ΤΟΠΙΚΑ

Περισσότερες κλήσεις αλλά μικρός τζίρος στα ταξί του Βόλου

περισσότερες-κλήσεις-αλλά-μικρός-τζί-370275

Προβληματισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες ταξί του Βόλου λόγω του εμφανώς μειωμένου καθημερινού τζίρου, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε αύξηση σε ποσοστό 13% στις τηλεφωνικές κλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Eurotaxi», Ευδόκιμος Πασχαλίδης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα ευνόησαν τη μετακίνηση του κοινού και κυρίως των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας με ταξί, αλλά η κίνηση είναι σε γενικές γραμμές μεγαλύτερη όταν βρίσκονται οι φοιτητές στον Βόλο. «Όσοι προέρχονται από άλλες πόλεις και σπουδάζουν στον Βόλο χρησιμοποιούν περισσότερο το ταξί, ενώ οι φοιτητές που είναι από τον Βόλο κινούνται μέσω φίλων με δικά τους αυτοκίνητα», όπως υπογραμμίζει ο ίδιος.

Τις πρωινές ώρες τα ταξί κάνουν κυρίως διαδρομές προς το νοσοκομείο, σε γιατρούς, σε ΚΤΕΛ, λιμάνι και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ τις βραδινές ώρες χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο μέσο περισσότερο νεώτερης ηλικίας Βολιώτες, όπως αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί, Γιώργος Σιόβας, υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι η κίνηση είναι μειωμένη, το ίδιο και ο τζίρος, διότι έχουν στενέψει τα οικονομικά περιθώρια για όλους, μεγαλύτερης αλλά και νεώτερης ηλικίας Βολιώτες. Η αύξηση της ανεργίας δεν επιτρέπει στους νέους να χρησιμοποιούν το ταξί για τη βραδινή τους έξοδο, τουλάχιστον όχι με τη συχνότητα που συνέβαινε παλαιότερα. Όπως τονίζει παράλληλα ο ίδιος, η κίνηση σημειώνεται κατά βάση στις ώρες αιχμής, όταν ανοίγουν ή κλείνουν τα καταστήματα, ενώ έχει μειωθεί η δουλειά του Σαββατοκύριακου, σε αντίθεση με τις παλιές, καλές εποχές πριν από την κρίση. «Το Σαββατοκύριακο όλοι είναι με τις οικογένειές τους και χρησιμοποιούν το ΙΧ τους για τις μετακινήσεις τους», επισημαίνει ο κ. Σιόβας και προσθέτει ότι «είναι δύσκολο να βγάλουμε πέρα το μεροκάματο και τις υποχρεώσεις μας, όπως συμβαίνει με όλα τα μικρά ελεύθερα επαγγέλματα».

Η αλλαγή στον επαγγελματικό χάρτη είναι ιδιαίτερα αισθητή τα τελευταία χρόνια, και οι επαγγελματίες διερωτώνται εύλογα ποια κατάσταση θα διαμορφωθεί στο μέλλον. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί αναφέρει ότι λιγόστεψαν οι περαστικοί που σταματούσαν το ταξί καθ’ οδόν για να πάνε στον προορισμό τους. Λιγόστεψαν παράλληλα οι κοινωνικές συναναστροφές των συνταξιούχων και οι συχνές επισκέψεις σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια, ενώ ταυτόχρονα πολλοί νέοι ζουν με το χαρτζιλίκι που τους δίνουν οι γονείς και οι παππούδες τους, καλύπτοντας μετά βίας τα αναγκαία. Όλα τα παραπάνω έχουν αρνητική επίπτωση και στη χρήση του ταξί, με τους επαγγελματίες του κλάδου να βιώνουν την αγωνία της καθημερινότητας και τον έντονο προβληματισμό για το αύριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου