ΤΟΠΙΚΑ

Πρεσβευτής τοπικών γεύσεων του Βόλου και του Πηλίου

πρεσβευτής-τοπικών-γεύσεων-του-βόλου-463838

Τα γαστρονομικά αξιοθέατα της Μαγνησίας πρωταγωνιστούν με λόγο και εικόνα στη νέα φωτογραφική περιήγηση του Μιχάλη Πόρναλη που πορεύεται «Στα χνάρια του Κενταύρου» και πλαισιώνεται από τον συγγραφικό λυρισμό του Άρη Βολιώτη, οδηγώντας νοερά τον αναγνώστη σε «24 επιλεγμένες ταβέρνες Βόλου και Πηλίου». Το νέο εκδοτικό εγχείρημα αποτελεί πρεσβευτή των τοπικών γεύσεων στο εξωτερικό. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά από το Δημήτρη Παππά και στα Γερμανικά από την Κάτια Τράουτμαν – Λαχανά, ενώ τη φιλολογική επιμέλεια υπογράφει ο Αλέξανδρος Λαχανάς. Το βιβλίο παρουσιάστηκε σήμερα Δευτέρα στην «Εξωραϊστική» Λέσχη Βόλου, με ομιλητές τους: Μιχάλη Πόρναλη, Άρη Βολιώτη, Κώστα Λεβέντη, αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και τη δημοσιογράφο Ροσσάνα Πώποτα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η περιήγηση στις γεύσεις της Μαγνησίας, θέμα προσφιλές για ντόπιους και επισκέπτες, αναμένεται να ταξιδέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χάρη σε μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία, η οποία αναδεικνύει επί της ουσίας τη μακραίωνη τοπική γαστρονομική παράδοση, που εμπλουτίζεται από νέα στοιχεία, διατηρώντας ωστόσο αναλλοίωτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Οι 24 επιλεγμένες ταβέρνες που παρουσιάζουν κι από μια γαστρονομική πρόταση, δίνουν το στίγμα της περιοχής μας, που μαγεύει όποιον την επισκέπτεται. Οι δημιουργοί του βιβλίου «ακολουθώντας τα χνάρια του κενταύρου», καλούν τους αναγνώστες σ’ ένα ταξίδι νοστιμιάς και εκλεκτών γεύσεων. «Είναι η ίδια διαδρομή, υπογραμμίζουν, που πραγματοποίησε ο σοφός Χείρων αποχαιρετώντας τους ήρωες μαθητές του. Κι αυτοί, που κατασκεύασαν τη μυθική αργώ στον γιαλό της Ιωλκού, ξεκίνησαν για να ανακαλύψουν χρυσάφια, να αποκτήσουν εμπειρίες, να γευτούν «τη βρώση και την πόση» άλλων ανθρώπων».

Η γαστρονομική περιήγηση ξεκινάει από τον Βόλο και συνεχίζεται στη Μακρινίτσα, την Πορταριά, στον Άη Γιάννη, το Παπά νερό, τη Νταμούχαρη, την Τσαγκαράδα, τον παραδοσιακό σταθμό των Μηλεών, τον Άγιο Γεώργιο, τη Δράκεια, το Μαλάκι, το σιδηροδρομικό σταθμό Άνω Λεχωνίων, την Άνω Γατζέα, τα Καλά Νερά, τον Αμποβό Αφήσσου, το Λεφόκαστρο, την Αργαλαστή, την Ξυνόβρυση, τον Λαύκο, τον Κατηγιώργη, την Αγία Κυριακή Τρικέρων, το νησί Τρίκερι. Κάθε μια από τις 24 ταβέρνες, παρουσιάζει μια συνταγή, που είναι αντιπροσωπευτική και δίνει το γαστρονομικό στίγμα της Μαγνησίας.

Ιχνηλάτης των τοπικών παραδοσιακών γεύσεων είναι ο Μιχάλης Πόρναλης με την φωτογραφική του μηχανή, ο οποίος αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «εμπνεύστηκα την ιδέα για το συγκεκριμένο βιβλίο γυρίζοντας το Πήλιο. Κάθε φορά που πηγαίνω στο Πήλιο, σταματάω κάπου για να πιω ένα τσιπουράκι ή να φάω κάτι και έχω γίνει φίλος με πολλά μαγαζιά εστίασης, οπότε σκέφτηκα να κάνω μια έκδοση με επιλεγμένες ταβέρνες του Πηλίου. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες ωραίες ταβέρνες, και γι’ αυτό θα επαναλάβουμε την προσπάθεια», τονίζει ο ίδιος. Ο φωτογράφος του Πηλίου αναφέρει παράλληλα ότι είναι η τέταρτη συνεργασία του με τον Άρη Βολιώτη, ο οποίος «έχει γράψει πολύ όμορφα κείμενα», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η πρωτότυπη εκδοτική πρωτοβουλία έχει ως στόχο να φτάσει στα χέρια των τουριστών της Μαγνησίας και στη συνέχεια στην πατρίδα τους, ενώ, στο μεταξύ, κοσμεί ήδη τις προθήκες των βιβλιοπωλείων και των τουριστικών καταστημάτων του Πηλίου.

Η φωτογραφική περιήγηση του Μιχάλη Πόρναλη στο Πήλιο ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 80 και ο φακός του έχει καταγράψει πρόσωπα και συναισθήματα, εποχές που άλλαξαν, κτήρια που αντέχουν στον χρόνο, παλιά αρχοντικά, μονοπάτια με ιστορία, γεύσεις και μυρωδιές αναλλοίωτες. Το Πήλιο διαθέτει πολύτιμη προίκα, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, ενώ σημειώνει παράλληλα ότι «το ζητούμενο είναι να υπάρχει τουρισμός όλο το χρόνο και προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση πρέπει να επικεντρωθούν οι φορείς. Το Πήλιο, τονίζει, έχει τη δυνατότητα να ζήσει από τον τουρισμό όλο το χρόνο. Διαθέτει φρούτα, λαχανικά, ελιές, μήλα, κεράσια, απίστευτες ομορφιές κι όλα αυτά, μαζί με τον τουρισμό μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων, αν το διαχειριστούν σωστά».

Το συγκεκριμένο βιβλίο, αποτελεί μια περιήγηση στα χνάρια του Κενταύρου Χείρωνα και, ταυτόχρονα, μια προτροπή σε όλους να επισκεφτούν το Πήλιο, να θαυμάσουν τις ομορφιές του και να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου