ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βραβευμένη Βολιώτισσα ποιήτρια

βραβευμένη-βολιώτισσα-ποιήτρια-457963

Πανελλήνια ποιητική διάκριση απέσπασε η Ελένη Γιαννούκου

Η βραβευμένη ποιητική συλλογή της Ελένης Γιαννούκου με τίτλο «Αυτογνωσίας κάλεσμα» θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 7μ.μ. στο ξενοδοχείο «Κυψέλη» του Βόλου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Διονύσης Λεϊμονής, εκπαιδευτικός – συγγραφέας, Μίκα Μαυρογιάννη, συγγραφέας – ποιήτρια, Δωροθέα Πέρπερα, φιλόλογος – κριτικός. Ποιήματα της Ελένης Γιαννούκου θα απαγγείλει η Λίνα Βαλασσά, εκπαιδευτικός. Την εκδήλωση θα χρωματίσει με την κιθάρα του ο μουσικός Θάνος Μωραϊτίδης.

Πανελλήνια διάκριση απέσπασε ο Βολιώτισσα συγγραφέας και εκπαιδεύτρια προσωπικής ανάπτυξης συμμετέχοντας τον περασμένο Οκτώβριο στον πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό του εκδοτικού οίκου Όστρια, με βραβείο την έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής της, «Αυτογνωσίας Κάλεσμα». Μεταξύ πολλών συμμετοχών από όλη την Ελλάδα, τα ποιήματα της 29χρονης Βολιώτισσας, κατετάγησαν μεταξύ των δέκα καλύτερων του πανελλήνιου διαγωνισμού, που απευθύνεται σε νέους συγγραφείς.

Η ίδια λατρεύει να γράφει ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά, με σκοπό να εμπνέει και να παρακινεί τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν τις δυνάμεις τους ώστε να υλοποιούν τους στόχους τους. Με ιδιαίτερη ευαισθησία υποστηρίζει την κοινότητα, συμμετέχοντας ενεργά σε φιλανθρωπικές δράσεις.

Η ποιητική συλλογή «Αυτογνωσίας Κάλεσμα», περιλαμβάνει 30 ποιήματα, στα οποία ο αναγνώστης αναγνωρίζει τον εαυτό του μέσα σε αυτά, προβληματίζεται και σκέφτεται για το πώς ζει την εσωτερική και εξωτερική του ζωή, πώς υπάρχει, πώς συνυπάρχει με τους συνανθρώπους του, πώς ερωτεύεται, πώς αγαπά, πώς εξαπατά, πώς αυταπατάται.

Δίνοντας το στίγμα της ποιητικής της έμπνευσης, η ίδια δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Η ποίηση για εμένα είναι ψυχοθεραπεία. Η καταγραφή και η έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων μου σε ποιητικό λόγο μου δίνουν ισορροπία και αρμονία. Διαβάζοντας και γράφοντας γίνομαι καλύτερος άνθρωπος, γιατί κατανοώ περισσότερα». Η αυτογνωσία, γύρω από την οποία περιστρέφεται η πρώτη της ποιητική συλλογή «είναι, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ο δρόμος προς την ευτυχία γιατί ο άνθρωπος που γνωρίζει σε ικανοποιητικό βαθμό τον εαυτό του είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος. Η αυτογνωσία και η καλλιέργεια της ψυχής είναι για εμένα η μεγαλύτερη ηρωική πράξη και επανάσταση που μπορεί να κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος ατομικά. Μέσα από αυτή τη στάση ζωής ωφελεί την κοινωνία και το σύνολο», όπως επισημαίνει η ίδια.

Η συγγραφέας – ποιήτρια Μίκα Μαυρογιάννη, έγραψε χαρακτηριστικά: «Αντίδωρο ψυχής το ποιητικό αριστούργημα “Αυτογνωσίας Κάλεσμα” της Ελένης Γιαννούκου. Χαρακιές οι στίχοι, συνομιλούν με το συναίσθημα. Διεγείρουν αισθήματα βαθιά, με λέξεις από νήματα λεπτά στο υφάδι της ποίησης. Αδάκρυτο το μάτι του μυαλού, εσώτερους λαμπυρίζοντες κόσμους, ανιχνεύει. Οι αισθήσεις βγαίνουν, περνούν τη μεγάλη εξώπορτα της ψυχής, κατευνάζουν τη θλίψη».

Η πολυπράγμων Ελένη Γιαννούκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Το πάθος της για τη συγγραφή εκδηλώθηκε από την ηλικία των 10 ετών, όταν έγραψε στη γραφομηχανή το πρώτο της δοκίμιο με τίτλο «Το νόημα της ζωής», όπου περιέγραφε τον αινιγματικό και περίπλοκο κόσμο των μεγάλων.

Αποφοίτησε από τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Φιλοσοφία με άριστα και συμμετείχε ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια του Princeton University και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια, μετεκπαιδεύθηκε στην επιστήμη της προσωπικής ανάπτυξης και προπονητικής ζωής του Association for Coaching.

Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, αρθρογράφος και φιλολογική επιμελήτρια εκδόσεων. Εργασίες και ανακοινώσεις της δημοσιεύονται στη Φιλοσοφική Επιθεώρηση του έντυπου -ηλεκτρονικού περιοδικού «Φιλοσοφείν», ενώ αρθρογραφεί τακτικά σε ενημερωτικές και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδεύτρια προσωπικής ανάπτυξης, οργανώνει σεμινάρια και εκπαιδεύει ανθρώπους που επιθυμούν την αλλαγή και την αυτοβελτίωση στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή, κάνοντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην προσωπική της διαδρομή.

ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου