ΤΟΠΙΚΑ

160 και πλέον πάσχοντες από Μεσογειακή αναιμία

160-και-πλέον-πάσχοντες-από-μεσογειακή-α-544092

Η αύξηση των εθελοντών αιμοδοτών και η διευκόλυνση της καθημερινότητάς των 160 περίπου πασχόντων από Μεσογειακή αναιμία, αποτελούν θεμελιώδη ζητήματα για το Σύλλογο Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Βόλου, που αναπτύσσει ευρεία δραστηριότητα.

Οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης υλοποιούνται σε σταθερή βάση, με αποδέκτες ενήλικες αλλά και μαθητές, προκειμένου να καταστεί ευρύτερα γνωστή η σημασία της προσφοράς αίματος. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του συλλόγου, Δέσποινα Λουκάκη, υπογραμμίζει ότι ογδόντα περίπου μέλη υφίστανται σε τακτά χρονικά διαστήματα μεταγγίσεις αίματος, ανά δεκαπενθήμερο περίπου, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πάγιες και διαρκείς οι ανάγκες σε αίμα.

Παράλληλα, η πρόεδρος του ίδιου συλλόγου, υπογραμμίζει ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση αλλά ταυτόχρονα αρκετοί πάσχοντες δεν επιθυμούν να καταστήσουν γνωστό το πρόβλημά τους, τόσο στον άμεσο όσο και στον ευρύτερο περίγυρο.

«Η δράση που αναπτύσσεται είναι κατά βάση κοινωνική και περιλαμβάνει την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση του κόσμου και παράλληλα την επίλυση θεμάτων που άπτονται της περίθαλψής μας στο νοσοκομείο, αφορούν τις μεταγγίσεις, την επάρκεια αίματος, καθώς και άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες στην καθημερινότητά τους» υπογραμμίζει η ίδια.

Η διευθέτηση διαδικαστικών θεμάτων και η επίλυση σημαντικών ζητημάτων, προκειμένου να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των πασχόντων από Μεσογειακή αναιμία, αποτελούν προτεραιότητα για το σύλλογο που δραστηριοποιείται από το 1986 και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, που προωθεί τα κοινά ζητήματα σε υπουργεία και φορείς.

Η επάρκεια αίματος αποτελεί θεμελιώδες αίτημα για τους πάσχοντες από Μεσογειακή αναιμία, ενώ όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του συλλόγου «προσπαθούμε με κάθε τρόπο να καλύψουμε τις πάγιες ανάγκες σε αίμα, διοργανώνοντας εθελοντικές αιμοδοσίες».

Οι φιάλες αίματος που απαιτούνται συνολικά σε μηνιαία βάση, υπολογίζονται σε 160 τουλάχιστον, ενώ όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του συλλόγου «πέρα από οτιδήποτε, η προσφορά αίματος είναι για μας αναγκαιότητα και είναι μόνιμη αναγκαιότητα, γιατί συνήθως τις εποχές πριν από τις γιορτές ή στη διάρκεια των γιορτών και των αργιών, παρατηρείται έλλειψη». Βασικό ζητούμενο, είναι, κατά συνέπεια, «να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά ζωής από το να αφιερώσει ο κάθε ένας δέκα λεπτά από το χρόνο του, προκειμένου να σώσει ένα συνάνθρωπό του. Όλοι θεωρούμε ότι είμαστε ασφαλείς, μέχρι να μας συμβεί κάτι. Το να προσφέρουμε ζωή σε ένα συνάνθρωπό μας είναι μεγάλη ευτυχία και ταυτόχρονα μεγάλο αγαθό γι αυτόν που το δέχεται» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του συλλόγου.

Κλείνοντας, η κ. Λουκάκη υπενθυμίζει ότι είναι απαραίτητη η ευρύτερη ενημέρωση του κοινού γύρω από το ζήτημα της Μεσογειακής αναιμίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ταυτόχρονα τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πασχόντων.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου