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο Ματσάγγου, παρουσία πυκνού ακροατηρίου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το «Κοινόν των Μαγνήτων», παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων με έδρα τον Βόλο, σε συνεργασία με τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θέτοντας στο επίκεντρο άγνωστα κεφάλαια του θρυλικού ταξιδιού.

Ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου του Στρασβούργου και άλλων γαλλικών πανεπιστημίων, με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο ταξίδι αποτελεί πηγή έμπνευσης ανά τους αιώνες, ενώ όπως σημείωσε παράλληλα, προτρέπει τους Ελληνες να τολμούν και να προσπαθούν, ακόμη και στις εποχές της κρίσης, να αναπτύσσουν εμπορική δραστηριότητα. «Το πνεύμα των αργοναυτών που ξεκίνησαν ένα τόσο μακρινό ταξίδι για να βρουν το χρυσόμαλλο δέρας, πρέπει να μας εμπνέει, να τολμούμε και να συνεχίζουμε κόντρα στην κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αργυρίου ανέτρεξε στις αναμνήσεις του από το ταξίδι στην Κολχίδα, τον μύθο που παραμένει ζωντανός, αλλά και τη θερμή υποδοχή των κατοίκων της Μαύρης Θάλασσας στους Έλληνες που επισκέπτονται τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ παράλληλα μίλησε για τους δεσμούς του τον συνδέουν με τον Βόλο. Όπως ανέφερε, φιλοξενήθηκε στην Παιδόπολη της Αγριάς από το 1949 μέχρι το 1952, φοίτησε για τρία χρόνια στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου και, κατά συνέπεια, «νιώθω Βολιώτης» υπογράμμισε.

Συγκινητική ήταν εξάλλου η παρουσία πολλών μελών του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων στη χθεσινή εκδήλωση τιμής ένεκεν.

Τον ομιλητή προλόγισε το μέλος του «Κοινού των Μαγνήτων» Δημήτριος Παντελοδήμος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Γεώργιος Κλεφτάρας, κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Ιωάννα Λαλιώτου, αντιπρύτανης Διεθνών και Δημόσιων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η αρχαιολόγος Ρίτα Βλαίδη διάβασε αφηγηματικά κείμενα, ενώ στο προαύλιο του Πανεπιστημίου εκτέθηκαν στερεοσκοπικές φωτογραφίες της σύγχρονης Αργούς από τον Ευστάθιο Ζαφραντζά, μέλος του «Κοινού των Μαγνήτων».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου