ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντική διάκριση Βολιώτισσας

σημαντική-διάκριση-βολιώτισσας-417264

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διάκριση που απέσπασε προχθές η Βολιώτισσα Άρτεμις Παπαθανασίου, για το πολύπλευρο έργο της στο διάστημα της προεδρίας της στη Σύμβαση της Χάγης του 1954, για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών σε περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης, και το δεύτερο Πρωτόκολλό της, το 1999. Η διακεκριμένη Βολιώτισσα, η οποία είναι νομική σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών, με βαθμό πρεσβευτή, δέχτηκε εμφανώς συγκινημένη τη μεγάλη διάκριση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

H Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, διοργάνωσε προχθές στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης εκδήλωση με θέμα «Προστασία Πολιτιστικών Αγαθών από την Παράνομη Διακίνηση και τις Ένοπλες Συρράξεις μέσα από τις Συμβάσεις της UNESCO: Μια Αποτίμηση της Ελληνικής Παρουσίας και Συμβολής».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτριος Παντερμαλής, η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO για τον Πολιτισμό, Francesco Bandarin.

Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών και ομιλιών, βραβεύθηκαν από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO για τον Πολιτισμό, Francesco Bandarin και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Αμανατίδη, η Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τη συμβολή επί της προεδρίας της στη Σύμβαση του 1970 για την Παρεμπόδιση και Πρόληψη της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταβίβασης της Κυριότητας των Πολιτιστικών Αγαθών, και η Δρ. Άρτεμις Παπαθανασίου, νομική σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών για τη σημαντική συνεισφορά της στο διάστημα της προεδρίας της στη Σύμβαση της Χάγης του 1954 για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών σε περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης και το δεύτερο Πρωτόκολλό της, το 1999.

Στη συγκεκριμένη σύμβαση, η κ. Παπαθανασίου προήδρευσε, μετά από την ομόφωνη εκλογή της, από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι το Δεκέμβριο του 2016, ενώ με την παραπάνω εκδήλωση, οι διοργανωτές τίμησαν την παρουσία της Ελλάδος μέσω δύο σημαντικών εκπροσώπων, στις δύο εμβληματικές συμβάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ.

«Ήταν πολύ συγκινητική η στιγμή της βράβευσης και θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλη η τιμή που μου έγινε. Νιώθω ικανοποιημένη, διότι οι προσπάθειές μου και το έργο που παρήχθη, αν μη τι άλλο, με κάποιον τρόπο αναγνωρίστηκαν», δήλωσε η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η Άρτεμις Παπαθανασίου τιμά τον Βόλο διεθνώς με την παρουσία της, και παρά το εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμά της, που περιλαμβάνει δεκάδες επαγγελματικά ταξίδια και συμμετοχή σε διπλωματικές αποστολές, δεν παραλείπει, ευκαιρίας δοθείσης, να επισκέπτεται τη γενέτειρα της. «Έρχομαι συχνά στον Βόλο, όσο μπορώ, γιατί ταξιδεύω πολύ συχνά εκτός Ελλάδος, διότι στη γενέτειρα μου βρίσκονται όλες μου αναφορές, η οικογένεια μου, πάρα πολλοί παιδικοί φίλοι», υπογραμμίζει η ίδια.

Είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένη στο έργο της, ενώ στη διάρκεια της θητείας της ως πρόεδρος στη Σύμβαση της Χάγης του 1954 για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών σε περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης «έκανα το καλύτερο δυνατό», σημείωσε η ίδια, «για να τιμήσω κατ’ αρχήν τη χώρα μου και τον τόπο μου και θεωρώ ότι μπήκε ένα μικρό λιθαράκι στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών, μέσω της ενίσχυσης των μηχανισμών που μπορούν να είναι αποτελεσματικοί, σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου