ΤΟΠΙΚΑ

Αρχαία στο φως της πανσελήνου

αρχαία-στο-φως-της-πανσελήνου-374683

Τέσσερις ιστορικοί χώροι της Μαγνησίας θα ανοίξουν διάπλατα τις πύλες τους στο κοινό, στο πλαίσιο της πανσελήνου της 7ης Αυγούστου, που περιλαμβάνει 93 συνολικά εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε 115 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας, προκειμένου το ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με τον αρχαίο πολιτισμό και τις τέχνες κάτω από το φως του φεγγαριού.

Τα Αρχαιολογικά Μουσεία Βόλου και Αλμυρού και ο αρχαιολογικός χώρος Φθιωτίδων Θηβών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, καθώς και ο ιστορικός χώρος της Άνω Κερασιάς που προστατεύεται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, θα αποτελέσουν τους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις.

Στόχος των εκδηλώσεων της αυγουστιάτικης πανσελήνου είναι να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι στο ευρύ κοινό και παράλληλα να εδραιωθούν οι συνεργασίες με σημαντικούς φορείς πολιτισμού. «Μας ενδιαφέρουν οι συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο, διότι πρέπει να υπάρχουν και άλλες μορφές τέχνης στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, οι οποίες ενσωματώνουν τον αρχαίο πολιτισμό και την αρχαία ελληνική γραμματεία με τη σύγχρονη δημιουργία», όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Ανθή Μπάτζιου.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Μαγνησία ανοίγει το Σάββατο 5 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου όπου θα πραγματοποιηθεί περιήγηση για το κοινό στην έκθεση του μουσείου, από 19.30 έως 20.30. Στη συνέχεια προγραμματίζεται εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου στις 21.00, όπου η μουσική, η ποίηση και ο χορός έχουν τον πρώτο λόγο. Πρόκειται για μια πρόταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου, που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, το Φεστιβάλ Χόρτου και τη Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού. Συμμετέχουν οι: Γρηγόρης Γαλάτης, Νιόβη Κωστοπούλου. Χορεύει η Μαρία Κυρμά. Συνοδεύει το κουαρτέτο εγχόρδων καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου με τους Α. Μητρά (βιολί), Άντζελα Μπατίστα (βιολί), Γιώργο Σκίμπα (βιόλα), Θέμη Βαγενά (τσέλο).

Την Κυριακή 6 Αυγούστου, το ειδυλλιακό σκηνικό ζωντανεύει στον αρχαιολογικό χώρο Φθιωτίδων Θηβών (Νέας Αγχιάλου). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση για το κοινό στον αρχαιολογικό χώρο (19.30-20.30) και ακολουθεί «Νύχτα Φεγγαρόφωτη», μουσική βραδιά με τους Κατερίνα Αποστολοπούλου – υψίφωνο, Σέβη Μαζέρα – πιάνο και Πέπο Σάλεμ – φλάουτο (21.00). Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Την Τετάρτη 9 Αυγούστου, ανοίγει διάπλατα τις πύλες του στο κοινό το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού. Αρχικά προγραμματίζεται περιήγηση για το κοινό στην έκθεση του μουσείου (19.30-20.30). Ακολουθεί μουσική συναυλία από το Γυναικείο Μουσικό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Αλμυρού και τη Μουσική Παρέα «Οι φίλοι της Μουσικής λαϊκοί και όχι μόνο», στον αύλειο χώρο του μουσείου (20.30). Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατόπιν συνεργασίας του Δήμου Αλμυρού με την ΕΦΑ Μαγνησίας.

Στην Ανω Κερασιά

Εκδήλωση με έντεχνη ελληνική μουσική διοργανώνεται, επίσης, στην Άνω Κερασιά, που έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 20.30, κατόπιν συνεργασίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας. H µουσική βραδιά θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του παλιού σχολείου του χωριού («Τσαΐρι»). Θα λάβουν μέρος µε τραγούδια των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζηδάκη, Δ. Σαββόπουλου και πολλών άλλων, οι γνωστοί καλλιτέχνες Νίκος Παρθένης (τραγούδι, κρουστά), Ζαφείρης Κουκουσέλης (πιάνο, πλήκτρα, ενορχήστρωση) Ιωάννα Τσιρώνη (τραγούδι, ντέφι), Δηµήτρης Μπεφάνης (µπουζούκι, φωνητικά) Γιάννης Κουκουσέλης (κιθάρα) και Μαριάννα Λούµα (τραγούδι). Παράλληλα θα εκτεθεί φωτογραφικό υλικό από τη συλλογή των Ν. Στουρνάρα και Κ. Αλεξάνδρου µε αναφορά στην ιστορία της Κερασιάς. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου