ΤΟΠΙΚΑ

Στο «κόκκινο» η θερμοκρασία στον Βόλο

στο-κόκκινο-η-θερμοκρασία-στον-βόλο-413315

Ανοδική τάση ακολουθεί ο υδράργυρος, με το πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού να κάνει αισθητή την παρουσία του από σήμερα το βράδυ, ενώ στο μεταξύ, έχουν ληφθεί μέτρα τόσο από πλευράς της Περιφέρειας, όσο και του Δήμου Βόλου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες. Το κύμα του καύσωνα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, οι θερμοκρασίες σε Βόλο και Ν. Ιωνία θα πλησιάσουν τους 40 βαθμούς, αλλά οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν στην περιοχή του Βελεστίνου, που θα φτάσουν πιθανόν τους 41 βαθμούς, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Μετεωρολογικού Σταθμού «Αλέξανδρος Τακούδης».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θεοφάνης Τακούδης, υπεύθυνος του Μετεωρολογικού Σταθμού «Αλέξανδρος Τακούδης», επεσήμανε ότι οι σημερινές θερμοκρασίες σε Βόλο και Ν. Ιωνία δεν θα ξεπεράσουν τους 36 βαθμούς Κελσίου, αλλά τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας θα δώσουν την αίσθηση ότι η θερμοκρασία είναι υψηλότερη.

Η άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να γίνει αισθητή από αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με την εικόνα που θα υπάρχει και στην υπόλοιπη Θεσσαλία, με τον κ. Τακούδη να υπογραμμίζει ότι οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας σε Βόλο και Νέα Ιωνία αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 38 και 39 βαθμών κελσίου.

Το θερμό κύμα θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ όπως αναφέρει ο ίδιος, οι βοριάδες ενισχύονται και θα σημειωθεί πτώση στις υψηλές τιμές της θερμοκρασίας κατά πέντε, περίπου, βαθμούς.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να τρομοκρατείται. Απλώς πρέπει να παίρνει μέτρα» υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ προσέθεσε ότι οι καύσωνες είναι σύνηθες φαινόμενο για την περιοχή της Θεσσαλίας. Ο Ιούλιος, πάντως, θα είναι σταθερός μήνας από άποψη θερμοκρασιών, όπως αναφέρει ο κ. Τακούδης, για να προσθέσει ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το υπόλοιπο καλοκαίρι, τουλάχιστον τη συγκεκριμένη περίοδο.

Προληπτικά μέτρα της Περιφέρειας

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοινώνεται, εξάλλου, ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το κύμα καύσωνα που αναμένεται τις ερχόμενες ημέρες, στις έδρες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων λειτουργούν κλιματιζόμενες αίθουσες για το κοινό από χθες μέχρι και την Κυριακή, και τις ώρες από 10π.μ. έως 9μ.μ., οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Θεσσαλίας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστώνται οι παρακάτω οδηγίες προφύλαξης ενόψει του επερχόμενου καύσωνα.

Συνιστάται στο κοινό να αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο, να παραμένει σε σκιερά και δροσερά μέρη, αποφεύγοντας τους ώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

Παράλληλα, καλό είναι να αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία, αλλά και το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά, ενώ καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι παράλληλα επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους, και για τον λόγο αυτό αν οι συνθήκες παραμονής σε ένα διαμέρισμα είναι δύσκολες τις μέρες του καύσωνα, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της, όταν υπάρχει η δυνατότητα. Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.

Μέτρα του Δήμου Βόλου

Ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (καύσωνα), με βάση την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και προκειμένου να προστατευθούν όσοι στερούνται κλιματισμού στα καταλύματα τους, ο Δήμος Βόλου θα λειτουργεί από σήμερα Τετάρτη 28 Ιουνίου έως την Κυριακή 2 Ιουλίου τις εξής δομές:

Το ΚΑΠΗ «Θεόφιλος» στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, σήμερα Τετάρτη, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, θα είναι ανοιχτό από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και Σάββατο και Κυριακή, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Το Κοινωνικό Κέντρο Αγ. Αναργύρων (Αραχώβης 1 και Μπότσαρη) θα είναι ανοιχτό για το κοινό από σήμερα Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Το Κοινωνικό Κέντρο Νεάπολης (Φιλικής Εταιρείας και Σκουφά), επίσης θα είναι ανοιχτό από σήμερα Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Στη Νέα Ιωνία το παλιό Δημαρχείο, από σήμερα Τετάρτη έως και μεθαύριο Παρασκευή, θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, και Σάββατο και Κυριακή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Σε περίπτωση που το κύμα καύσωνα συνεχιστεί, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για ενδεχόμενη παράταση των έκτακτων μέτρων.

Στο μεταξύ, από τη ΔΕΥΑΜΒ ανακοινώνεται ότι λόγω του καύσωνα, οι προαναγγελθείσες διακοπές λόγω οφειλών που είχαν προγραμματιστεί στο διήμερο Τετάρτη 28/6 και Πέμπτη 29/6, δεν θα πραγματοποιηθούν.

Με την ευκαιρία αυτή καλούνται οι πολίτες σε λελογισμένη χρήση του πόσιμου νερού, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην υδροδότηση λόγω υπερκατανάλωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου