ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Mamma Mia» στην Κροατία;

mamma-mia-στην-κροατία-425520

ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΚΟΥΕΛ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Στην κατεύθυνση της Κροατίας έστρεψαν το βλέμμα οι παραγωγοί του σίκουελ της ταινίας «Mamma Mia», σύμφωνα με την είδηση που κάνει τον γύρο των ΜΜΕ, με το κροατικό νησί Vis στις ακτές της Δαλματίας να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι το «δέσιμο» της πρώτης και της δεύτερης ταινίας θα γίνει στην Σκόπελο, στην Καστάνη και τον Άη Γιάννη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποσταλεί επίσημη ανακοίνωση στον Δήμο Σκοπέλου.

Η νέα εξέλιξη και το γεγονός ότι οι άνθρωποι της παραγωγής της ταινίας έκλεισαν τελικά στούντιο στην Κροατία, είναι εξαιρετικά δυσάρεστα για την περιοχή μας και την Ελλάδα γενικότερα, λόγω της διεθνούς τουριστικής προβολής που σηματοδότησε η προβολή της ταινίας σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η παραπάνω επιλογή, σύμφωνα πάντα με τα νέα δεδομένα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υπαγορεύτηκε από τις φοροαπαλλαγές και τα οικονομικά κίνητρα που προσφέρονται σε άλλες χώρες, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Καθοριστικός παράγοντας ήταν, ωστόσο, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες το θέμα, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει Film Comission Office, οργανισμό που έχει ως αντικείμενο την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών, παρότι το νομικό πλαίσιο υπάρχει εδώ και χρόνια, ενώ δεν διαθέτει ούτε νόμο για φοροεκπτώσεις και φοροεπιστροφές, όπως συμβαίνει με όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την αντιδήμαρχο Σκοπέλου, Αθηνά Ντάκη, αρμόδια για θέματα πολιτισμού, παιδείας και τουρισμού, η οποία υπογράμμισε ότι «όσο κι αν προσπαθήσουν να αναπαραγάγουν στο στούντιο το σκηνικό, δεν θα βρουν πουθενά τις ομορφιές της Σκοπέλου, της Σκιάθου και της Νταμούχαρης, όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας. Οι επιλογές που γίνονται εξαρτώνται από τα οικονομικά δεδομένα και το μπάτζετ που είναι διατεθειμένη να διαθέσει η παραγωγή».

Η ίδια, ωστόσο, είναι κατηγορηματική σε ότι αφορά στην αλλαγή πλεύσης για το σίκουελ της ταινίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Δεν είναι απώλεια, γιατί η Σκόπελος συνεχίζει να είναι το νησί του «Μάμα μια» και συνεχίζει να κρατάει την ιστορία όπου κι αν γυριστεί η ταινία. Άλλωστε και μόνο που θα αρχίσει να προβάλλεται, ο Άη Γιάννης και η παραλία της Καστάνης, θα σηματοδοτήσουν και πάλι τη Σκόπελο», ενώ τόνισε παράλληλα ότι «είμαστε εν αναμονή ανακοινώσεων».

Είναι γενικά παραδεκτό, πάντως, ότι οι περιοχές στις οποίες γυρίστηκε η ταινία είχαν τεράστιο οικονομικό όφελος και έχουν καταστεί πόλος έλξης για δεκάδες μελλόνυμφα ζευγάρια από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να τελέσουν τον γάμο τους με φόντο το φυσικό σκηνικό της ταινίας.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου