ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση 60% στις γονικές παροχές

μείωση-60-στις-γονικές-παροχές-490537

Προβληματισμένοι είναι οι συμβολαιογράφοι της περιοχής μας λόγω της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και της κατακόρυφης μείωσης των συμβολαιογραφικών πράξεων και των γονικών παροχών σε ποσοστό άνω του 60%.

Η πτωτική πορεία που ακολουθούν οι γονικές παροχές, αποδίδεται στην οικονομική στενότητα πολλών γονέων, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες ακινήτου, δεν τους απομένουν χρήματα για να καλύψουν το κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης, προκειμένου γίνει η γονική παροχή στα παιδιά τους.

Το παραπάνω φαινόμενο καθίσταται πλέον έντονο στην καθημερινότητα των συμβολαιογράφων, ενώ όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Κόνσουλας, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, η δραματική μείωση των γονικών παροχών, των μεταβιβάσεων ακινήτων και γενικά των συμβολαιογραφικών πράξεων, οφείλεται αποκλειστικά σε οικονομικούς λόγους.

Το πάγωμα στις συμβολαιογραφικές πράξεις και η οικονομική δυστοκία παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό τα τρία τελευταία χρόνια. Όπως υπογραμμίζει, ωστόσο, ο κ. Κόνσουλας, η παρούσα χρονική περίοδος είναι «μια καλή ευκαιρία για να προβούν όσοι το σκέφτονται σε γονικές παροχές, διότι αφενός αναμένεται μείωση του αφορολογήτου ορίου από τα 150.000 ευρώ που είναι σήμερα, στα 75.000 ευρώ και αφετέρου έχουν μειωθεί οι αντικειμενικές αξίες, δεν εισπράττεται πλέον ο φόρος υπέρ του ταμείου νομικών, οπότε έχει μειωθεί το κόστος των γονικών παροχών».

Έντονο προβληματισμό προκαλεί εξάλλου η επαναφορά, στα συμβόλαια του πιστοποιητικού περί τέλους ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται από τους δήμους, το οποίο εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την όλη διαδικασία, ενώ όπως εξηγεί ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων είναι πιστοποιητικό που χρειάζεται και στις αγοραπωλησίες και στις γονικές παροχές.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «πολύ δύσκολη» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους συμβολαιογράφους και πολύ περισσότερο για τον κόσμο. «Επίσης, τονίζει ο ίδιος, με τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα, επανέρχεται η σκέψη του υπουργείου να προστεθεί στις αποδοχές της κληρονομίας το πιστοποιητικό υπέρ τακτοποίησης των αυθαιρεσιών. Δηλαδή, εξηγεί ο κ. Κόνσουλας, για να αποδεχθεί κάποιος μια κληρονομιά, θα πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει το ακίνητο».

Το οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί είναι σαφώς δυσοίωνο και κατά συνέπεια δικαιολογεί τον έντονο προβληματισμό των συμβολαιογράφων, οι οποίοι κάνουν λόγο για μείωση των αποδοχών τους στο ήμισυ, σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου