ΤΟΠΙΚΑ

Αναγκαία η αξιοποίηση των αποδήμων

αναγκαία-η-αξιοποίηση-των-αποδήμων-371732

Ο θεμελιώδης ρόλος και η προσφορά των αποδήμων, η ανάγκη αξιοποίησής τους αλλά και ενδυνάμωσης των γεφυρών που θα επιτρέψουν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και θα προλειάνουν το έδαφος για μελλοντική επιστροφή, υπογραμμίστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, παρουσία του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών Μιχάλη Κόκκινου. Ο ίδιος μετέφερε χαιρετισμό του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη χθεσινή εκδήλωση του «Κοινού των Μαγνήτων», που είχε ως θέμα: «Ελληνισμός της Διασποράς: Προσφορά και Αξιοποίηση».

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι «στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς μας όπως ορίστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ξεκινήσαμε με το πρόγραμμα ηλεκτρονικής διασύνδεσης του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Εξωτερικών, ούτως ώστε να μην ταλαιπωρείται ο Έλληνας της διασποράς για τα καθημερινά του έγγραφα. Καλύπτουμε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, θέματα που φέρνουν τους απόδημους πιο κοντά στη μητέρα πατρίδα».

Βασική επιδίωξη είναι να δημιουργηθούν γέφυρες «ώστε να υπάρχει καλύτερη παιδεία, εκπαίδευση, πολιτιστικές δράσεις που προάγουν τον ελληνισμό. Μέσα από τις δράσεις που δημιουργούνται, έχουμε ως στόχο να προωθήσουμε την τεχνογνωσία και να ανοίξουμε τον δρόμο για την επιστροφή των αποδήμων», όπως σημείωσε ο ίδιος, ενώ τόνισε ότι «δεν νοείται ελληνισμός χωρίς την ομογένειά του».

Κοινή θέση των ομιλητών είναι ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις, και το σημαντικότερο να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή των ομογενών στα πάτρια. Όπως σημείωσε, ειδικότερα, ο πρόεδρος του «Κοινού των Μαγνήτων» Αχιλλέας Παπαρσένος, «πρέπει να αξιοποιήσουμε το δυναμικό που υπάρχει στο εξωτερικό».

Κεντρικός ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Αλεξίου, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Queens College της Νέας Υόρκης και διευθυντής του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης του Απόδημου Ελληνισμού στη Νέα Υόρκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο 1,5 εκατομμύριο των Ελλήνων της Αμερικής, τις προφορικές μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει, αλλά και τις προοπτικές που μπορούν να υπάρξουν. Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να γίνουν οργανωμένα βήματα προσέγγισης, να γίνει η απογραφή των ομογενών και οι ομογενείς από την πλευρά τους «δεν πρέπει να είναι μόνο επενδυτές αλλά να σκεφτούν να είναι και ευεργέτες» είπε.

Η χθεσινή εκδήλωση πλαισιώθηκε από έκθεση των Ελλήνων της διασποράς και συγκλονιστικές προφορικές μαρτυρίες ομογενών, που κατέθεσαν τις εμπειρίες αλλά και τη νοσταλγία τους για την Ελλάδα.

Βράβευση φοιτήτριας

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος βράβευσε τη Δέσποινα-Ελένη Κουρκούβελου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε από το διακεκριμένο μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, Δημήτρη Ηλιόπουλο, αν. καθηγητή Ιατρικής, διευθυντή του Κέντρου Συστημικής Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακευτικής εταιρίας Algorithm Therapeutics Inc, βραβείο στη Δέσποινα-Ελένη Κουρκούβελου, που εισήχθη πέρυσι μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το βραβείο αυτό απονέμεται για πέμπτο συνεχές έτος σε αριστούχο μαθητή του Ν. Μαγνησίας από τον καθ. Ηλιόπουλο, και προσφέρει στον βραβευμένο φοιτητή τη δυνατότητα να μετεκπαιδευθεί στο κέντρο που ο ίδιος διευθύνει στην Αμερική, όταν ο βραβευθείς ολοκληρώσει τις ιατρικές σπουδές του στην Ελλάδα. Το βραβείο, που συνοδεύεται από συμβολικό χρηματικό ποσό, αφιερώνεται φέτος στη μνήμη της Μαρίας Ζουπανιώτη, συζύγου του πρώην προέδρου του Κοινού των Μαγνήτων Απόστολου Ζουπανιώτη, και θα αποκαλείται εφεξής «Μαρία Ζουπανιώτη – Κέντρο Συστημικής Βιοϊατρικής UCLA».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου