ΤΟΠΙΚΑ

Εμπορική ιστορία 80 χρόνων

εμπορική-ιστορία-80-χρόνων-511922

Ευδιάκριτο είναι το άγγιγμα του χρόνου σε κάθε γωνιά του καταστήματος του Νίκου Παπαδαυίδ, από τα πιο παλιά στην αγορά του Βόλου, που μετράει ογδόντα περίπου χρόνια στην τοπική εμπορική ιστορία και διατηρεί αναλλοίωτο το χρώμα μιας άλλης εποχής. Η εικόνα που συνθέτουν τα παλιά ράφια, τα ζύγια, η παλιά ζυγαριά που βρίσκεται σε περίοπτη θέση και δεκάδες ακόμη αντικείμενα, αφηγούνται στιγμές του μακρινού παρελθόντος, τότε που δεν υπήρχαν μηχανοκίνητα μέσα και πολλοί έρχονταν στο μαγαζί με γαϊδουράκια και κάρα, τόσο κατά την προπολεμική εποχή, όσο και μετά τον πόλεμο.

Ρεπορτάζ : ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το παλιό κατάστημα αποικιακών που περιλαμβάνει μια τεράστια γκάμα προϊόντων, από σχοινιά μέχρι μπαχαρικά, συνεχίζει την πορεία του στο χρόνο και αποτελεί παράλληλα ζωντανό τεκμήριο της τοπικής ιστορίας. Η πινακίδα με την ένδειξη «Στοά Νίκου Παπαδαυίδ» που τοποθετήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπόρων, μαρτυρά την πολύχρονη παρουσία της επιχείρησης, η οποία είναι ταυτισμένη με το συγκεκριμένο στενό.

Δημιουργός της επιχείρησης ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, Ευθύμιος, ο οποίος ήρθε στον Βόλο σε νεαρή ηλικία από τα Αμπελάκια Καρδίτσας το 1925, προκειμένου να εξασφαλίσει εργασία. Αρχικά εργάστηκε ως υπάλληλος στην καπνέμπορο Κατσέμη και σιγά – σιγά πρόκοψε και δημιούργησε τη δική του επιχείρηση το 1935, ακριβώς απέναντι από το σημερινό κατάστημα στο στενό της Χατζηαργύρη.

Ο πόλεμος τον βρήκε στον Αλβανικό μέτωπο και μετά την λήξη του επέστρεψε στην πρότερη εμπορική του δραστηριότητα, με συνεταίρο τον αδελφό του Χρήστο.

Η σκυτάλη της διαδοχής περιήλθε κατόπιν στον γιό του Ευθύμιου Παπαδαυίδ, τον Νίκο, ο οποίος συνεχίζει μέχρι σήμερα την εμπορική ιστορία της οικογένειας. Κάθε γωνιά του παλιού μαγαζιού και μια αγαπημένη ανάμνηση για τον σημερινό ιδιοκτήτη, ο οποίος παρότι σπούδασε Παιδοψυχολογία στο Παρίσι, αφοσιώθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση, όπου βρίσκεται από μικρό παιδί.

«Παλιά ο κόσμος σχημάτιζε ουρές, δεν προλαβαίναμε να τους εξυπηρετούμε, αλλά η ροή της άλλαξε λόγω της πτώσης στην οικοδομή», θυμάται ο κ. Νίκος ο οποίος οδεύει πλέον προς συνταξιοδότηση. Έρχονταν πελάτες από το Πήλιο, τον Αλμυρό, το Βελεστίνο μέχρι και τον Έβρο για να αγοράσουν σχοινιά με τα οποία έδεναν μπακάληδες και επαγγελματίες τα εμπορεύματα στα γαϊδουράκια, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια. Επίσης προμηθεύονταν λινάτσες και διάφορα ακόμη είδη για τις καθημερινές εργασίες αλλά και για οικιακή χρήση.

Το κατάστημα διαθέτει τα πάντα, από ποτιστήρια και καρότσια για αγροτικές και οικοδομικές εργασίες, μέχρι σχοινιά και μπαχαρικά. Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδαυίδ «εμπλουτίσαμε σταδιακά το εμπόρευμα με διάφορα είδη, όπως εργαλεία που έχουν σχέση με την οικοδομή, με τον αγρότη αλλά και για τα σπίτια, με μεγάλη γκάμα προϊόντων».

Ο ίδιος ανακαλεί μνήμες από το μακρινό παρελθόν και, όπως υπογραμμίζει, ο χώρος που συντροφεύει την καθημερινότητά του από τις 5 το πρωί, είναι οικείος κι αγαπημένος, είναι το δεύτερο σπίτι του, όπου βρίσκεται από παιδί, κοντά στον πατέρα και τον θείο του.

Παράλληλα είναι χώρος συνάντησης των φίλων του, χώρος επικοινωνίας και διαλόγου με φόντο το αποτύπωμα του χρόνου στους τοίχους, που μαρτυρούν τη μεγάλη ιστορική διαδρομή της επιχείρησης, που συγκαταλέγεται στις παλαιότερες του Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου