ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελπίδα κόντρα στην ισοπέδωση

ελπίδα-κόντρα-στην-ισοπέδωση-458800

Το τελευταίο μέρος της τριλογίας του παρουσίασε χθες στα Public Βόλου ο γνωστός δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέλυσε τα σύγχρονα τεκταινόμενα μέσα από τη δική του ματιά, έτσι όπως καταγράφεται στο βιβλίο του «Οδοστρωτήρας».

Για το βιβλίο μίλησαν η δικηγόρος Κατερίνα Γαργάλα, η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Bάσω Κυριαζή και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Μαρέδης, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση, σκιαγραφώντας ο καθένας από την πλευρά του τα δυνατά μηνύματα που εμπεριέχονται ανάμεσα στις γραμμές.

Η Κατερίνα Γαργάλα έκανε λόγο για μια «ιστορικοπολιτική κωδικοποίηση» που αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη, ενώ χαρακτήρισε «συναρπαστικό» το βιβλίο, που έχει ως βασικό κορμό «τον ζωογόνο έρωτα».

Η Βάσω Κυριαζή σημείωσε από την πλευρά της ότι «είναι ένα βιβλίο που δεν χωράει στα παραδοσιακά ιδεολογικά καλούπια, μέσα στα οποία προσπαθούν οι περισσότεροι να στριμώξουν τον δικό μας δημόσιο διάλογο περί του τι θα πρέπει να έχει γίνει πριν από πολλά χρόνια, ώστε σήμερα να μην είμαστε ως χώρα, έρμαιο των δανειστών μας».

Οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν παράλληλα στον ρέοντα λόγο και την αφηγηματική δεινότητα του συγγραφέα, ο οποίος τόνισε ότι ο οδοστρωτήρας «ισοπεδώνει τη συνείδηση, τους λαούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες, την προσωπική διάθεση του ανθρώπου να ζήσει, να ευτυχήσει, να δημιουργήσει». Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η έγνοια και η σκέψη του στρέφεται στους νέους και το ζοφερό μέλλον που διαγράφεται στον ορίζοντα. «Αν μέσα στην καρδιά του καθενός μας, υπάρχει μια μικρή σπίθα, εγώ αγωνίζομαι αυτή τη σπίθα να την κάνω φλόγα. Αυτό είναι το χρέος μου και είναι χρέος όσων διαβάζουν και αναλύουν τις λέξεις και ξέρουν το νόημά τους. Όλα αυτά πρέπει να τα μεταδώσουμε στον κόσμο και να τον εμψυχώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας σε κάθε κατεύθυνση.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου